22 Nisan 2022 Cuma

DİVAN-I KEBİR 7-8 CİLT 4710 İNCİ BEYİT

(Mevlâna hazretleri Şems Hazretlerini anlatıyor)

4710. Şah’ız (Benzerlerimize göre en üstün, en güzel, en iyi) ama senin için ruh gibi düz yürürüz de şu satranç tahtasında ferzin (Vezirin) gibi akıl-fikir ıssı (Düşünen, anlayan, kavrayan, öğüt veren, görüşü alına, yaşananları, öğrenilen konuları, bunların geçmişle ilişkisini bilinçli olarak zihinde saklayan, kararlara seçenek sunan, heryana hareket eden, önemce ikinci sırada olan) oluruz.


Aşk aynasının yüzüne varlık soluğumuzu vermeyelim.,

Değil mi ki yıkık bir yer haline geldik, definene mahrem (Sırrını bilen) olalım bari.


Gönül masalı (Kalpte oluşan duyguların kaynağı olarak anlatılan) gibi elsiz-ayaksız kalalım da masal gibi aşıkların gönüllerinde yeryurt edinelim, gönüllerde konaklayalım.


O murid (Şeyhe bağlanarak ondan tasavvufun yollarını öğrenen, onun doğrultusunda ilerleyen) olursa biz de muradımıza (İsteğimize, dileğimize, amacımıza) erişiriz:

Anahtarımız o olursa.


Yarabbi, bu zevk, bu neşe kokusu cennetten mi geliyor;

Yoksa baştan-başa diş kesiliriz.


Mustafa (Peygamber), gönlümüzü yol etmez, gönlümüzde olmaz, gönlümuze dayanmazsa, feryat etsek de, Hannane direğine dönsek yeridir.


Hayır..

Sus;

Çünkü geceleyin köşke yöneldik mi, bekçiye susarak yol vermemiz

gerekir.


Soluktan soluğa gönül yolundan (Kalpte oluşan duyguların ağız, dil, kulak olmadan karşılıklı iletişim sağlaması) hayal çavuşun gelip çatıyor bana.,

Yeniden yeniye güzelliğinden bir parıltıdır, geliyor bana.,

Buluşma, kavuşma gününden esip gelen bir yel mi?


Neşeden aklımı-fikrimi şaşırttı;

Aşktan mı geliyor bu; yoksa ululuğunun şarabiyle dolu bir kadeh midir bana sunulan?


Aşktan uçup gelen bir doğan mı, yoksa onun kanatlariyle uçup bana ulaşan güvercin yavruları mı?

                                 ***

DİVAN-I KEBİR 7 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİNHAZIRLAYAN: ABDULBAKİ GÖLPINARLI KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385

                                ***

Neler öğrendik;

  1. Mevlana Hazretleri kendi şah olmasına rağmen konumundan geri adım atarak Şems Hazretlerini şah, kendisini de vezir durumunda konumlandırdığını öğrendik.

  2. Mevlana Hazretleri Aşkın güzelliğini varlık ile görünmez hale gerirmemek için kendini yıkık bir yer haline getirdiğini, Şems Hazretlerinden sırlarını bilen aileden olmak istediğini öğrendik.

  3. Mevlana Hazretleri aşıkların gönüllerinde konaklamak için Şems Hazretleri ile olan aşkı paylaştığını, aşkın cinsiyet üstü olduğunu her aşığın baştan anlaması, bunun gönül işi olduğunu bilmesi, hazretleri gönüllerinde misafir etmeleri gerektiğini öğrendik.

  4. Aşkın verdiği zevkin ve kokunun Allah’ın ikramı cennetten geldiğini, öğrendik.

  5. Peygamber efendimizin gönlümüzü açmayınca yerimizden kıpırdayamayacağımızı, izin verip yol açarsa kendisinin gidip geldiği yolu tarif ederek ve yardım ederek yoldaş olacağını öğrendik.

  6. Mevlana Hazretleri gönülden sevdiği ile buluşma özlemi çektiğini, fiziki olmasa bile hayel olarak buluşup araya mesafe koymadığını öğrendik.

                                  *

İşte böyle yaren;

Mevlana Hazretleri aşkla sunulan güzelliklerin hayranlığıyla her hareketi svediğinden gelen haber ve hediyeler olduğunu kabul edip benimsediğini öğrendik, anladık.

                                 *

RAVLİ

Popüler Yayınlar