24 Şubat 2024 Cumartesi

MEVLANA CELALEDDİN RUBAİLER D53

Yola düşersen yolu açarlar sana;

Yok olursan varlığa ulaştırırlar seni.

Alçalırsan dünyalara sığmazsın;

Ondan sonra da seni sana, sensiz gösterirler.

                          ***

ÇEVİREN VE HAZIRLAYAN: Abdulbaki GÖLPINARLI

Ajans-TÜRK MATBAACILIK SANAİ ANKARA-1982

                          ***

Neler öğrendik;

  1. Allah'ın huzura çıkmak için yola düşenlerin yolunu açtıklarını, ona Allah dostlarından birini sevdirerek yolunu aydınlatıp yoldaki yol kesicilerin tuzaklarını gösterip koruduğunu, yardım ettiğini, öğrendik.

  2. Benlikten, bizlikten, dünyaya ait mal, mülk, makam gibi şeylerin bağından kendini kurtarıp yok olmayı tercih edene esas, kalıcı varlığa kavuşturacaklarını öğrendik.

  3. Kişi kendi değerini olduğundan aşağı gösteren, başkalarını küçük görmeyen, büyüklenmeyen olursa dünyalara sığmayacak kadar büyük olacağını öğrendik.

  4. Bu yolda belirli bir ilerleme gösteren aşık yolcuya toplumun oluşturduğu kişilikten kurtulup uygunluktan olgunluğa, olgun insan olarak hayvani bir hayata mahkum olmuş aklını kurtararak dirilten kimliğe ve kişiliğe bürüneceklerini, ben kelimesinin anlamının başka bir anlama bürüneceğini, kişinin değişime uğradığını kendisinin de göreceğini öğrendik.

  5. Kişi kendinin hakikatini bilemeyeceğini, bu dünyaya ne görevle geldiğini bilmeden yaşayacağını, hakikati olduğu gibi doğru ve anlaşılır şekilde söyleyen Allah dostunun göstermesiyle bilineceğini öğrendik.

                              *

RAVLİ

Popüler Yayınlar