17 Nisan 2023 Pazartesi

DİVAN-I KEBİR 7-8 CİLT 8320 İNCİ BEYİT

(Mevlâna hazretleri Şems Hazretlerini anlatıyor)

8320. Onun (Şems Hazretlerinin aşk) denizinin (Geniş alanının) kıyısına oturan kişi, balık gibi Ab-ı hayat (Olgun insanın hayvani bir hayata mahkum olmuş aklını kurtararak dirilten söz) kaynağında oturmuştur.

Şu kanlar döken yolda dilek sahibine ne güçlük varsa onun yüce bineğinin

ayağındaki kutluluk yüzünden hepsi de kolaylaşmış-gitmiştir.


Baş göstermiştir de isyanlara pörsümüş, çürümüş canın yüzü, onun baharıyla laleler gibi ışımış, alev-alev yayımlanmıştır.


Gamlarla dolmuş, dertlerle yaslara batmış olan, onun lütfun (Önem verilen, sayılan birinden gelen iyilik ve yardımı)gördü mü, gül

gibi zevk meclisine kahkahalar atarak yuvarlanmıştır.


Kim insansa, iki göz bebeği de onun sarhoşudur.,

O periden doğmuş güzel, insanların bahtı yaver olsun diye insan şeklinde görünmüştür.


Onun lütufları (Önem verilen, sayılan birinden gelen iyilik ve yardım) yüzünden Tanrı, Tebriz toprağına yağmur gibi inciler mücevherler yağdırmıştır.


Atının nalı nereye bastıysa, tozuttuysa o tozu gözüne sürme gibi çeken şeytan, cennete kapıcı olur, Rıdvan'a (Cennetin kapıcısı büyük meleğe) şeref verir.


Dumanından ateşin bile kaçtığı kapkara gönül, onun baharı yüzünden hurilerle (Cennette yaşayan, hizmet eden dişi varlık), gılmanlarla (Tüyü, bıyığı çıkmamış delikanlılarla) dolu bir cennet kesilir.


Lütfuyla (Önem verilen, sayılan birinden gelen iyilik ve yardım) cehennemin ta dibinde yaseminler biter;

Cehennem ehlinin her kılı, gül gibi gülmeye başlar.


Noksanlar, kusurlar ıssı (Kendisinde olan bir şeyi yasa sınırları içinde istediği gibi kullanabilen) can, senin yüzünden olgunlaşır, noksan kalan, senden başka kendisinde de olgunluk görendir ancak.

                                ***

DİVAN-I KEBİR 7 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN HAZIRLAYAN: ABDULBAKİ GÖLPINARLI KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                               ***

Allah'ın can verdiklerine akıl verdiğini, bu akılla beslenme, barınma, korunma , üreme işini yaptığını öğrendik.

Allah'ın emanet olarak insana ikinci akıl olarak insani akıl vererek kendisinini tanıyıp bilmelerini ve yaklaşmasını istediğini öğrendik.

                              *

   Neler öğrendik;

  1. Şems Hazretlerinin sözleri olgun kişiye ve olgun kişinin hayvani akla mahkum olmaktan kurtararak insan aklının etkili olmasını sağladığını öğrendik.

  2. Şems Hazretlerine aşkla bağlananların güçlüklerle dolu olan Allah'a giden yolu kolaylaştırdığını öğrendik.

  3. Canında güç ve dirilik kalmayanın, isyanlarla, dertlere batmış, yaşama zevki kalmamış canını bahar rüzgârıyla ışıtıp yeniden canlandırdığını, yaşam zevkine ulaştırdığını öğrendik.

  4. İnsan özelliği taşıyan kişinin onu görünce sarhoş olacağını, insan olarak güzellikler vermek için dünyaya geldiğini öğrendik.

  5. Şems Hazretlerinin iyilikleri yüzünden Allah'ın doğduğu memlekete güzelliklerle ve değerlerle doldurduğunu öğrendik.

  6. Şems Hazretlerinin uğurlu bir kişi olduğunu, onun sözlerini ışık gibi algılayanın, değerlendirenin çok kötü durumda olanın bile cennete girecek duruma dönüşeceğini olacağını öğrendik.

                            *

İşte böyle yaren;

Mevlana Hazretlerinin öğretisi ile Şems Hazretlerine sevgiyle bağlanan kişinin noksanlar ve kusurlara dolu olsa bile olgunlaşacağını, noksanlıkları tamamlanıp güzel insan olacağını öğrendik, anladık.

                             *

RAVLİ

Popüler Yayınlar