19 Mayıs 2022 Perşembe

DİVAN-I KEBİR 7-8 CİLT 4980 İNCİ BEYİT

(Mevlâna hazretleri Şems Hazretlerini anlatıyor)

4980. Circis (Filistinli olup Hz. İsa'dan sonra eyallet krallıkları döneminde yaşamış ve havarilerin sonuncularına yetişmiş samimi bir hiristiyandır, defalarca öldürüldüğü halde tekrar dirilen kişi) gibi yüz kere onun aşkıyla şehid olur;

Yahut da İshak (Peygamber) gibi onun hançeriyle kesilir-gider (Allah'a kurban olan).

Dertlerle, ağırlarla dopdolu olan bu baştan başka, bir başka baş elde eder yargılanma, kendi miğferini onun başına kur.

Mikail (Tanrı buyruğu ile insanların rızkını dağıtmakla ve doğa olaylarının gerçekleşmesini sağlamakla görevli melek), onun rızık kilesini (Ölçeğini) kırarsa yerine kimi zaman ölümsüzlük cenneti verilir ona, kimi zaman Kevser sunulur.

Babası, anası, yakınları, onu toprağa kodular (Koydular) mı, balık kesilir, anası da deniz olur artık, babası da.

Aşk, bir yaşayış denizidir ki dibi yoktur.,Ona sunulan en değersiz şey, ölümsüz bir yaşayıştır.

Güneşle Ay, her gece batış mezarına giderler.,İncisinin parlaklığı, onlara yepyeni bir parlaklık verir.

Onun mahşerinden (Kıyamet günü dirilmesinden) haberi olan, onun mahşerini gören canı, ölüm meleği yüzlerce nazla-niyazla alır.

Halkın gözünde bedenimiz, o toprakta uyumuş-gitmiştir ama canımız, onun yeşilliğinde salına-salına yürüyen selvi (Uzun ve düzgün biçimde) gibi yürür-durur.

Bedenimiz, görünüşte kanla hıltların (Safra, sevda) (Cinsel yerden akan sıvı), dem (Gözyaşı), balgam) madeni değil mi?Fakat bu alın yazısından cana bir hastalık gelir mi hiç?

Böylesine bir çöplükte cana binlerce bağ-bahçe var.

Peki, iş böyleyse can, ne diye onun mezarından korkar?

                         ***
DİVAN-I KEBİR 7 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN HAZIRLAYAN: ABDULBAKİ GÖLPINARLI KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                        ***
Neler öğrendik;

  1. Allah dostunun aşkı gibi kutsal bir ülkü veya inanç uğrunda yüzlerce defa ölen kimsenin, Allah'a verilen sözü yerine getirmek için canını feda edenin başka bir baş elde ederek diri olacağını öğrendik.

  2. Kutsal bir ülkü veya inanç uğrunda ölen kişinin dünyada rızkı bitse bile ona ölümsüzlük cenneti sunulduğunu, cennette bulunan kutsal ırmaktan Kevser sunulduğunu öğrendik.

  3. Bu yolda şehit olan kişi ölüp de mezara konduğu zaman annesinin ve babasının denizinde balık gibi hareket edeceğini öğrendik.

  4. Aşkın sınırları olmayan yaşayış biçimi olduğunu, aşığa sunulan en değersiz şeyin de ölümsüz bir yaşayış olduğunu öğrendik.

  5. Aşığın canını almaya gelen ölüm meleğinin onun kıyamette nasıl dirileceğini bilince canını incitmeden alacağını öğrendik.

  6. Halkın gözünde aşığın vücudunun toprakta uyumuş-gittiğini, fakat canının halkın içinde yeşillikler arasında gezdiğini öğrendik.

  7. Bedenimimizin sıvılarla dolu olduğunu, alın yazımız olmadıkça canımıza bir hastalık veremeyeceğini öğrendik.

                     *

      İşte böyle yaren;

    Gözüken dünya çöplüğünde canımıza binlercebağ-bahçe sunulduğunu, canımızın ölmeyeceğine göre mezara girmekten korkmamak gerektiğini öğrendik, anladık.
                        *
    RAVLİ

Popüler Yayınlar