25 Ağustos 2015 Salı

DİVAN-I KEBİR 2 CİLT 310 İNCİ BEYİT

310. Ey Tebrizli Tanrı Şems’i, olabilir ki senin yalımın (Alevin), senin ışığın, bir gün gökyüzündeki güneşe vurur da onu yepyeni bir tarzda bezer, güzelleştirir.

O zaman ne vakit gelecek ki seher çağında uyanıp kalkan dostlar, zerreler gibi bizi alt-üst olmuş, dağılmış-gitmiş bir halde bulacaklar?

Kimindir bu baht (Gelecekteki olayları kaçınılmaz bir biçimde belirleyen ilahi iradenin insanın üstünde çizdiği yaşayış biçimi), o talih (Şans) ki ırmağın yanına su içmeye gelir de ırmakta Ay’ın aksini (Yansımasını) bulur.

Kimdir o Yakub’a benzeyen er ki Yusuf’un gömleğinden oğlunun kokusunu ararken gözlerinin nurunu da bulur, gözleri de açılıverir;

Yahut çöl Arabı gibi kuyuya bir kovadır, salıverir de çekince kovanın içinde şeker dengi gibi eşsiz bir güzel buluverir;

Yahut da ateş arayan Musa gibi bir ağaca yüz tutar da ateş almak isterken yüzlerce sabah bulur, yüzlerce seher elde eder;

İsa düşmandan kurtulmak için eve girer de ansızın evden gökyüzüne ağacak bir yol buluverir;

Yahut da Süleyman gibi balığın karnını yarar da o altın yüzüğü balığın karnında bulur gider;

Kimdir o er ki Ömer gibi, Tanrı elçisine kast etmek (Öldürmek) için elinde kılıç, çıkagelir de Tanrı tuzağına düşer, talihi yaver olur, bakış feyzine (Bolluğuna) ulaşır;

Yahut Edhemoğlu gibi ceylana doğru at sürer, onu avlamak isterken kendi avlanır, bir başkasına av olur;

                          ***   
DİVAN-I KEBİR 2 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
İstanbul REMZİ KİTABEVİ 93
                             ***
Neler öğrendik:
1.    Tebrizli Tanrı Şems’inin nurundan güneşin bile yararlandığını, bizim de onu tanıyıp gönül bağı kurmamız gerektiğini öğrendik.
2.    Yansıyan görüntünün güzelliğinde kalmadan o güzelliğin aslını görmemiz gerektiğini öğrendik (Başı göğe çevir).
3.    Duygu ve düşüncelerimizi artırıp his dünyasında keşifler yapacak, algılar sağlayacak duruma gelmemiz gerektiğini öğürendik (Yakub).
4.    Dibi görünmeyen yerlerde keşifler yaparsak güzel insanlarla karşılaşabileceğimizi öğrendik (Yusuf).
5.    İhtiyaç için arayışta olanların kendini yakacağını sandığının aslında kendine fayda sağlayacak imkânlara kavuşabileceğini öğrendik (Musa gibi).
6.    Düşmandan kaçıp Allah’a sığınanın kurtuluşa ereceğini, göklere çıkacağını öğrendik (İsa).
7.    Hiç beklemediğim olanaklara kavuşabileceğimizi öğrendik (Süleyman).
8.    Güzel insanı öldürmek için giden kişiyi Allah’ın o güzel kişiye kul köle ettiğini öğrendik (Ömer).
                        *
İşte böyle yaren;
En büyük avcının Allah olduğunu, temiz bir yürekle Allah arayışında olanlara Allah’ın yardım ettiğini, dostlarından birini sevdirdiğini, dostlarının yol gösterdiğini, yolunu aydınlattığını, yardım ettiğini, kötü halden kurtardığını, dostları arasına aldığını öğrendik, anladık.
                                  *

RAVLİ

Popüler Yayınlar