23 Nisan 2017 Pazar

DİVAN-I KEBİR 3 CİLT 3870 İNCİ BEYİT

(Mevlana Hazretleri sakiyi anlatıyor)

3870. A saki (İnsan ruhuna Allah’ı sevdiren, Allah nuru saçan kişi), sona geldin, yeni baştan işrete başlat, sun (İkram et) şarabı (Allah sözlerini söyle de sarhoş olup kendimizden geçelim);
Ayak da nedir, baş da ne?
Ayakla baş, bir olmuş gitmiş.

Mademki (Allah’ın) zatına tahammülün (Dayanma gücün) yok, gözünü sıfatlara (Görünebilen usta sanatına) aç, onlara (Zevkine) dal;
Mademki cihetlere (Yönlere ‘Yukarılara, aşağılara, sağa, sola, öne, arkaya’) sığmayanı görmüyorsun, cihetlerdeki (Yönlerdeki) nurunu (Parlaklığını, etkisini, özelliğini, güzelliğini) gör.

Şu gök perdenin ardındaki hurileri gör, ışığa mensup olanları seyret;
Hepsi de Müslüman, inanmış, muti (Allah’ın emirlerine boyun eğmiş), suçsuz.

Her biri nazlı, oynak;
Her biri âşığın gönlünü alır;
Her biri Taraz (Kazakistan bir yerin meşhur) mumu, her biri kurtuluş sabahı.

Her biri dudağını yummuş, ağzını kapamış, fakat anlayışta bir kılı kırka yarar;
Her biri şekerler almada, her biri şeker kamışı madeni.

Eski canı ver gitsin de yeni, yepyeni bir can almaya bak;
Yokluk, yoksulluk âleminde salınadur da onlardan zekât al.

Can sütünü bu Meryem’lerden em, çünkü sen de Meryem’den doğan ikinci bir çocuksun;
Meryem’lerden süt em de İsa gibi oğullardan, kızlardan vazgeç.

A her günü bayram, her gecesi kadir (Tükenmez kuvvet), Berat (Pişman olarak yalvarıp af dileyenlerin suçlarının bağışlandığı) olan geceyi, gündüzü, iki Mecnun gibi zincirlere bağlıymışsın, çekip duruyorsun.

Şah yüzünü gösterince atla fil yoldaş oldu (Olmayacak şey olur), akıl yoksulluğa (Açıklama yapamayacak duruma) düştü, mat oldu (Yenildi, oyun bitti) gitti, cansa savula savul (Çekinmek duygusuna bizden uzaklaş) deyip duruyor.

Âşıkları, kargaşalık zamanında şaşkın, şişe gibi kırılıverir sanma (Sağlamdır onlar);
Onların davranışına karşı Cûdidağı (Sert kayadan oluşan dağdan) bile aciz (Çaresiz) kalır.
                                ***
DİVAN-I KEBİR 3 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                         ***
Neler öğrendik;
1.    Allah dostlarının canlarının ölümsüz olduğunu, gökyüzünde toplantı yaptıklarını, bizim de bu büyüklerin yakınına gitmemiz için çalışmamız gerektiğini öğrendik.
2.    Allah’ın kendisini görmeye herkesin gücü olmadığını, böyle kişilerin doğadaki insan tarafından yapılamayacak güzellikleri görüp Allah’ı bu sanatta görmeye çalışmaları gerektiğini öğrendik.
3.    Gözümüzdeki perdeleri kaldırınca güzel hizmet eden kadınları, ışıktan meydana gelmiş melekleri seyretmemiz ve bunlarla beraber olan Müslümanları, Allah’a inanmışları, Allah’ın takdirine boyun eğmişleri, masum olanları görebileceğimizi öğrendik.
4.    Allah’ın beğendiği bu canların insana aydınlık veren, özen isteyen, üzerine titreyerek değer verilmesi gerekenler olduğunu, bunların ağzını açıp konuşmadığını, bakışlarıyla çok inceliklere bile dikkat ederek gözleriyle anlatıp insana etkisi yüksek kayıt yaptıklarını, insana tatlılık kaynağı olan güzeller olduğunu öğrendik.
5.    Kullandığımız canı, kişiliği, bilgiyi yok edip Allah dostunun yeni bir kimlik, kişilik, can bağışlaması için sevgi ve dostlukla bağlanmamız ve onun hükmüne girmemiz gerektiğini öğrendik.
6.    Allah’ın yarattıklarından fayda beklemek yerine çocuğun ağlayarak annesinin memesine yapıştığı gibi Allah’a yapışmamız gerektiğini öğrendik.
7.    İyiliğe, güzelliğe daima kuvvetle çekim olduğunu, direnmeyi bırakmamızın bile doğru yola girip ilerlememize sebep olacağını öğrendik.
8.    Ben kimim ki o büyüklerle yoldaş olamam şüphesinden kurtulmamız gerektiğini, Allah’ın hükmüyle aklımızın bunu kabul edeceğini öğrendik.
                                *
İşte böyle yaren;
Âşıkların yok yoksul olduğuna bakarak zayıf ve güçsüz olduğuna karar vermenin doğru olmadığını, onların Allah’a karşı böyle olduklarını öğrendik, anladık.

Âşıkların kavgada, kargaşada sert kayadan daha sert ve dayanaklı olduğunu öğrendik, anladık.
                               *                                                          

RAVLİ

Popüler Yayınlar