27 Şubat 2024 Salı

MEVLANA CELALEDDİN RUBAİLER D56

(S. 265) Nerede o Yusuf (Güzel) ki bütün cihan Yakub'dur (Seven babadır) onun;

Nerede o sabır (Olacak ve gelecek bir şeyi telaş göstermeden bekleme) ki şu aşıklar (Aşırı sevgi ve bağlılık duyan kişiler) Eyyüp kesilmişler ona?

Gönülleri ezilmişler, can meclisinde oyuna koyuldular mı nereye ayak basarlarsa kandan iz bırakırlar orada.

                            ***

ÇEVİREN VE HAZIRLAYAN: Abdulbaki GÖLPINARLI

Ajans-TÜRK MATBAACILIK SANAİ ANKARA-1982

                          ***

Neler öğrendik;

  1. Aşıkların Allah'ın sanatını gösterdiği güzel huylu insanları baba-oğul ilişkisi gibi sevip bağlandıklarını öğrendik.

  2. Allah Eyyüp aleyhisselama pek çok çocuk, sürü-sürü hayvanlar, bağlar, bahçeler, hizmet eden binlerce çalışan verdiğini, bunlara sahip iken Allah yolundan hiç ayrılmadığını, daima şükrettiğini, misafirleri, fakirleri, düşkünleri gözetip kolladığını onlara yardım yaptığını öğrendik.

  3. Eyyüb'ün zengin bir kul olmasını şeytan çekemediğini, ona haset ettiğini, sıhhati ver, çocukları var, mal ve serveti sayesinde Allah'a kulluk ettiğini ileri sürdüğünü öğrendik.

  4. Allah'ın Eyyüp'ü büyük bir imtihana tabi tuttuğunu, ona verdiği maddi imkanların hepsini geri aldığını, bu olanlara hiç telaş göstermeyen, üzüntü duymayan, şikayet etmeyen Eyyüb'be elem ve ıstırap veren hastalık verildiğini öğrendik.

  5. Hastalık vücudunu iyice sarınca ibadet edemez hale gelen bu durum onüç sene veya onsekiz sene sürdüğünü Allah'a dua ederek bu zararın kaldırılmasını istediğini, duası kabul edilince ayağını yere vurması istediğini, oradan çıkan suyu içip yıkanınca sağlığına kavuştuğunu, sonra Allah'ın aldıklarının kat-kat fazlasını verdiğini öğrendik.

                                           *

RAVLİ

Popüler Yayınlar