26 Mayıs 2022 Perşembe

DİVAN-I KEBİR 7-8 CİLT 5050 İNCİ BEYİT

(Mevlâna hazretleri Şems Hazretlerini anlatıyor)


5050. Sarayın kapısında, duvarında parıl-parıl ışıklar parlamada;

Cana canlar katan bir tek güzelden sekiz cennet görünmede.


A Tebriz’li Şems, bizi şu korkudan, şu ümitten kurtar da yokluktan, şaşılacak bir korku, bir ümit belirsin.


Gamına (Üzüntüne) düşmüş, perperişan olmuş bir bilgin var;

Potaya konmuş, ateşe vurulmuş bir gümüşe benziyor o bilgin.


Senin keremine (Soyluluğuna, ululuğuna, büyüklüğüne, asaletine), merhametine (Acıma ve şefkat duyguna), bağışına (Karşılık beklemeden yapacağın iyiliğe) ümit bağlamış (Olmasını, olacağını uman, bekleyen olarak), uzak bir yoldan gelmiş o bilgin.


Aşk yolunda senin hayal leventlerinin (Zihinde tasarlanan, canlandırılan ve gerçekleşmesi özlenen boylu, yakışıklı) yüzünden yaralanmış, darmadağan olmuş..

Yola vurulmuş o bilginin.


Bir bilgin, böylesine bir yemekten rızıklanırsa (Gıda alırsa) güzelliğine ne ziyan gelir ki?

Böylesine bir çılgınlık kadehini sen döndürüp sundukça nasıl olur da töreye (Benimsenmiş, yerleşmiş davranış ve yaşama biçimine) uyar, yol-yordam gözetir o bilgin?


İnsafın (Acımaya, vicdana veye mantığa dayanan adaletin) adamlığın, bir bilginin gamla, boş yere öldürülmesini nasıl reva görür?


Herkese hararet (Coşkunluk, ateşlilik) bağışlayan Tanrı güneşi (Şems Hazretleri), bir bilginin buzlar içinde donup kalmasını nasıl hoş görür?


Lütfun (Önem verilen, sayılan birinden gelen iyilik ve yardım), dersinden bir fayda görsün diye bir bilgini tutmuştur da aşk medresesine çekmiştir.

                           ***
DİVAN-I KEBİR 7 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN HAZIRLAYAN: ABDULBAKİ GÖLPINARLI KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                           ***
Neler öğrendik;

  1. Şems Hazretlerinin kalbine bakan Mevlana Hazretlerinin ışıklar içinde 8 cennetin ışıklarını gördüğünü öğrendik.

  2. Dünya ve ahret yaşamının korku ve ümidinden kurtulmamız, yokluk âleminin korku ve ümidinin belirmesi için Şems Hazretlerinin yardım etmesinin gerektiğini öğrendik.

  3. Mevlana Hazretleri, Şems Hazretlerini görememenin üzüntüsüyle perişan olduğunu, eriyip gittiğini öğrendik.

  4. Mevlana Hazretlerinin çok bilgisi olduğunu, kendisinden daha bilgin olan Şems Hazretlerinin bilgisine ihtiyaç duyduğunu, bilgiye açlık çektiğini, onun için hazret ile buluşmak istediğini öğrendik.

  5. Mevlana Hazretleri çok bilgili olduğunu, bu bilginin kesin inanç olması ve doğru tanımlanması, şüphelerden temizlenmesi için ikinci bir görüşe, bilen kişi olarak Şems Hazretlerine ihtiyaç duyduğunu öğrendik.

  6. Bir bilginin diğer bilginle karşılaştırma yapmasının zara doğurmayacağını, kedimizden daha bilgili olan kişileri aramamız gerektiğini, bilgiyle beslenmesi gerektiğini öğrendik.

  7. Şems Hazretlerinin acıma, vicdan, mantık adaletiyle Mevlana Hazretlerini ölüme terk etmemesi gerektiğini öğrendik.

  8. Şems Hazretlerinin herkese coşkunluk, ateşlilik bağışlarken Mevlana Hazretlerinin buzlar içinde kalmasını istemeyeceğini öğrendik.                     

  9.                                              *
    İşte böyle yaren;Mevlana Hazretleri, Mevleviler fayda görsünler diye aşk kurallarını öğrensin diye Şems Hazretlerini Medreseye, kendisine doğru çektiğini öğrendik, anladık.
                                                   *
    RAVLİ

Popüler Yayınlar