17 Haziran 2015 Çarşamba

DİVAN-I KEBİR 1 CİLT 3240 İNCİ BEYİT

3240. Denizdeki balıklar gibi ekmeğe ihtiyacın kalmadı, suya da aldırış etmez oldun, çünkü keler  (Ilık ve tropik denizlerde yaşayan bir tür balık) kesildin.

Ey melek gibi can!
Ey Tanrı nuruyla yoğrulmuş can!
İhtiyardan (Seçme, seçilmeden), iradeden (Bir şeyi yapma veya yapmamaya karar verme gücünden, isteğinden) de kurtuldun artık.
Hele bak, ihtiyarın (Seçimin), iradenin (Kararın) ta kendisi oldun sen.

Nefsin dileğinden kaçtın, uzaklaştın, iki üç günceğiz kendi dileğinden vazgeçtin, kesildin de şimdi hem herkesin murada ermesini istiyorsun, hem kendin murada eriştin.

Gama av olmuştun, yardımcın yoktu;
Güç-kuvvet sahibi oldun da her şeye gücü-kuvveti yeten, her işi düzüp koşan Tanrı’ya ulaştın.

Artık halkın kanını dökersen, felekle savaşa girişirsen özür getirmene ne hacet (Gerek kalmaz)?
Gül yanaklı bir güzel oldun sen.

Nazın çekilir, çünkü güzelsin, nazeninsin (Narin, ince yapılı, cilveli ve nazlısın).
Ululanırsan da değer, çünkü ululara katıldın.

Kulaklardaki küpeye döndün (Öğütlerin unutulma oldu) amma gene de manalar söylemede sükût  (Susan, manayı kapalı açıklama yapanların) edenlerin halkasına gir, sus.

Dün ahdetmiştin, tövbe etmiştin, bugün ahdini da bozdun, tövbeni de;
Dün acı bir denizdin, bugün inci kesildin.

Dün Bâyezid’din (Bistami), varlığına varlık katmadaydın, bugünse yerlere yıkılmışsın, tortulu şarap (Sertlik, kabalık, acılık) satıyorsun, sarhoşsun.

Tortulu şarap iç (Sertliği, kabalığı, acılığı içine al, hazmet) ey can, akıldan kesil, vazgeç ey can, puta taparken yeşillere bürünme, sufi görünmeye kalkışma ey can.
                            ***   
DİVAN-I KEBİR1 MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
İstanbul REMZİ KİTABEVİ 93
                             ***
Neler öğrendik:
1.    Ben ve benlikten vazgeçip Hak dostunda kendimizi bulursak; ihtiyaçlardan, düşünmekten, karar almaktan kurtularak sevdiğimizde yaşamaya başlayacağımızı öğrendik.
2.    Kendi düşünce ve görüş ile oluşan, zorlayıcı isteklerden vazgeçip herkesin isteklerinin olmasını istemekle kendi isteklerimizin de yerine geleceğini öğrendik.
3.    Ben ve benlikten vazgeçenin üzüntülerden, güvensizlikten meydana gelen düşüncelerden, kötü bir şey olacakmış düşüncesiyle ortaya çıkan sebebi bilinmeyen gerginliklerden kurtulacağını öğrendik.
4.    Benlikten kurtulanın kuvvetleneceğini, her işi yapan Tanrı’ya ulaşabileceğini öğrendik.
5.    Allah’a ulaştıktan sonra ulu ve güzel bir insan olacağımızı, sözlerimizin değerli olup unutulmayacağını, fakat manalar söylemekte dikkatli olmamız gerektiğini öğrendik.
                                    *                                                                                            İşte böyle yaren;
Halkın sertliklerini, kabalıklarını, acılıklarını kabul edip hazmetmemiz, akıllı olmak iddiasından vazgeçmemiz, olduğumuz gibi görünmemiz gerektiğini, din adamı gibi görünmekten kaçınmamız gerektiğini öğrendik, anladık.
                                 *

RAV

Popüler Yayınlar