14 Mayıs 2020 Perşembe

DİVAN-I KEBİR 6. CİLT 2040 İNCİ BEYİT


(Mevlana Hazretleri ben anlatıyor)

2040.  Akrebinden (Her fırsatta sözleriyle başkalarını incitenden) ayrı kalayım diye (Kolayca ele gelmeyen) balık gibi gizliyorsun beni.

Bal arısı gibi (Hiç durmadan çalışarak) bala gark (Batmış) olduktan sonra a Ay (Aydınlık) yüzlüm, akrebin sokmasından ne gam (Üzüntü).

Sustum;
Fakat aşk, mızraplarıyla tambur olmamı (Duygu ve düşünceleri belli kurallar çerçevesinde uyumlu seslerle anlatmanı) istiyor.

Gel de birbirimizin kadrini (Değerini, kıymetini, saygınlığını) bilelim;
Çünkü ansızın ayrılacağız birbirimizden.

Mademki inanan, inanç sahibinin aynasıdır;
Mademki bu, böyle, ne diye aynadan yüz çeviriyoruz?

Ulular, dosta can feda edenler;
Köpekliği (Onurunu yitirip yaltaklanmayı) bırak, biz de insanız (Huy ve ahlak yönünden üstün nitelikli kimseyiz).

* Kul euzu'leri (Sığınırım manasına gelir. Felak ve Nas sureleri bu sözle başlar), Kul huvallah'lan (İhlâs suresidir. Allah’ın birliği, ihtiyaçsız olup herkesin ve her şeyin ona muhtaç olduğu, zatının, kendisiyle kaim olup bir başka varlıktan meydana gelmediği, ondan bir varlığın meydana gelmediği bildirilir. Bu sureye “Tevhid”, “İhlâs” denir) ne diye bir-berimizi sevmek, için okuyup üflemeliyiz?

Garezler (Birine karşı duyulan öç alma isteği, kin, kötü niyet), dostluğu karartır (Sevgiyi, güveni, yakınlığı kötü bir duruma getirir), ne diye gönülden (Sevgiden, istemekten, düşünüşten, hatırlamaktan) söküp atmayız, sürüp çıkarmayız garezleri (Gizli düşmanlıkları)?

Bazı-bazı, ben öleceğim diye gönlün hoşlaşıyor;
Ne diye ölüye taparız, neden birbirimizin canına düşman oluruz ki?

Ölümümden sonra biliyorum, uzlaşacaksın, barışacaksın;
Fakat bir ömür boyunca gamınla (Üzüntülerinle) sınanıp (İmtihan olup) duruyoruz biz.
                      ***
DİVAN-I KEBİR 5 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                        ***                    
Neler öğrendik;
1.    Şems Hazretleri dostluğu gereği Mevlana Hazretlerini söz ve davranışlarla incitmesinler diye yakınlığını gizlediğini öğrendik.
2.    Kişi çok olgunlaşmış tatlı bir halde olunca kıskançlıktan doğan sözlerden üzüntü duymayacağını öğrendik.
3.    Şems Hazretleri ile Mevlana Hazretleri birbirinin değerini bildiklerini, duygu ve düşüncelerini birbirine aktardıklarını, ayrılık gelmeden bu işlerin yapılması gerektiğini öğrendik.
4.    Tanrı’ya, dine inanan kişi aynı inanca sahip kişinin birbirlerine ayna olduklarını, ayna görmek istemediğimizi bile doğru gösterdiğinden söylenen eleştiriye kızmadan birbirlerinden ayrılmamaları gerektiğini öğrendik.
5.    Öç alma isteği, gizli düşmanlık sevgiyi, dostluğu, yakınlığı kötü duruma getireceğinden ulu insanların böyle bir durum karşısında dua okuyarak üzerlerinden bu yükü atmalarının gerektiğini öğrendik.
6.    Başkasını öldürmek fikrini büyük bir tutkuyla sevme yerine o kişiyi yaşatarak ve birlikte yaşayarak sevmemiz gerektiğini öğrendik.
                    *
İşte böyle yaren;
Ölüm ile aradaki görüş ve çıkar ayrılığı kalmayacağı için kişiler arasında savaşın biteceğini, barış olacağını, fakat yaşayanın ömür boyunca üzüntü duyarak yaşayacağını öğrendik, anladık.
                     *
RAV



Popüler Yayınlar