14 Kasım 2015 Cumartesi

DİVAN-I KEBİR 2 CİLT 1090 İNCİ BEYİT

1090. O sakinin (İnsan ruhuna Allah’ı sevdiren, Allah nuru saçan) yüzünden kadeh de sarhoş, şarap da.
Benim canıma, benim cihanıma can da hayran (Çok beğenip, tutkuyla bağlanmış), cihan (Evren de) da.

Gayb âleminden bir Lâ’l, şu dünya mağarasına geldi, fakat o da benim madenimin (Çok değerli şeyleri kapsayan kaynak olmamın) yüceliğini gördü de şaşırdı kaldı.

Bizi kıldan kıla, inceden inceye ararsan bile nerden bulacaksın?
Mekanımız, onun saçları çünkü.

Dün gece can, o Ay yüzlüye diyordu ki:
Gönlümü yaraladın, incittin a katı yaylım benim, şu kanlara bulanmış temrene (Okun ucundaki delici parçaya) bir bak da gör.

O da, aslandan başka bir av lâyık mı bana;
Bedahşan (Kuzey doğu Afganistan’da bir bölge)  lâ’linden (Renkli parlak taşından) başka kim buldu benim nişanemi (İzimi, belirtimi) demişti.

Ey benim hırkama (Elbiseme) yapışıp çeken, şu yüzlerce parçadan meydana gelmiş hırkadan (Elbiseden) başka malım-mülküm ne gezer?
Başka kumaşların nerde?

Tebrizli Tanrı şems’i, zamandan da üstün, mekandan da;
Onun yüzünden devranım (Kaderim, talihim) her devirden (Kendine özgü ve özellik taşıyan zaman parçasında) daha yüce, daha hoş.

O gümüş kolları dola boynuma, canım sana yer, yurt, gel bağrıma.

Sarhoş oldum ey can!
Elden çıktım ey can!
Lâ’l (Kırmızı parlak taş gibi) dudaklarınla mahmurluğumu (Sarhoşluğun sebep olduğu sersemliğimi) dağıt ey dost.

Ey her yüce ere sakilik eden (İnsan ruhuna Allah’ı sevdiren, Allah, nuru saçan),ey herkesi esritip (Coşturan kendinden geçtiren) baştan çıkaran, şu şarabı hangi küpten doldurdun?

Zulmüne (Alışılmış yasalara ve vicdana uygun davranmayan) kul-köle kesildiğim (Sevgiyle bağlanıp hizmet edenin olduğum)  güzel, çek beni, ta kökümden sök çıkar.
                          ***   
DİVAN-I KEBİR 2 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
İstanbul REMZİ KİTABEVİ 93
                             ***
Neler öğrendik;
1.    Şems Hazretleri bütün evrenin Mevlana Hazretlerini çok beğendiğini gördüğünü, kendisinde çok beğendiğini öğrendik.
2.    Mevlana Hazretlerinin çok değerli bilgilere kaynak olduğunu, sözlerinin delil olarak kullanıldığını, benimsenip hayatın her alanında faydalar sağladığını öğrendik.
3.    Mevlana Hazretlerini arayanların Şems Hazretlerinin saçlarının güzelliğinde yer bulduğunu, saçlarında bulabileceğimizi öğrendik.
4.    Mevlana Hazretlerinde paranın, malın, mülkün, değer taşımadığını, bunlardan temizlenmiş olarak yücelik ve hoşluk içinde olduğunu öğrendik.
5.    Onca değerlere sahip Mevlana Hazretlerinin insan ruhuna Allah’ı sevdiren, Allah nuru saçan Şems Hazretlerini tutkuyla severek ve bağlanarak daha üstün yüceliklere ve hoşluklara ulaştığını öğrendik.    
                             *
İşte böyle yaren;
İnsan ruhuna Allah sevgisi veren, Allah nuru saçan kimseye âşık olmamız ve hizmet etmemiz gerektiğini öğrendik, anladık.
                               *

RAVLİ

Popüler Yayınlar