3 Eylül 2014 Çarşamba

DİVAN-I KEBİR 1 CİLT 330 İNCİ BEYİT

330- Bu yüzden binlerce kervan yoldan kalakalmış, bu yüzden nice geminin kolu kanadı sınmış (Kırılmış, parçalanmış, bozulmuş) , karaya vurmuş. 

Bütün kırılıp dökülenler, canla gönülle ümitlerini sana (Şemsi Tebrizi Hazretlerine) bağlamışlar,
Senin (Şemsi Tebrizi Hazretlerinden) sonsuz bilginden bilgiler, hünerler (Beceri isteyen ustalık) elde etmeyi umuyorlar.

Umuluyor ki o senin lütufların lütfu olan lütfun (Allah’ın Şems Hazretlerine bağışladığı yücelikten bize iyilik olarak bağışlaması), keremin (Büyüklüğün, ululuğun), kahrı (Derin üzüntüyü, acıyı, sıkıntıyı) ortadan kaldırır da her taraf barışa kavuşur, savaşları yok eder.

Umulur ki yelip yortma (Sürekli koşuşturmak) bir başka çeşit olur, yol yürüyüş bir başka tarza döner, her gönülde zincir gibi birbirine ulanmış nağmeler (Güzel ve uyumlu sesler) belirir.

Tebrizli Şems’in güzelim davetinden, alımından (Çekiciliğinden) her zerre yücelir, göklere ağar (Yükselir), her kıl bir yiğit kesilir.

Ey padişahlar padişahı, kan uyumaz zaten.
Ey ay yüzlü, gözüme nasıl uyku girer ki cefadan (Layığınca hizmet edememekten), mihnetten (Sıkıntıdan) gözümden bir kan deryasıdır, coşup akmada.

Dudağımı yumsam içimden gönlüm coşup kabarıyor;
Üstüne su serpsem daha da fazla kabarıp coşuyor.

Halk aşkımı hoş görmüyor, beni kınıyorsa mazur (Kendimi özürlü) görürüm;
Fakat ah, özürlü kişi (Eksiğini tamamlamasını bilmeyen kişi) nerden  (Hangi yoldan, hangi sebeple) devlete erişir (Sevdiğine ulaşır, kavuşur), nasıl olur da aydınlığa kavuşur.

                            ***   
DİVAN-I KEBİR1
MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
İstanbul REMZİ KİTABEVİ 93
                             ***
Neler öğrendik:
1.    Ulu erleri bırakıp, şişirilerek büyütülmüş ve meşhur olmuş din adamlarının peşine takılanların Tanrı yolundan pay alamayacaklarını öğrendik.
2.    Şems Hazretlerin sonsuz bilgiye sahip olduğunu, bu bilgilerden faydalanıp usta olmak isteyenlerin olduğunu öğrendik.
3.    Şems Hazretlerinin sırlardan bilgi vermesiyle, bu bilginin aydınlığında ayrılıkların ortadan kalkacağını öğrendik.
4.    Şems Hazretlerinin çekici bir güç barındırdığını, kendine çektiği kişileri yücelere götürdüğünü öğrendik.
5.    Şems Hazretlerine hizmet yoluyla yaklaşabilineceğini öğrendik.
                                  *
İşte böyle yaren,
Bir erkeğin diğer bir erkeği sevmesi olarak gören halkın; bu aşkı kınadığını öğrendik, anladık.

Mevlana Hazretlerinin halkın anlayış şeklini  ve seviyesini bildiğinden bunu kusur sayıp hoşgörü içine aldığını öğrendik, anladık.

Nasıl ki Musa Aleyhisselamın Allah dostu arayıp da Hızır Aleyhisselam ile buluşup birbiriyle yolculuk yapmasının ile bu iki Allah dostunun aynı örnekte yorumlanması gerektiğini öğrendik, anladık.

Hazreti Ebubekir’in Peygamber efendimizi sevmesi, yolunda her şeyini feda etmesi bu örnekle birlikte yorumlanması gerekli olduğunu öğrendik, anladık.

                                           *

RAVLİ

Popüler Yayınlar