26 Haziran 2015 Cuma

DİVAN-I KEBİR 1 CİLT 3330 İNCİ BEYİT

3330. Mademki şarapla sarhoşsun, kendini vur taşa şişe gibi, kırılsın gitsin  (İçmeden sarhoş oldun ise maddenin önemi kalmaz);
Can aşkıyla adın kötüye çıksın, iyi bir ad-san (Kimlik) sahibi olmak da budur işte.

Oturursan sürahi gibi zevklerle (Hoşa giden veya çekici bir şeyin elde edilmesinden, düşünülmesinden doğan hoş duygularla, hazlarla) dol da otur;
Kalkarsan kadeh gibi topluma zevkler (Hoş duygular, hazlar) vermek için kalk.

Aklın bir ayak bağıdır (Duygularını, düşüncelerini, hareketlerini kısıtlayandır), aşkınsa yücelik;
Akıl kınanma âlemindir (Çirkini görür, beğenmezlik eder), aşk, boyuna (Ara vermeden, duraksamadan) içip esriyiş (Coşup kendinden geçmek) âleminde.

Seher çağı horoz, gecenin bozguna uğradığını bildirir, öter;
Sabah, karanlıkların gönlünden belirir, doğar.

Bizden başka yoktur sevgili (Sevgiyle bağlanacağın), kanımızdan (Soyumuzdan) başka şarap (Kendinden zevkle geçirecek) yok;
Efendilik eden (Kibarlık ve ağırbaşlılık gösteren) de can, kulluk eden (Aşırı derecede sevgiyle bağlanan, boyun eğen) de.

Gönlü yaktın (Güçlü sevgi uyandırdın), kavurdun (Ayrılığınla çok üzdün), kebap ettin (Ateşe attın), kanı şarap haline getirdin (Kanı mutluluk hormonu haline getirdin) ey ruhum (Şems Hazretleri)!
 Canına feda olasıca, ey insanların ulusu, yaratıkların başbuğu!

Şu yıllanmış (Tatlanmış, kendine gelmiş, aşırılıkları bastırılmış, yumuşak, kalitesi artmış), tamamıyla olmuş şaraptan içmek istiyorsan düşünce atından in (İncelemekten, karşılaştırma yapmaktan, ilgili olanları birleştirip düşünce üretmekten vazgeç), yaya ol (İstediğin şeyi yapamaz ol).

Müstef’ilün (Uzun adımlarla yürüyüş), faûlün (Sistemli adımlarla yürüyüş), ateşlenme (Kızıştırma, kışkırtma), coşup köpürme (Duygu ve düşünceleri güçlü bir tepki ile dışarı vurmada, heyecanlanmada, içten içe kaynamada, aşırı duygulanmada);

Çünkü olgunluk vakti geldi, artık hamlıkta bulunma (Bilgi, görgü ve hoşgörü bakımından gereği kadar gelişmiş olan kişi yersiz ve yakışıksız davranamaz).

Şarap yel gibi esmede (Allah sevgisi, Allah nuru çabucak gelmede), gam (Tasa, kaygı, üzüntü) sinek gibi kaçmada;
Sarhoşları unutmayın, feda olayım size, ağırlayın onları.

Dilediğini söyle, buyruğun yürür (İstediğin yapılır), padişahsın sen;
Ey azizim (Sevgide üstün tuttuğum), esenlik (Sağlık, afiyet, sıhhat, her türlü korkudan, tehlikeden uzak, güvende olmak), senden, sana teslim olduk, buyruğun kabulümüz.
                            ***   
DİVAN-I KEBİR1 MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
İstanbul REMZİ KİTABEVİ 93
                             ***
Neler öğrendik:
1.    Gelecekte iyi bir adımız olması için toplumun kınama baskısını önemsemeden canımızı aşka vermemiz gerektiğini öğrendik.
2.    İçimizi hoşa giden aşk duygularıyla doldurmamız, bu duyguyu koruyup kollamamız gerektiğini, her nereye gidersek de bu duygular içinde olmamız gerektiğini öğrendik.
3.    Aşkın insanı sıra dışı zevkli hareketler ettirdiğini, toplum baskısından kurtardığını öğrendik.
4.    Sevme duygusunun beynimizde mutluluk hormonu ürettiğini, tutkulu sevgiye geçince de âşık kanımızın mutluluk hormonuyla dolacağını, uzun süreli bu zevkten sarhoş olacağımızı öğrendik.
5.    Şems Hazretlerine âşık olmak ile insanların ulusuna, yaratılmışların padişahına âşık olmuş olacağımızı öğrendik.
6.    Aşk sarhoşu olmuş kişide gam, tasa, üzüntü olmayacağını, böyle kişilere ikram ederek yakınlaşmamız gerektiğini öğrendik.
7.    Şems Hazretlerini büyüğümüz, sevgilimiz, emredenimiz olarak sevinçle kabul etmemiz gerektiğini öğrendik.
                                *
İşte böyle yaren;
Düşünmekle, akıl yormakla, kimyasal ilaçlar almakla ancak kısa süreli mutluğa ulaşabileceğimizi;
Oysa sevgiden tutkulu bir sevgiye geçmekle üretim kaynağı içimizde olan ve uzun süreli etkisi olan mutluluk kimyasını kendimizin üretebileceğimizi öğrendik, anladık.

Aşkın hamlık davranışlarından sonra coşma devri geldiğini, bundan sonra da hamlıktan kurtulup olgun davranışlarda bulunma zamanının geleceğini öğrendik, anladık.
                                 *

RAVLİ

Popüler Yayınlar