2 Ocak 2015 Cuma

DİVAN-I KEBİR 1 CİLT 1520 İNCİ BEYİT

1520-  Hevâ ve hevese (Zevk ve eğlenceye, boş ve geçici işlere) meyletmek (Gönül vermek) bir kilittir ki gönüllerimiz onunla kilitlenir;
Sen anahtar ol, anahtarın dişi kesil, anahtarın dişi.

Mustafa (Peygamberimiz), Hannâne direğini okşadı, bir ağaçtan da aşağı değilsin ya, Hannâne direği ol, Hannâne (Peygamber efendimizin hutbe verirken dayandığı direk) direği.

Süleyman (Peygamber): Kuşdilini duy, öğren diyor sana, hâlbuki sen bir tuzaksın ki kuş senden kaçıyor, tuzak olma, yuva ol, yuva.

Güzel, sana yüz gösterirse (Ortaya çıkarsa) ayna gibi dol onunla (Onun görüş ve düşünceleriyle kendini doldur);
Güzel, sana karşı saçlarını çözer açarsa (Sırlarını açarsa), yürü, tarak kesil (Kendindeki karışıklığı gider, gereksiz olanları ayır), tarak.

Ne vakte dek (Ne zamana kadar) ruh gibi (Durgun, çevresiyle ilgilenmeyen) çift ayakla, beydak (Santraçtaki piyon veya piyade) gibi tek ayakla koşacaksın, ferzin (Santraçtaki vezir) gibi eğri büğrü gideceksin, aklını başına al, akıllan.

Armağanlara, mallara sahip oldun da şükrane (Memnuniyetini göstermek için) olarak aşkı verdin;
Malı bırak, mal şöyle dursun sen aşka şükrane olarak kendini ver, kendini.

Bir müddet ateş oldun, yel oldun, su kesildin, toprak oldun;
Bir müddet de hayvan oldun, hayvanlık 3aleminde yeldin yorttun;
Mademki bir müddet de can haline (Sevimli, hoş görünen duruma) geldin, bâri sevgiliye lâyık bir can ol, sevgiliye lâyık bir can.

Ey söz söyleme kabiliyeti, niceye bir dama çıkacak, kapıya geleceksin?
Eve uç artık, dille söylemeyi bırak, vazgeç sözden, vazgeç de sus.

Saki (Allahtan zevk veren sözler söyleyen), şarabın (Hak sözünün verdiği zevk) sağrağımızı (Vücudumuzu) rehin al;
Şarap senin lütfundan (Bağış olarak verdiklerinden) senin verginden (Varlığından) geldikten sonra canı bile rehin versen değer.

Nice iğdiş (Erkekliği kalmamış), nice ağa (Geniş toprakları olan, sözü geçen kişi), Tanrı şarabının verdiği sarhoşlukla şehrimizde dükkânını, varını yoğunu rehin (Sonradan almak üzere değerli bir şeyini alacaklıya vermek işini) etmiştir.
                                 ***   
DİVAN-I KEBİR1
MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
İstanbul REMZİ KİTABEVİ 93
                             ***
Neler öğrendik:
1.    Zevke, aşırı istek peşinde koşmak, eğlenceye mal ve paraya ve makama düşkünlüğümüzün bizi kilitlediğini, bulunduğumuz yere kendimizi hapsettiğimizi öğrendik.
2.    Sevinç içinde yaşamak ile zevk ve eğlenceli yaşamanın sonuçlar itibariyle çok farklı olacağını öğrendik.
3.    Allah’tan, Allah dostlarından ayrı olmaktan ağlamamız, inlememiz gerektiğini öğrendik.
4.    Dünya işlerine dalıp, Hakka yönelmeyi, Allah’ın davetine uymaktan geri kalmanın yanlış olduğunu öğrendik.
5.    Kuşdilini öğrenmemiz gerektiğini öğrendik.
                       *
İşte böyle yaren,
Öz eleştirimizi kendimiz yapmamız çok zordur.
Bizi eleştiren dost bulduğumuz zaman sevinmemiz ve bizim farkında olmadığımız yanlışları söylemesine kızmamamız gerektiğini öğrendik, anladık.

Mevlevi sözlerinde öz eleştirimizi kendi kendimize yapabileceğimiz çok incelikle yararlanabileceğimiz olanaklar bulabileceğimizi öğrendik, anladık.

Öz eleştirileri insanların önce canını sıktığını, duymak istemediklerini yüzüne söylenmesinden hoşlanmadığını, kaçma veya yok sayma eylemine yönelteceğini öğrendik, anladık.

Yiğitlik gösterip bu yoldan ayrılmayanların önce kendilerinin paramparça olacaklarını, sonra da yeni bir kimlik ve kişilikle kendisinin, halkın, Allah’ın beğeneceği bir kimliği kazanacağını öğrendik, anladık.

Bu yolda olmak için Allah’a ağlayarak ve yalvararak dua etmemiz, onun bize sevdirdiği dostlarını severek ve bağlanarak bizi yeniden düzenlemesine istekli olmamız gerektiğini öğrendik, anladık.

Kuşdilini öğrenmemiz için Feridüddin-i Attar hazretlerinin MANTIK AL-TAYR kitabının birinci ve ikinci cildi bloğumuzda istifadenize daha önceden sunulmuştur.

Mevlana Hazretlerinin ve dostlarının remz (İşaret diliyle) anlattıklarını anlamamız ve yaşantımıza katmak için gereklidir, önemlidir.
                                 *

RAVLİ

Popüler Yayınlar