16 Şubat 2023 Perşembe

DİVAN-I KEBİR 7-8 CİLT 7710 İNCİ BEYİT

(Mevlâna hazretleri Şems Hazretlerini anlatıyor)

7710. Başın ağrır (Başta oluşan rahatsızlıkla), kötülüklere uğrarsın.,

Aşık ol ( Sev, tutul) da dertlerden (Sorunlardan), mihnetlerden (Sıkıntılardan) kurtul.


Can (Yaşama kuvveti), korkan gönüle (Kalpte oluşan duygusunun tehlike düşüncesine kapıldığı zaman) bir üfürdü mü (Sihirli sözle etekilediği zaman) çalgıcı aramaya koyulursun, gazele başlarsın (Coşkunlaşırsın).


O (Aşk) neye (Üflemeli çalgıya) daha da güçlü üflerse sevgilinin yüzüne, gözlerin sürmelenir (Daha kuvvetli, net görür) de öyle bakarsın.


Savaşa (Ortadan kaldırmaya, yok etmek için mücadeleye girişmeye) kalkışırsan ayıplanırsın (Toplumun ahlak kurallarına aykırı olan utanacak durum ve davranışla karşılaşırsın) ;

İşler işlemeye (Kendi kafana göre davranmaya) kalkma;

İşler (Beklemediğin problemler) gelir başına.


Sevgilinin gamıyle (Üzüntüsüyle) kucağına düştün onun.

Zati avucundasın, koltuğuna alır seni.


Düşünceyi (Algılama ve yapısal işlemlerden çok düşünüleri kullanarak sorun çözme tekniğini) bırak, sonu (Bir şeyin en arkadan gelen bölümü, bitimi, nihayeti, akibeti) düşünme.,

Şaşırır-kalırsın, düzenlere uğrarsın.


Bir düşünce (Etkileyen bir bilgi) gelip çattı mı, onun zıddına (Karşıtına, tersine) da bak.,

Olur ya, şaşkınlıkla bu ikisinden birini elde ediverirsin.


Çünkü ikisinin arasında bocalayış (Bir işte tutulması gereken yolu kestirememek, ne yapacağını bilememek, kararsız olmak), inşanı şaşırtır (Doğru, gerçek ve gerekli olanı ayırt edemeyecek duruma gelirsin);

Bu iki çeşit değişme, seni gerçeğe götürebilir.


Düşüncenin (Etkileyen bir bilgi) önündeyken yolun sonunu gör.,

Niceye (Ne zamana kadar) bir sözle oyalanıp duracaksın?


Dönüp duran gökkubbeden atılan, havadan uçup gelen ok, boyuna ayrılık

kastında (İstemede).

                           ***

DİVAN-I KEBİR 7 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN HAZIRLAYAN: ABDULBAKİ GÖLPINARLI KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                           ***

Neler öğrendik;

  1. Yok olup gitmek gerçeğiyle karşılaşan kişinin başını ağrıtacak işler yapacağını, zarar verecek kötü davranış veya sözlere uğrayacağını, bu durumdan kurtulmak için Allah dostunu sev, bağlanmak suretiyle sorunlardan ve sıkıntılardan kurtulmak gerektiğini öğrendik.

  2. Kalpte oluşan tehlike uyarısına canımızın kuvvetinin du duyguyu etkileyerek zararsız hale getirip yaşama sevinci verdiğini öğrendik.

  3. Aşık olunan Allah dostunun yardımı ve etkisi ile görme kuvvetimizin artacağını, hakikati olduğu görme kuvvetine kavuşacağımızı, sanılardan, acabalardan, tereddütlerden kurtulacağımızı öğrendik.

  4. Kendi görüş ve düşünüşüne göre hareket edenin ayıplanacak işler yapacağını, beklemediği problemlerle karşılaşacağını öğrendik.

  5. Aşık olunan Allah dostu kendisine sevgiyle bağlananı çocuğu gibi yetiştirdiğini, görünen ve görünmeyen bir şekilde yardım ederek koruduğunu öğrendik.

  6. Hayatımızı tamamen düşüncenin etkisine bırakmamak, sonuçta olacakların üzüntüsünü çekmemek, bir olasılığa kendimizi bağlamamak gerektiğini, çünkü şaşırtıcı sonuçlara uğrayabileceğimizi gözardı etmemek gerektiğini öğrendik.

  7. Bir bizi etkileyen bir bilgi gelip çattı mı onu olduğu gibi kabul etmeden önce karşıtına, tersine bakmamız, elde edişin ikisinden biri olabileceğini değerlendirmek gerektiğini öğrendik.

  8. Gelen bilginin karşıtına bakarak doğru, gerçek ve gerekli olanı ayırt edebilme uğraşısının bizi gerçeğe götürebileceğini öğrendik.

  9. Etkileyen bir bilgi önümüze gelince bu yolun sonunu görmemiz, sözlerle oyalanıp durmamak gerektiğini öğrendik.

                            *

İşte böyle yaren;

Hiç beklemediğimiz bir anda bu dünyadan ayrılığın olacağını unutmamak gerektiğini öğrendik, anladık.

                             *

RAVLİ

Popüler Yayınlar