26 Nisan 2023 Çarşamba

DİVAN-I KEBİR 7-8 CİLT 8410 İNCİ BEYİT

(Mevlâna hazretleri Şems Hazretlerini anlatıyor)

8410. Hatifin (Allah'tan söz getiren meleğin) binlerce kez yalvarışını üzerine gönül, ancak Tebriz diyebildi;

Aklı başından gitti, varlığından oldu.

Kendinden geçince de o efendiler efendisi Şemseddin’in (Şems Hazretlerinin), o cömertlik denizinin adı, yüzüne nakşoldu (Belirli bir iz bırakıp)-gitti.

Bir illeti (Hastalığı) var ki baharlarda kötüleşiyor;

Kışın kötüleşirse baharın elbette yüz kat daha kötü olur.


Cana canlar katan bahara suç bulma sakın;

Senin geçmeyen hastalığın kurt olmuş, canavar kesilmiş, baharın ne suçu var?


Baharlar, her ağaca, her bağa-bahçeye bağışlarda bulunuyor;

Acı, tatlı;

Her ağaç neye layıksa (Nitelikleri, özü, hareketleri, davranışlarıyla bir şeyi elde etmeye hak kazanmış olan) onu elde ediyor.


A kardeş, biyol (Bir kere) şu sözüme de kulak as (Söylenen bir sözü dikkate al, önemse);

Her baş veren (Ortaya çıkan, beliren) bitki, yetişip olmaya değmez.


Binlerce şehvet suyundan (Cinsel uyarım gerçekleşmesiyle birlikte vücut tarafından salgılanan spermlerle dolu sıvıdan) bir tanesi, ansızın ilkah (Döllenme) yapar da mayasından bir çocuk olur, güzel yanaklı dilber bir yiğit meydana gelir.


O güzellerin de yüz bini (Spermler) harcanır gider de içlerinden bir tanesi devlet sahibi olur, muradına erer.


İyi bahtlılar (Gelecekteki olayları kaçınılmaz bir biçimde belirleyen ilahi iradenin insan ve toplum için çizdiği yaşayış biçimi, kader, talih) dünyaya çok gelir-giderler;

Fakat Şemseddin kapısından sürülür (Başka yere gönderilir) onlar.


Kim, ona iki yüzlülükle (Düşündüğü, konuştuğu, inandığı gibi davranmayan, özü sözü bir olmayan) bile olsa bir kerecik secde etse iki (Madde ve mana) dünyada da sonunda Tanrı'nın has (İyi özellikleri kendinde toplamış olan) kullarından olur.

                                         ***

DİVAN-I KEBİR 7 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN HAZIRLAYAN: ABDULBAKİ GÖLPINARLI KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                                        ***

Neler öğrendik;

  1. Allah'ın has kullarını tanımak, dost olmak isteyen Mevlana Hazretlerinin kalpte oluşan duygularının kaynağı ile isteğini Allah'a arz edip bu yolla öğrenmek, tanışmak, görmek istediğini öğrendik.

  2. Allah'tan söz getiren Meleğin Şems Hazretlerini adını tam söyleyecek kadar gücünün olmadığını, Tebriz'li diye söyleyip başka bir şey söyleyemediğini, aklının bocaladığını, ne diyeceğini, ne yapacağını bilemez hale geldiğini, Şems Hazretlerinin adının yüzüne yazı olarak belirlendiğini öğrendik.

  3. Hasta kişinin mevsimlerin tesiriyle kötüleştiğini, bunun mevsimle ilgili kılıp mevsimi kötülememek gerektiğini, mevsimin sayısız iyiliklerde bulunduğunu ancak hasta kişiye faydası dokunmadığını öğrendik.

  4. Her yetişip büyüyen kişinin faydalı işler yapacak kaydı olmadığını öğrendik.

  5. Erkek eşiyle orgazm olduğu zaman milyonlarca sperm hayvancığı kadının döl yoluna boşalacağını ancak bunlardan birinin kadındaki yumurtanın içine kabul edilip döllenmenin gerçekleşeceğini, bu işten güzel bir çocuğun oluşacağını öğrendik.

  6. İyi talihlilerin dünyaya çok gelip gittiklerini, fakat Şems Hazretlerinin kapısından içeri giremediklerini, herkesi kabul etmediğini öğrendik.

                               *

İşte böyle yaren;

Kişi kötü işler yapmış, kötü ahlak sahibi bile olsa Şems Hazretlerine yoğun saygı gösterip, bağlanıp, sayıp sevdiği takdirde Allah'ın iyi kulları arasına katılabileceğini öğrendik, anladık.

                                *

RAVLİ

Popüler Yayınlar