23 Kasım 2015 Pazartesi

DİVAN-I KEBİR 2 CİLT 1170 İNCİ BEYİT

1170. Canım, şu bedenini candan ayırt ederse elinde kılıç var ya, çal o kılıcı canımın ta tepesine (Kılıçla öldür).

Düğümlerle, büklümlerle dopdolu saçları, gönüllerdeki düğümleri (Anlaşılamayanları, çözümlenemeyenleri) çözen güzel, o karmakarışık (Huzursuz, kararsız, düzensiz), o darmadağın (Çok dağınık ve karışık) saçlara bir düğüm daha vur.

A benim cancağazım, nasılsın?
Ne olur a benim canım, bir öpücük ver;
A benim canım, o şeker mi şeker dudaklarından bir yük (Bir hayvanın taşıyabileceği miktarda) şeker istiyorum ben.

A benim gülüp duran cancağazım, huyunu bilirim, şeker huylusun sen, Allah için olsun bir gül a benim canım.

Alıcıyım ben, şeker istiyorum, a benim güzel kokular satan güzelim, kapatma dükkânı a benim canım.

Adını-şanını öğrendim, yerini-yurdunu belledim de dükkânına gittim;
Esenlik sana a yüce, a usul boylu selvi (Düzgün, gösterişli vücutlu), a benim canım dedim.

Hilecisin, yankesicisin, düzencisin amma etme bu mihneti (Sıkıntıyı) bana dedim, hastalanmamı, perişan olmamı reva görme (Bu davranışı uygun görme) a benim canım.

Gönlümüzü yapmak için oyuna gir, oynamaya koyul ey sevgili, nazla (İsteksiz gibi görünerek yalvartmak amacıyla yapma), işveyle (İlgi çekmek, gönül almak için) o saçları şöylece bir kement gibi kullan a benim canım.

Bir kulum ben, yerlere döşenmişim, bir güzelce, bir hoşça yanıp tütüyorum, üzerlik tohumu gibi ateşler içinde kaynayıp duruyorum a benim canım.
                          ***   
DİVAN-I KEBİR 2 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
İstanbul REMZİ KİTABEVİ 93
                             ***
Neler öğrendik;
1.    Bedenimizin isteklerinin oluşturduğu baskıdan canımızı ayırt edip canımızın öz işlevini gereği gibi yapmasını sağlamamızın gerekli ve önemli olduğunu, bunun oluşmasını kendimizin başaramayacağımızı, Şems Hazretlerinin yardım etmesi gerektiğini öğrendik.
2.    İkiyüzlü, yalanlarla dolu, esas amaçlar gizlenmiş davranış ve çıkar için yönlendirilmiş algılar kafamızı karıştırdığını,  doğru-yanlış ayırımı yapmamızın zor olduğunu, bu durumların bizi sersemleştirdiğini, hangi yola gideceğimizi şaşırdığımızı öğrendik.
3.    Can sırlarını bilmemiz gerektiğini, bu sırları Şems Hazretlerinin bildiğini, ondan öğrenmemiz gerektiğini, kördüğüm olmuş sözleri ve ilişkilere ışık olması için Şems Hazretlerinden yardım almamız gerektiğini öğrendik.
                             *
İşte böyle yaren;
Şems Hazretlerine sevgiyle bağlanıp hizmet etmek için kendimizi uygun duruma getirmemiz, onu sevgili bilip her söz ve davranışını hoş karşılamamız gerektiğini Mevlana Hazretlerinden öğrendik, anladık.
                               *

RAVLİ

Popüler Yayınlar