24 Ekim 2022 Pazartesi

DİVAN-I KEBİR 7-8 CİLT 6560 İNCİ BEYİT

(Mevlâna hazretleri Şems Hazretlerini anlatıyor)

6560. Sarhoş, o şarapla (Tanrı şarabıyla) kendinden geçer.,

Orada da bir ağırlık, bir gevşeklik (İlgisizlik, uyuşukluk, kayıtsızlık) kalmaz, başka yerde de.


Varlığımızın (Önemli, yararlı, değerli şeyi) henüz pişmemiş parçası, sen nasıl söylüyorsan, tıpkı senin gibi söze gelir;

Şaşırır-kalırsın.


Nefs-i külli anası (İnsanın maddi olmayan, görülmeyen, duyularla sezilebilen, ruhani anlama yeteneği, anlayış, akıl erdirme ve ustalık, hüner, uzmanlık bu kalp gücü ve moral ile olur), dilsiz-dudaksız bir dile kavuşur da neler eder, neler.


A Nefs-i külli (Bütün nefis), her solukta bu akıllılığı (Uyanıklığı), bu ululuğu (Büyüklüğü) gizlice kim gönderiyor sana?


Akl-ı külli (Cebrail melek) gönderiyor deme.,

Çünkü ona da her solukta birisi yardım ediyor.


Anlamlar (Bir kelimeden, bir sözden, bir davranış veya olgudan anlaşılan şey, bunların hatırlattığı düşünce veya nesne, mana) denizinden bir su bulamazsa o Tüm Akıl (Düşünme, anlama ve kavrama gücü), tüm bilgisizlik (İnsan aklının eremeyeceği olgu, gerçek ve ilkelerin bütünü) olur-gider.


Kızıl gülü gördüm de safrana döndüm (Sarardım).,

Bir la'l (Kırmızı mücevher taşı) gördüm de altın madeni kesildim.


Gönlüm, yıldız gibi bütün gece seyre daldı;

Anlamlar göğünde her burca (Yüksek yere) kondu durdu.


Aşıklar burcuna ayak basınca can göğünden bir Ay, baş gösterdi.


O Ay doğup da gözüne görününce o gökyüzündeki Ay yerlere sığmaz oldu.

                                        ***

DİVAN-I KEBİR 7 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN HAZIRLAYAN: ABDULBAKİ GÖLPINARLI KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                                        ***

Neler öğrendik;

  1. Allah'ın ikramıyla sarhoş olan huzura kabul edileceğini, kendinden geçenin sarhoşluğunun bir ağırlığı, bir gevşekliği kalmayacağını, öğrendik.

  2. Allah'a ait maddi olmayan kalp gücü ve moral sözlerinin şaşkınlığa uğratacağını öğrendik.

  3. İnsanın maddi olmayan, görülmeyen, duyularla sezilebilen, ruhani anlama yeteneği, anlayış, akıl erdirme ve ustalık, hüner, uzmanlık bu kalp gücü ve moral ile olacağını, söze ihtiyaç olmadan anlaşılır ve anlatılır iletişim özelliğine kavuşulacağını öğrendik.

  4. Sevgiyle bağlandığın, sevgi ve dostluğu devam ettirdiğin Allah dostları tarafından huzura kabul edilecek kişiye yardım edilerek akıllılık, uyanıklılık, ululuk gizlice verilerek huzura hazırlandığını öğrendik.

  5. Allah dostlarından elde ettiklerini kişi kendine mal ederse bu kişinin tüm aklının bilgisizlik haline geleceğini öğrendik.

  6. Mevlana Hazretleri Şems Hazretlerinin özelliklerini gördükçe kendindeki eksikleri tamamlama, yolunu tuttuğunu öğrendik.

                            *

İşte böyle yaren;

Mevlana Hazretleri anlamlar göğünü dolaştığı sırada orada karanlıkta kalanları aydınlatan, sırlar bağışlayan Şems Hazretlerini gördüğünü, hayranlıkla aşık olduğunu öğrendik, anladık.

                                   *

RAVLİ

Popüler Yayınlar