28 Şubat 2023 Salı

DİVAN-I KEBİR 7-8 CİLT 7830 İNCİ BEYİT

(Mevlâna hazretleri Şems Hazretlerini anlatıyor)

7830. Aşk (Aşırı sevgi ve bağlılık duygusunun) derdi, tutar da sende baş gösterirse onun gamına (Sevdiğini görme derdine) düşer (Sorunlarla karşılaşınca) de bu dertle gönlünü (Diğer dertleri geri plana atarak) sağ-esen (Sağlam) bir hale koyarsın.

Şu anda nasıl (Bir işin ne biçimde, hangi yolla olduğunu belirtmek için)-niçin (Hangi amaçla, hangi sebeple, neden, niye bilinmezliğin) dikenliğinden (Sert, sivri ve batıcı durumları) geçebilirsen ona kavuşma cennetinde (Sonsuz mutluluk veren yerde) yayılır gezersin.

Devlet kuşunun soyundansan, kuzgun soyu değilsen, canında devlet kuşuna bir özlem belirir.

Devlet (Tanrının yetkili kıldığı, sırlarını bağışladığı, ilmiyle kudretiyle desteklediği, yetki verdiği kişinin sözlerini doğru çıkardığı, isteğini kendi isteği olarak gerçekleştirdiği, diğer insanların kabul ederek boyun eğdiği, erdeme ve ölümsüzlüğe kavuşturmaya, insanları yönlendirme ve yöneltme makamının) kuşunun gölgesi (Yardımı ve korumasını yapan)Tebrizli Şems'tir;

Gayret et de (Emekle çalış, çabala, uğraş da) o padişahın gönlüne gir, onun gönlünde yerin olsun.

Ulular ulusu Şemseddin'den (Şems Hazretleri) bir kadeh sun;

Onda nar gibi bir şarap (Tanrı şarabı) var.

Şemseddin'i övüş (İyiliklerini, üstünlüklerini söyleyerek değerini yüceltmek) sopasını yere at da (Sözünü söyle de) Musa'nın sopası gibi ejderha olsun (Büyünün, sihrin etkisini tesirsiz hale getirsin).

Ulular ulusu Şemseddin'in sopası, bir uğurdan bütün büyüleri (Tabiat kanunlarına aykırı sonuçlar elde etmek iddiasında olanların başvurdukları gizli işlem ve davranışlara), bütün kerametleri (Şaşkınlık uyandırıcı davranış veya durumu) yok eder-gider.

Yeni baştan anlam (Bir kelimeden, bir sözden, bir davranış veya olgudan anlaşılan şey, bunların hatırlattığı düşünce veya nesne, mana, meal, fetva) sarhoşlarını (Zevkten sarhoş olmuş kişileri) görürsün;

Sırların (Aklın erişemediği, açıklanamayan veya çözülemeyen, gizli tutulan şey) ta öte yanından çıkagelirler.


Dört günceğiz sonra filan da geliyor deyin de o sarhoşlara benden selam söyleyin.

Deyin ki:

Bedenim, canınım ayağında diken (İlerleme engel oluyor);

Şimdicek ayağımdan o dikeni çıkarayım da geliyorum diyor.

                               ***

DİVAN-I KEBİR 7 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN HAZIRLAYAN: ABDULBAKİ GÖLPINARLI KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                              ***

Neler öğrendik;

  1. Kişi aşık olunca diğer sorunlarını, isteklerini geri bırakarak aşık olduğu Allah dostunun yüzünü görmek kaydına düşeceğini, böylece tek bir derdi olacağını, düşüncesinde ve uğraşılarında bulananıklığın-hırsların verdiği sağlıksız düşüncelerden ve uğraşılardan kendini kurtarark sağlığına kavuşacağını öğrendik.

  2. Nasıl ve niçin sorularının bilinmezliği içine düşen kişiyi sert, sivri, batıcı ortamda yaşamaya sürüklediğini, Allah dostu sevgilinin bunlardan seni kurtararak güven ve rahat içinde yaşama ortamı sağlayacağını öğrendik.

  3. Şems Hazretlerinin Allah'ın verdiği büyük ve geniş yetkiyi kullanan olduğunu, onun koruma alanına girmek, gönlünde yer almak için çalışmamız, emek vermemiz,

  4. Şems Hazretlerinin iyiliklerinin farkında olup ondan gelen iyiliklerden güzelliklerden söz etmemiz gerektiğini öğrendik.

  5. Şems Hazretlerine yoğun sevgiyle bağlanan kişinin büyülerin, kerametlerinin tesirinden kurtulacağını, yeni baştan anlam denizinin, sırların içinde yaşayacağını öğrendik.

                               *

    İşte böyle yaren;

Mevlana Hazretleri Şems Hazretlerinin özelliklerini ve bize sağlayacağı faydaları, koruma altına almasıyla huzurlu ve sağlıklı bir yaşamın oluşacağını kendisi yaşadığından ve bizlerin de faydalanması için Şems Hazretlerinin özelliklerini anlata-anlata öve-öve bitiremediğini öğrendik, anladık.

                                *

RAVLİ

Popüler Yayınlar