28 Haziran 2015 Pazar

DİVAN-I KEBİR 1 CİLT 3350 İNCİ BEYİT

3350. Gamın, hiddetle, şiddetle, kan dökme vakti geldi, kanını dökeceğim der;
Artık ey gönül, sen nesin, ey can, sen de kim oluyorsun ona karşı?

Ey can!
Daha doğduğun gece baş koydun, teslim oldun ona, vereceğini verdin ona, candan muti oldun (Yumuşak başlı, itaat eden oldun), râm oldun (Boyun eğdin, itaat ettin) ona.

Ey ruh!
Uçtun da bir kıyıya gittin, gezdin, tozdun, yayıldın, geliştin orada, gönül verdin de kul, köle (Tutkulu bir sevgiyle bağlanıp hizmetinde) olduğun güzeli elde ettin orada.

Ey her aklı gitmiş, fikri çelinmiş kişinin Şems’i, ey Tebriz’in nizamı (Düzeni), düzeni, ister rind (Gönül eri) ol, ister kalleş (Sözünde durmayıp bir işi yüzüstü kalmasına yol açan), bizimle kapı yoldaşısın, bize eşsin sen (Arkadaşsın).

Rica yayını tele çektin (Dileğini açıkladın), niyaz mızrabını tele vurdun mu (Yalvarışa, yakarışa başladın mı) yolda tembellik edenleri çevikleştiriyor, işe güce çekiyorsun.

Ey aşk!
O güzellikle, o gönül alıcılıkla geldin mi canın eteğini tutuyor da çekiyorsun (Yönlendiriyorsan) ta sevgiliye dek (Sevgilisine kavuşana kadar çekiciliğin devam etsin) onu.

Yoldaki körlerin inadına cana bir emniyettir, veriyorsun;
Gönül çalanları tutuyor, darağacına asıyorsun (yok ediyorsun).

Can sevdalılarına ferahlatıcı (İç sıkıntısını gideren) bir ilaç sunuyorsun, altına kapılıp sararanlara ise ağlatıp inleterek sürüyorsun.

Sevgiliden ayrı düşüp diken çekenlere gül bahçesini gösteriyorsun, tiken huylu, fakat gül yüzlü olanları da tutuyor, dikenliğe götürüyorsun.

Karada yürüyen Musa’yı denize salıyorsun, ululuk dileyen Firavun’u ayıplara, kötülüklere sürüyorsun.
                            ***   
DİVAN-I KEBİR1 MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
İstanbul REMZİ KİTABEVİ 93
                             ***
Neler öğrendik:
1.    Şems Hazretlerinin içimize sıkıntılardan, karanlıklardan, bulanıklıktan, kararsızlıklardan kendine severek yönelmişleri kurtardığını öğrendik.
2.    Şems Hazretlerine sevgiyle bağlanarak baş eğersek yumuşak huylu hale gelebileceğimizi öğrendik.
3.    Ruhumuzun baş eğeceğimiz, sevgiyle bağlanacağımız, hizmet edeceğimiz arayışı tamamlayıp ulaşabileceğimiz en güzel insanın Şems Hazretleri olduğu bilincine varmamız gerektiğini öğrendik.
4.    Şems Hazretlerinin Hazreti Mevlana ile arkadaş, yoldaş, eş, ortak görüşü benimseyen, aynı hedefe yolculuk edenler olduğunu öğrendik.
5.    Allah’a yalvararak sevdiği dostlarından biriyle yakınlaşmak isteyenin niyetini Allah’a açıkça söylemesi gerektiğini öğrendik.
6.    İnsana Allah ve Allah dostlarının sevgisi gelince bu yolun çekiciliği başladığını, kişinin emniyet duygusu içine girdiğini, ferahlayıp rahatladığını, kolaylıkla ve çabuklukla hareket eder hale geleceğini öğrendik.
                                *
İşte böyle yaren;
Aşk yolunda olanların ululuk dilememesi gerektiğini, ululuk dileyenlerin, meşhur olmak isteyenlerin utanılacak, kötülüklere yönelen durumlara düşeceklerini öğrendik, anladık.
                                 *

RAVLİ

Popüler Yayınlar