2 Ağustos 2020 Pazar

DİVAN-I KEBİR 6. CİLT 2860-2870 İNCİ BEYİT


(Mevlana Hazretleri Şems Hazretlerini anlatıyor)

2860. A Ay (Karanlıkta kalanları aydınlatan Şems Hazretleri), cilvelerinle (Büyük istek ile ortaya çıkan hayranlık ve heyecanlarınla) gece-gündüz, Zühre gibi (Güzel yüzle, sevimlilikle, yumuşaklıkla, incelik ve zerafetiyle, neşeli ve istekli güzel huyuyla) cenk (Kanuna benzeyen, kucakta çalınan telli çalgı) çalmadayım.

Her solukta yüz binlerce parça-buçuk (Parça-parça, azar-zar, oradan-buradan), kırık-dökük (Çürük, değersiz) şey, adeta canlanıyor.

Neden şu dönüp duran gökyüzü, gök renkli elbise giymiş?
Evet, cilvelerinle (Büyük istek ile ortaya çıkan hayranlık ve heyecanlarınla) böyle bir kemer kuşanır (Bir dileğinin gerçekleşmesi amacıyla kutsal olduğuna inanılan güce hizmet için kendini hazırlar) ancak.

Neden her akşam şafağın (Güneş doğmadan az önce beliren aydınlık) yüzü kırmızıdır?
Cilvelerinden (Büyük istek ile ortaya çıkan hayranlık ve heyecan) ciğer kanına (Bordo rengine) boyanır da ondan.

Yıldız, Ay'ın cilvesini (Büyük istek ile ortaya çıkan hayranlık ve heyecan) arar-durur;
Ben der, senin cilvenle (Büyük istek ile ortaya çıkan hayranlık ve heyecan) göze-görüşe sahip oldum.

Senin gibi bir güzelin bulunmasına imkân yok, öylesine güzellik ancak senin cilvendeki (Büyük istek ile ortaya çıkan hayranlık ve heyecandaki) sırdan (Aklın erişemediği, açıklanamayan veya çözülemeyen şey) meydana gelmede.

Cilvenle (Hoşa gitmek için yaptığın davranış, kırıtma, naz ile) âşıklar, öylesine toplanmışlar ki iğne yordamı (Deliği kadar) kadar olsun, bir yer yok.

Aşk âleminde, cilvelerinle binlerce, coşkunluk (Büyük istek ile ortaya çıkan hayranlık ve heyecan) kopsa, binlerce fitneler (Karışıklık, kargaşa) doğsa (Ortaya çıksa) şaşılmaz da şaşılmaz.

Her solukta bir perde (Görüşü, ışığı engel, bir şeyi gizlemek için konulan örtü pencereye) asmasaydın insan, senin cilvenle uçar-giderdi.

Bütün âlem, gaflete (Çevresinde olup bitenlerin farkına varamamak durumuna) düşmeseydi eğer, cilvenle (Büyük istek ile ortaya çıkan hayranlık ve heyecanınla) alt-üst olurdu.

A Tebrizli Şems, deli-divane gibi ne diye damın, kapının çevresinde (Büyük istek ile ortaya çıkan hayranlık ve heyecanlarınla) dönüp durmadayım?
Senin cilven(Büyük istek ile ortaya çıkan hayranlık ve heyecanın) yüzünden.

* A canım benim, sırrımı(Aklın erişemediği, açıklanamayan veya çözülemeyen şeyi)   masal gibi söyleme;
Duymuşsundur;
 Meclisler, eminlikle durur denmiştir.

* Duymuşsundur;
Din (İnanılıp çok bağlanılan düşünce, inanç, ülkü), öğüttür (Yapılması veya yapılmaması gereken şeyler için söylenen sözlerdir);
Öğüt nedir?
Aradan çıkıp gitmek (Kişisellik yerine dini öğütlerin esas almamız ve davranışlarımıza yansıtmamız gerekli).

* Duymuşsundur;
Ayrılık azaptır (Büyük sıkıntı, eziyet);
Ondan (Dini öğütlerden) ayrılmak, yalım-yalım alevlenmiş (Kendi kendini yakan) bir ateştir.

* Kaybettiğinize tasalanmayın (Üzülmeyin) demiştir ya;
Tuzak (Güç ve tehlikeli bir duruma düşürmek için düzen kurmak için harcadığın ve uğraşın) zahmetine (Yorgunluğuna) değmez yem (Elde edeceğin kazancı karşılamaz).

* Tanrı, uzlaşmak hayırlıdır buyurmuştur ya:
At şenili (Utanç verici, alçakça, çirkin, kötü) olayı, unut geçenleri.

* Hadi, kalk, gerçekten Allah çağırıyor;
Gariplikten vazgeç, tut evin yolunu.

* Bırak hırsı (Sonu gelmeyen istek, aşırı tutkudan vazgeç), yoksulluk (Yalnız Allah’a muhtaç olarak yaşamak) övüncümdür denmiş:
Ne diye bu, ayıp geliyor sana?

* Rabbime konuk olurum sözü, yolu açmıştır; (“Sakının, bir günün orucunu öbür güne ulamayın, siz bu hususta bana benzemezsiniz.
Ben, Rabbime konuk olurum da Rabbim beni doyurur, suya kandırır. İbadetle gücünüz yeterince direnin” (Hadis Cami 1 s.97)
Ne olurmuş bir kuru ekmek eksik olursa.

* Rabbi tecelli etti dağa (Belirmiş, görünmüş, ortaya çıkmış) denmiş;
Bir dağdan da aşağı değilsin ya;
Oku bu ayeti kendine, masal sanma bunu.       
                      ***
DİVAN-I KEBİR 6 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                        ***
Neler öğrendik;
1.    Mevlana Hazretleri Şems Hazretlerinin sır sahibi oluşundan, varlığını belli eden fakat görülmeyenleri ve bunların etkilerini anlattığından kendisine hayranlıkla güçlü sevgi ve saygı duyduğunu, hep yanında olmak istediğini, öğrendik.
2.    Mevlana Hazretleri kendi bilgisini, Şems Hazretlerinden aşırdığı bilgileri bizim yararlanmamız için şiirsel bir üslupla sunduğunu, bizim de kendisini örnek alarak onun yolundan kendisine ulaşmamız, dostlarını tanımamız gerektiğini öğrendik, anladık
                    *
İşte böyle yaren;
Allah’ın kalbimize gönlümüze tecelli edebileceğini, bizim kalbimizi ve gönlümüzü pisliklerden temizleyip misafir ağırlayacak hale getirmemiz gerektiğini öğrendik, anladık.
                     *
RAV


Popüler Yayınlar