10 Mayıs 2022 Salı

DİVAN-I KEBİR 7-8 CİLT 4890 İNCİ BEYİT

(Mevlâna hazretleri Şems Hazretlerini anlatıyor)


4890. Ne mutlu andır o an ki bana la'l (Kırmızı) renkli (Tanrı şarabı) şarabı sunarsın da altın gibi sararmış yüzüm, kıvılcımlarıyla parıl-parıl parlar.


Senin meyhanenin (Tekkenin) vakıflarındanım (Bir hizmetin gelecekte de yapılması, sürüp gitmesi için kendimi adadım) da o yüzden yıkılıp gitmişim;

Benim yapılmam, zati yıkılmamdadır.


Can güzeli, içinden şehadet getirdi (La ilâhe illallah-Allah’tan başka ilah yoktur dedi) mi kafir aklım da hemencecik parmağını kaldırır da şehadet getirir.


A topluluğun sakıysi (İnsan ruhuna Allah’ı sevdiren, Allah nuru saçan), herkese sunmadan o sağrağı bana sun;

Hepsinden daha susuzum ben.


Buyruğuna kulum (Emrini yapmaya hazırım);

Hele kalk, gel de penceremden bak diye emredersen

büsbütün kulum-köleyim buyruğa.


Hadi, Musa'nın ateşiyle (Işığıyla, nuruyla) gönlümü parlat da gözüm boyuna parlasın-dursun.


Sustum, ırmağına attım kendimi;

Zati şiirimin parlaklığı da senin ırmağından gelmede.


Susma a sözü-soluğu, a dili-damağı güzel oğul, söyle.,

Gönlümün (Kalpte oluşan duyguların kaynağının) huzura ermesi (Bulunduğu yere ulaşması) için canımın-gönlümün huzuru olan güzelimin adını an.


Perdemi (Utanma duygumu) yırtma, ihsan (İyi davranmak, iyilik etmek) kapısın aç.,

Gönül sırçasını (Cam gibi) kırma;

O kadehin (Cem kadehinin) hikayesini anlat.


Lütuf (Sayılan, değer ve önem verilen birinden gelen iyilik, yardıma) kapısını kapadınsa ümit (Olabileceğini sanma) kapısını kapama.,

Damın üstüne çık da damda söyle.

                                ***

DİVAN-I KEBİR 7 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİNHAZIRLAYAN: ABDULBAKİ GÖLPINARLI KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385

                              ***

Neler öğrendik;

  1. Şems Hazretlerinin sözlerinin sarap etkisi yaptığını, Mevlana Hazretleri bu sözleri dinledikçe sevinçten sarı yüzünün renginin parladığını öğrendik.

  2. Şems Hazretlerinin insan kulağının duymadığı Allah sözlerini söyleyen Şems Hazretlerine benliğini yok ederek onun hizmetinde kendisini görevlendirdiğini öğrendik.

  3. Şems Hazretlerinin içinden geçenleri okuyabilen Mevlana Hazretleri bu duyduklarını bizim de duymamız için kendisini bu işi verdiğini öğrendik.

  4. Mevlana Hazretleri Şems Hazretlerinin hayat ve hakikata baktığı gibi bakmaya kendisini bu işe bağışladığını öğrendik.

  5. Musa peygamberin kalbinde oluşan duygularının kaynağı ile Allah’a aşık olması gibi bu ışığa kavuşmak için Mevlana Hazretleri Şems Hazretlerinden istediğini öğrendik.

  6. Mevlana Hazretleri bizim de Şems Hazretlerinin adını anmamızı, saygıyla kalbimize yerleştirmemizi, kendisi gibi aşkla sevip hatırlamamızı istediğini, böylece huzuruna çıkabileceğimizi öğrendik.

  7. Mevlana Hazretlerine ve Şems Hazretlerine saygıyla yaklaşılması ile onların iyiliklerini kazanabileceğimizi öğrendik.

                            *

İşte böyle yaren;

Sayılan, değer ve önem verilen Şems Hazretlerinin iyilik ve yardım kapısını açık tutmamız, adını anmamız, dualarımıza katmamız, saygılarımızı Mevlana Hazretleri gibi aşkla sunmamız gerektiğini öğrendik, anladık.

                        *

RAVLİ


Popüler Yayınlar