22 Ocak 2015 Perşembe

DİVAN-I KEBİR 1 CİLT 1710 İNCİ BEYİT

1710-  Tanrı’nın bir başka şekeri daha var ki şeker kamışına gelmez o, onu yemeye ne dudu kuşunun gücü, kuvveti yeter, ne insan boğazında o kabiliyet vardır.

O şeker Tebrizli Şems’e benzer adeta;
O da göklere sığmaz;
Onun güneşinin doğduğu yer, şaşılacak bir alandır çünkü.

Ey dünya bağına bir kıl çadır kuran, ey cisme, cana ateş salıp düzülüp koşulmuş, bezenip süslenmiş bir ruh haline getiren.

Ağaçların ayakları bağlıydı, sen çözdün.
Gül bahçesinin alanı topraktı, incilerle sen döşedin.

Muammalar söyleyin kuşa söz söylemeyi sen öğrettin.
Solmuş, perişan hale gelmiş gönül doğanına yüzlerce kanat verdin.

Ey ölümsüz ömür ihsan eden, ey azıksızlık azığı veren, gerçekten de ölüm okuna sağlam bir siper verdin sen.

Âşık bu yolda kalem gibidir, eğri büğrü adım atar, düz gitmesi için can defterinde ona tertemiz bir mıstar (Güzellik ve düzgünlük çizgisi) meydana getirdin.

Bir hayvanı, bir öküzü insan yaparsan şaşılmaz, çünkü deniz sığırının pisliği de denizde amber haline getirdin.

Senin yolunda bütün dünyayı zapt eden, âlemi kaplayan kişiye de gene onun cüzlerinden yüzlerce kılıç, yüzlerce asker verdi;
Tıpkı güneş gibi, güneşin huzmeleri gibi!

Âdem’in önünde melek secde ederse şaşılmaz buna, topraktan yaratılan insana gökyüzünü bile sakalığa dikmişsin, gökleri bile kul köle etmişsin ona.
                                 ***   
DİVAN-I KEBİR1
MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
İstanbul REMZİ KİTABEVİ 93
                             ***
Neler öğrendik:
1.    Tanrı’nın bilinmeyen tatlık verdiğini, her insanın bunu alacak, kazanacak kuvvet ve yeteneği olmadığını, kimyasının nurdan olanların ancak bundan yararlanabileceğini öğrendik.
2.    Şems Hazretlerinin çok özel bir kişi olduğunu, Tanrı’nın ona verdiği yetenek ve görev ile güzellikler ve doğruluklar meydana getirmek için yetkili kıldığını öğrendik.
3.    Melekten, göklerden üstün yaratılan Âdemoğlunun olduğunu öğrendik.
                        *                 
İşte böyle yaren,
Âdemoğlu olarak Tanrı tarafından çok büyük yetki ve olanaklarla donatıldığımızı, kendimizi tanımamız ve gücümüzün farkında olmamız gerektiğini öğrendik, anladık.

Donatıların güzellik ve düzgünlük çizgisinde olarak özümüzde var olan yetki ve güçleri ortaya çıkarmamız gerektiğini öğrendik, anladık.

Dünyanın oyalayıcı işlerinden zaman ayırıp gönlümüzü tanımamız ve gönül yolundan ilerleyerek gücümüzü kullanmamız gerektiğini öğrendik, anladık.

Şems Hazretleri, Mevlana Hazretleri ve bunların dostlarının gönlü incelikleriyle anlattıklarını, gönül yolunu anlattıklarını, bu yola girenlere yardımlarda bulunduklarını öğrendik, gördük, yaşadık, faydalandık, doğruladık.
                                  *

RAVLİ

Popüler Yayınlar