11 Aralık 2014 Perşembe

DİVAN-I KEBİR 1 CİLT 1310 İNCİ BEYİT

1310-   Bundan daha güzel işlerime bak, çünkü ben baştanbaşa abıhayatım (Ölümsüzüm).
Ey kendisini helak (Aşırı derecede yorgun, bitkin) edeceğimden korkup duran, bu kadar kötü zan besleme hakkımda.

Can denizinin kıyısında şu deniz, bir katre (Damla) bile olmaz;
Benim gamlı anlarıma karşı neşe bir habbe (Su kabarcığı) bile etmez.

Tavşanlar, keklikler, ceylanlar, padişahlara avlanırlar;
Benimse özengime baş aşağı bağlanmış erkek aslanları seyret.

Benim “ Sen olmasaydın gökleri yaratmazdım” (Hazreti Muhammed’e Allah’ın söylediği söz) ülkesinin güzeli olan sevgilimin yüzünden aslanların gönülleri kan kesilmiş, ova kanlara boyanmış, insanı mecnun (Sevdadan dolayı kendini kayıp) edenler bile ona mecnun (Sevdadan dolatı kendini kaybeden) olmuş.

Usanmış bezmişsen gel de Tanrı şarabından bir kadehçik iç;
İnsanı sarsan, harekete getiren şarabımdan Uhuddağı (Medine’ye yakın olan dağ) bile oynar, dağılıp uçar.

Öylesine şaraptır ki ışığı direksiz dayaksız göğe vurur, içersen onun bir yudumundan canımda ne coşkunluklar var, anlar bilirsin.

O şarap, içene tesir eder, aklını artırır, gözüne gönlüne aydınlatır da o vakit şu çer-çöpe benzeyen cismindeki inciyi görürsün.

Dünya, içi piliçle dolu bir yumurtanın üstüne oturup yatmış tavuğa benzer;
Benim meleklerimin kolları kanatları, o yumurtayla beslenir gelişir.

Günün birinde o tavuk, bir tekmeden ürküp sıçrar, yumurtayı bırakırsa işte o vakit yedi gök de benim tertemiz yumurtamın nurundan yok olur gider.

Dibi deniz olmayan deniz, ey eski toprak diyor, eteğini çemre (Beline topla yani işe başlama hazırlığını yap) de inci al benden, bende kıskanacak, esirgeyecek göz yok.
                             ***   
DİVAN-I KEBİR1
MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
İstanbul REMZİ KİTABEVİ 93
                             ***
Neler öğrendik:
1.    Hazreti Mevlana’nın ölümsüz olduğunu, Allah’ın izniyle kendisine katılanlara yardım etmeye gücü kuvveti olduğunu öğrendik.
2.    Hazreti Mevlana’ya katılanların yiğit, mert, korkusuz kişiler olduğunu, sıradan adi kişilerin uzak durduklarını öğrendik.
3.    Hazreti Mevlana’ya katılmakla önce öz eleştirin yapıldığı için sıkıntı veren bir iş gibi görüldüğünü, ölümsüzlük isteyenlerin böyle güzel bir işten kaçmayacaklarını öğrendik.
4.    Hazreti Mevlana’nın cesur yiğit kişileri avladığını, korkak, düşüncesini söylemekten çekinenleri yanına yaklaşamadığını öğrendik.
5.    Hazreti Mevlana’nın Allah’ın çok sevdiği Hazreti Muhammed’i çok sevdiğini, yolunu izlediğini, kendisine âşık olduğunu öğrendik.
6.    Hak şarabını içenlerin yeni baştan kimliğe bürüneceğini, kuvvet ve kudret sahibi olacaklarını, istediği yere vasıtasız gidebileceklerini, aklının ve görüş gücünün artıracağını, zamanın değiştirmediği değerlere ulaşabileceğini öğrendik.
                              *                                            
İşte böyle yaren,
Hazreti Mevlana’nın kendisine sevgiyle bağlananlardan hiçbir şeyi kıskanmadan verdiğini, yardım ettiğini, hem bu dünyada hem de ahrette sahiplendiğini, kendisinde olanı paylaştığını öğrendik, anladık.

RAVLİ TANRI ŞARABI yazıp Googleden okumalısın.
                                  *

RAVLİ

Popüler Yayınlar