3 Ocak 2015 Cumartesi

DİVAN-I KEBİR 1 CİLT 1530 İNCİ BEYİT

1530-  Marifet (Hiç kimsenin yapamadığını yapan usta) atına binmiş, İbrahim Edhem’e bak, o padişah bile tahtını, tacını feda etmiş gitmiştir.

O (Allah) eşi bulunmayan tek güzel o şaraptan (Aşktan) bir yudumcuk putun mayasına damlatır da kâfir, o kara taşın sevdasıyla imanını rehin eder.

Ben o meyhanenin (Âşıkların bulunduğu yerin) sarhoşuyum;
Kuşlar gibi hiçbir tuzağa kanadımı rehin etmedim, yalnız o tek inci tanesinin tuzağına düşmüşüm, onun (Şems Hazretlerinin) tuzağına tutulmuşum.

Malımı (Kıymetli gördüğünü) rehine koydum (Sonra geri almak koşuluyla verdiğini geri alamayacağım) diye neden titremedesin, onun için canından bile geç;
Can rehin olmuş ne çıkar, keşke yüzlerce canım olsaydı da ona rehin etseydim.

Abû- Bekr (Ebubekir Hazretleri) başını, Ömer oğlunu, Osman ciğerini, Abû-Hurayra da tağarcığını ( Aklını, hafızasını, geçmişte olanları hafızada tutma gücünü) rehin etti ona (Hazreti Peygambere).

Onun padişahlarla bile muamelesi buyken yoksulun, şarap (Aşk) için bütün halkı rehine koymasına ne diye şaşıyorsun?

Sus, bülbüllüğü bırak da gül bahçesine gel, seyret;
Bülbül, gülüp duran güle kanatlarını da rehin etti, başını da.

Sırları bilen bir (Aşk) sarhoş(u) gördün mü bil ki onun sarhoşudur o.
Gönlü diri biri var gördün mü bil ki o var etmiştir onu.

Neşelerle, çalgıyla, çağanakla dopdolu, geceyle gündüzün farkında olmayan bir baş gördün mü bil ki o başı o kaşımıştır, o.

Dünyadakiler hep birbirinin zıddıdır, birbirinin kanına susamıştır, hepsi şer (Kötülük, fenalık) peşindedir, savaştadır, fakat ayağımızı bağlayan heybeti yüzünden bahsetmeye imkân yok ki.
                                 ***   
DİVAN-I KEBİR1
MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
İstanbul REMZİ KİTABEVİ 93
                             ***
Neler öğrendik:
1.    İbrahim Edhem hazretlerinin sultanlığı bırakarak Allah aşkını tercih ettiğini öğrendik.
2.    Allah aşkının bir damlası bile inanmayan insanı inanan hale getirdiğini öğrendik.
3.    Hazreti Peygambere aşkları yüzünden kiminin canını, kimi evladını, kiminin sağlığını, kiminin de aklını feda ettiğini öğrendik.
4.    Hazreti Peygambere feda edilen her ne ise onun misliyle daha güzelinin, daha kuvvetlisinin geri verildiğini ve üstelik elden hiç gitmeyecek malı olacak kazanımlar sağladığını öğrendik.
5.    Lafla uğraşıp kendini Peygambere, Allah dostlarına feda eden güzellerin kazanımlarına bakmamız gerektiğini öğrendik.
6.    Allah’a sarhoşu olanlar, yani sevgiyle bağlanıp kendinden geçercesine yaşam sağlayanların vücutlarının ölü, gönüllerinin diri olduğunu öğrendik.
7.    Sevinç içinde isek, gözüken bir sebep yoksa bunun Allah’ın bize sunduğu kendi şarabından bir damla olduğundan meydana geldiğini öğrendik.
                       *
İşte böyle yaren,
Kendini dünya işlerine kaptıranların farkında olarak veya olmayarak birbirine zarar verecek davranışlarda savaşlarda bulunacaklarını öğrendik, anladık.

Allah’ı ve dostlarını seven kişinin dünyanın karışık ve kirli işlerinden arınacağını, vicdan azabından kurtulacağını, aşk yolunu izleyerek hem bu dünyada hem de ahrette sevinç içinde sevdiği kimselerle birlikte yaşayacağını öğrendik, anladık.
                                 *

RAVLİ

Popüler Yayınlar