11 Kasım 2023 Cumartesi

MEVLANA CELALEDDİN RUBAİLER A 58

Şaraptan (Tanrı şarabından) başımda dağınıklık (Geniş bir alana yayılmış, birbiriyle bağlantısız, bozuk, düzensiz, karışık, uyumsuz, hoş görülmeyen düşünceler) var;

Şeker mi şeker dudakların yüzünden (Dudaklarından çıkan tatlı sözler yüzünden) şekerler (Tatlı sözlerini etrafa hediye olarak) saçmadayız.

A gizli sakiy (İnsan ruhuna Allah'ı sevdiren, Allah nuru saçan kişi), bir biri üstüne şarap (Tanrı şarabı) sundun ya, artık bir solukta bütün gizlilikler rüsvay (İtibarsız, değersiz) olur gider.

                       *

ÇEVİREN VE HAZIRLAYAN: Abdulbaki GÖLPINARLI

Ajans-TÜRK MATBAACILIK SANAİ ANKARA-1982

                             *

Neler öğrendik;

  1. Hiç insan eli değmeden yapılan cennette ikram edilecek olan helal şarap içen Mevlana Hazretlerinin kafasında karma karışık düşünceler olduğunu, bunların Şems Hazretlerinin tatlı sır dolu sözleriyle Mevlana Hazretlerinin düşüncelerinin düzene girdiğini, bu düzene girmiş sözleri kişilerde bedensel ve ruhsal hastalıkların son bulması, hastalıklı duruma düşmemeleri için etrafındakilerle paylaştığını, hediye olarak dağıttığını öğrendik.

  2. Şems Hazretlerinin insan ruhuna Allah'ı sevdirdiğini, Allah nuru saçtığını, gizli sırları Mevlana Hazretlerine verdiğini, hazretin ağzından çıkmamış ortada dolaşan sözlerin değersiz sözler olduğunu öğrendik.

                            *

    RAVLİ

Popüler Yayınlar