11 Ocak 2015 Pazar

DİVAN-I KEBİR 1 CİLT 1600 İNCİ BEYİT

1600-  Gönlünü canından aldın mı (Canımız dünyalık isteklerden vazgeçtin mi) savaştan da kurtuldun demektir, barıştan da;
Dükkâna da ihtiyacın kalmaz, azığa da.

Canın düşünceden kurtulur, tehlike yolları kapanır, dilediğin ulaşır sana, dostlukla uzlaşır (Aralarındaki düşünce veya çıkar ayrılığını, karşılıklı ödünlerle kaldırarak uyuşmak, karşılıklı anlaşmak ve mutabık kalmak, antant kalır) seninle.

Gündüz Rum ülkesine (Anadolu’ya) mensup şu kavgacı, gürültücü adamdan kurtuldun, emin oldun (İnandın, güvendin) ya, geceleyin de her yanı çanla dolu şu Zenciden korkma.

Sus ey şirin yüzlü, yürü, tulumun (Deriden yapılan su kabının) ağzını bağla ey saka, çünkü dalgalar testiye, kadehe sığmaz.

Ey aşkıyla Cebrail’in bile gökyüzünde raksa (Dansa) girdiği!
Ey sevdasıyla havada yıldızların, göğün, âlemin oynadığı güzel!

Şu sekizinci kat göğün altında her şey, ta öküze (Boğa), balığa kadar bütün varlık sevinç içinde, neşeli;
Ta öküz (Boğa), ta balık burcuna de yukarıda her şey oynamada.

Gönlü kanlarla dolan aşık meyhaneye gitmiş, şaraba bir ateştir salmış, küplerin içinde oyuna girmiş.

Gönül görmüş ki yüzsuyu, şerefi, onun aşk mahallesinin topraklarına dökülüp saçılmış;
Ateşlerle dopdolu, zahmetler içinde oynamaya koyulmuş.

Can, Eyyup peygamber gibi o lutfun, o keremin zevkiyle, kurtlarla dolu vücuduyla belalar içinde oynamaya başlamış.

Hatta Âdem peygamberin soyundan, bundan sonra geleceklerin canları bile senin yokluk âlemin de raksa girmiş.

                                 ***   
DİVAN-I KEBİR1
MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
İstanbul REMZİ KİTABEVİ 93
                             ***
Neler öğrendik:
1.    Dünyalık isteklerinden kendimizi kurtardığımız zaman, gönlümüzün canımıza balkısının kalmayacağını, akıl ve düşüncemizin bağımlı ve taraftar olma zorlamasından, tehlikelerden, tuzaklardan kurtaracağını, öğrendik.
2.    Canımızı isteklerin baskısından kurtarırsak dilediğimiz yere ve kişiye kolaylıkla ulaşabileceğimizi, her seviyede kişiyle uzlaşabilecek duruma geleceğimizi öğrendik.
3.    Gerçekte iyi olmadığı halde iyi gibi görünen kimselerin zayıf zamanımızda yapacağı fenalıklarından kurtulmak için uzlaşma yolunu, dostluk yolunu seçenlerin, Allah’a sığınanların kurtulabileceğini öğrendik.
4.    Canın, gönlün, dostluğun, uzlaşmanın, aklın, isteklerin birbirine girmiş ve birbirine tesir eder durumda olduklarından ve çok değişik sonuçlar verdiğinden mahcup olmamak için fazla söz etmemek gerektiğini öğrendik.
5.    Dünyada dönen işlerden başımızı yukarı kaldırıp gökte olanları seyretmemiz, görmemiz ve aşkın kuvvet ve kudretine şahit olmamız gerektiğini öğrendik.
6.    Göklere ve yeryüzüne tesir eden YOKLUK ÂLEMİNİ de tanımamız, bilmemiz gerektiğini öğrendik.
                           *                                             
İşte böyle yaren,
Dünyanın değişkenliklerini ve tesirlerini gördüğümüz gibi göğün değişkenliklerinde yani burçların da tesirinin olduğunu görmemiz, anlayıp kabul etmemiz gerektiğini öğrendik, anladık.

Âşık olan kişinin yeryüzünde, gökyüzünde, yokluk âleminde olan düzenli olarak hep aynı konumlardan aynı hızla olan hareketi görebileceğini, bu düzenin, uyumun kuvveti ve güzelliğiyle sarhoş olup dans etmeye başlayacağını öğrendik, anladık.
                                  *

RAVLİ

Popüler Yayınlar