12 Eylül 2015 Cumartesi

DİVAN-I KEBİR 2 CİLT 490 İNCİ BEYİT

490. Başsız (Yöneticisiz) kaldı, ayaksız (Hareketsiz) kaldı da bir kalender (Gösterişsiz, sade yaşamı tercih edip alçak gönüllü) oldu gitti, alkış, ne de ucuz elde etti, alkışa değmez mi yani?

Yeniden bir ateştir, tutuşturdun (Sevgi ateşini yaktın), aklımı rehin (Aklımı değerli bir iş için) aldın, sana toprak kesildim, yerlere döşendim a padişahım, değmez mi yani?

Aşka tutuldum, sana kul-kurban (Uğrunda can verecek) oldum, o bayram, değmez mi bu kurbana yani?

Deliler gibi şu evi yıkayım (Eve bağlılığımı yok edeyim de) gitsin;
Yani o buluşma, bu ayrılığa değmez mi ki?

Gönlümü Ay’a verdim, onun dolaşmasından neşeliyim, ben de gökyüzü gibi dönüp dolaşmaya koyuldum, değmez mi yani?

Göz, görülmemiş, şaşılacak şeyleri görmek için lazımdır;
Can, zevke, neşeye dalmak için gerekir.

Baş, bir güzele sarhoş olmaya yarar ancak;
Ayak, sevgilinin yolunda yorulmak için gerektir insana.

Aşk, göklere doğru uçmak için gerek;
Akıl, bilgi, edep bellemek için lazım.

Sebeplerden dışarı ne sırlar var, ne de şaşılacak şeyler;
Sebep (Bir şeyin olması veya belli bir halde bulunmasına yol açan şeylerin olduğu) âlemine takılıp kalan, ancak sebebi gören (Algılayan, seçen, anlayan, kavrayan, sezgilerini bu şekilde kullanan) göz, kapalıdır (Bakan, görmeye çalışanın gözü gizlenmişi, saklanmışı göremez, anlayamaz, algılayamaz).

Yüzlerce töhmete (İşlemediği halde suç ve suçlamaya) uğrayıp bu yanda adı kötüye çıkan âşık, sevgiliyle buluşma çağı geldi mi yüzlerce ada (İsime) sahip olur, yüzlerce lakaba (Özelliğinden dolayı verilen isime).
                          ***   
DİVAN-I KEBİR 2 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
İstanbul REMZİ KİTABEVİ 93
                             ***
Neler öğrendik;
1.    Gözümüzün görülmemiş şaşılacak şeyleri görmesi için; gösterişsiz sade bir yaşamı tercih etmemiz gerektiğini öğrendik.
2.    Gözümüzün görülmemiş şaşılacak şeyleri görmesi için; Tutkulu bir sevgiyle seveceğimiz kişiyi aramamız gerektiğini öğrendik.
3.    Gözümüzün görülmemiş şaşılacak şeyleri görmesi için; Hak dostuna karşı kendimizi hiç durumuna getirmemiz, o güzel insanın bizi şekillendirmesini istememiz ve razı olmamız gerektiğini öğrendik.
4.    Gözümüzün görülmemiş şaşılacak şeyleri görmesi için; Gönlümüzü Hak dostuna vermemiz, gönlümüzde ondan başka bir istek olmaması gerektiğini öğrendik.
5.    Canımızın zevke, neşeye dalması, göklere uçmak için akıl+bilgi+iyi ahlak+ incelik+terbiye öğrenip akılda tutmak gerektiğini öğrendik.
6.    Aklımızı bir müddet Hak dostunun değerlerine göre tercihlerde bulunmamız gerektiğini öğrendik.
                               *
İşte böyle yaren;
Nedenler ve niçinler sınırlarında kalıp kişileri ve olayları anlayamaya çalışanların sırlanmış, gizlenmiş, perdelenmiş, üstü örtülmüş, saklanmış olanları bulamayacağını, kafalarının her zaman karışık olacağını, sonuçları göremeyeceğini öğrendik, anladık.
                               *
RAVLİ

Popüler Yayınlar