6 Nisan 2016 Çarşamba

DİVAN-I KEBİR 2 CİLT 2500 İNCİ BEYİT

2500. (Mevlana Hazretlerinin Şems Hazretlerinin özelliklerini anlatımı)
Bir an bile gölgeni uzaklaştırma başımızdan;
Sen de bilirsin ki devlet kuşunun gölgesi (Talihli bir kişinin, Allah’tan beklenmedik bir iyilik görmüş kişinin korumasında olmak)  kutludur (Uğurlu olmaya bolluk ve bereket gelmesine sebeptir).

A güzellik ilkbaharı, gel ki o güzel hava, bağa da kutludur, bahçeye de;
Gül bahçesine de mübarektir, ovaya da.

O kutlu aşk mahallesine gelen mukaddes cana yüz binlerce can feda olsun.

Senin yüzünden sevdalara uğradık, işten-güçten kaldık, yerden-yere, mahalleden-mahalleye başıboş dolaşmadayız, fakat bu çeşit işsizlik-güçsüzlük, bu biçim sevda (Güçlü sevgi) kutludur (Uğurlu olmaya bolluk ve bereket gelmesine sebeptir). bize.

Ey bedene bağlananlar, canı seyre gidin;
Peygamberler de seyir-seyran (Gidişin, yürüyüşün, ilerleyişin, inceleyerek bilgi ve fikir sahibi olmanın) mübarektir (Çok saygı duyulan davranış) demiştir.

Her yaprak, her ağaç, tertemiz yeşillik kutludur diye yokluk diyarından gelip haber getiren bir elçidir (Görüneni açıkça gösterendir).

Yaprak, ağaç, nasıl bir haberi veriyor, nasıl harfsiz, sözsüz, bu sözü söylüyorsa siz de kulaksız duyun, işitin;
Çünkü kutludur bu haber.

Ey âlemin dört unsuruna can olan;
Güzelliğin, yüzün, suya da mübarektir (Kutludur), yele (Rüzgâra) de;
Ateşe de kutludur, toprağa da.

Yani ne ekersen o, kaybolmaz, mutlaka biçersin onu;
*Din tohumunu ekmekse (İnancın özünü anlaşılır hale getirmenin) gerçekten de kutlu bir iştir ancak.

Ayağının bastığı toprağa secde edeyim;
Çünkü o toprak, başlara taçtır.
Yoluna ayak basayım, çünkü o yol, bize kutludur.
                         ***   
DİVAN-I KEBİR 2 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
İstanbul REMZİ KİTABEVİ 93
                         ***
Neler öğrendik;
1.    Allah’ın kutlu saydığı güzel dostunu güçlü bir sevgiyle bağlanmanın, koruması altına girmenin insanlara uğurluluk, bolluk, bereket getirdiğini, insana saygınlık kazandırdığını öğrendik.
2.    Vücudumuza bağlanmış canı görmemiz gerektiğini, canımızı araştırıp incelememiz gerektiğini, bu yolda ilerledikçe ortaya daha çıkmadan yokluk âleminde hazırlanan olay ve yapıları önceden görebileceğimizi öğrendik.(Öngörü sahibi olmak)
3.    Görünen doğal işleyişi bilmekle görüş sahibi olacağımızı, görünmeyen ama daha hazırlıkta olanın ne şekilde kendini göstereceğini önceden bilebileceğimizi öğrendik.
4.    Kulağa, söze, dile gelmeden sese ihtiyaç olmadan doğru ve tarafsız bakışa sahip olanların gözüyle algılayıp gerekli dersi alacaklarını öğrendik.
5.    Kutlu, mübarek, Allah’tan şanslı olan kişiye yakın olmanın, ona bağlanıp terbiyeli bir şekilde hizmet etmenin kazanımlarının çok yüksek olacağını öğrendik.
                                *
İşte böyle yaren;
Din ile bütünleşenin iyi bir iş yapacağını, iyi sonuçları ortaya çıkartacağını, soyunu ve yakın çevresini doğru yola yönlendireceğini öğrendik, anladık.

Allah’ın kutlu bir kuluna başını yere eğerek saygıyla, sevgiyle bağlanılması ve ona hizmet ederek yakınlaşmak gerektiğini, kendi kendimize din yolunda istenilen yere ulaşmayı başaramayacağımızı, gerektiğini Mevlana Hazretlerinden öğrendik, anladık. gidilen yolu bilmemiz ve o yolda doğru kılavuzla gitmemiz
                                 *

RAVLİ

Popüler Yayınlar