13 Ocak 2015 Salı

DİVAN-I KEBİR 1 CİLT 1620 İNCİ BEYİT

1620-  Sarhoşlara (Bir şeyden çok fazla mutluluk duyanlara) bak, hepsi de bizim sarhoşumuzun başına üşmüş (Her yandan çokça bir araya gelmiş, toplanmış, birikmiş), akıllarını fikirlerini bırakmışlar, esenlikten (Sağlığını, afiyetini, sıhhatini düşünmekten) geçmişler, belâya düşmüşler (Sıkıntılara, işin içinden çıkılması zor olan uğraşılara girmişler).

Dedim ki:
Ey can sarhoşları!
Ey can elinden şarap içenler!
Yüz binlerce can, yüz binlerce gönül, sizin başınıza üşmüş (Üşüşmüş), size sarılmış.

Dediler ki:
Allah’a şükürler olsun, lütfuyla (Bağışladıklarıyla) şu ay doğdu;
Darlıktan mahrum (Geçim zorluğunda) kalmıştık, yokluğun ta dibine dalmıştık.

Cefasından (Fena davranışından) kaçtık, bir zaman ondan uzaklaştık, düşmanlar gibiydik âdeta, cefa içinde eziyet (Sıkıntı) içinde kalakalmıştık.

Vefa kadehini (Sevgi, dostluk bağlılığını) kaldırmış, işi dükkanı bırakmış, işleyen kâr eden bir çok tatsız tuzsuz dükkanı öylece salıvermiş elinden.

Gözlerine sürme çeken (Görüş ve anlayış gücünü artıran), her şeyi görüp bilen akıl, güzel gözlülerle görüşüp konuşmaya düşmüş, onlarla düşüp kalkmaya koyulmuş;
Etrafı gözeten kuzgunsa nerde bir asılmış adam (Leş) varsa oraya konmuş.

Ağzında tat varsa, lezzet alıyorsan şu acı, tatlı küplerden bir tat, hevadan, hevesten (Zevk ve şehvetler, boş ve geçici işlerden) geçmek mi daha iyidir, yoksa heva ve hevese kapılmak, asılıp kalmak mı?

Bir ömürdür gönlüm, aşkıyla avare (İşsiz, güçsüz, başı boş, aylak) oldu, onu arayıp duruyordum, bir de baktım ki zavallı gönül bir güzelce Tanrı’ya yapışmış meğer.

Ey yiğit, dünya evine güveniyorsan kalk da seni hem azat (Hür) eden hem tutup asa koyan, tutsak eden kimdir, göstereyim sana.

Ebedilik yurdunda öldürülenleri, fakat canları diri olanları gör, genç (Hallacı) Mansur gibi razılık darağacına asılmışlar.
(Hallacı Mansur “ Allah’ı içselleştirip kendinde gördüğü için “ En-el Hak” yani ben Hakkım dediği için din adamlarının onayı ile asılarak öldürülmüştü)
                                 ***   
DİVAN-I KEBİR1
MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
İstanbul REMZİ KİTABEVİ 93
                             ***
Neler öğrendik:
1.    Allah’a verilmiş gönül, onu bir sevgili gibi görmek, zevkinden sarhoş olmak isteyene bu yolu Hazreti Mevlana’nın gösterdiğini öğrendik.
2.    Bizi dünyalık işlerden hür eden veya tutsak edenin kim ve neyin olduğunu bilmemiz gerektiğini, aklımızla bu yolu bulamayacağımızı, iyi bir öğreticinin yol göstermesinin olması gerektiğini öğrendik.
                           *                                             
İşte böyle yaren,
Her kişi kendini sevecek, dost olacak, güvenecek, koruyacak, sığınılacak birini aradığını, aslında o aradığıyla beraber olduğunu bilemeden, anlamadan bir ömür geçirdiğini, böyle kişilerin çok olduğunu öğrendik, anladık.
Şah damarımızdan daha yakın olan kim?
                                  *

RAVLİ

Popüler Yayınlar