12 Aralık 2020 Cumartesi

DİVAN-I KEBİR 7. CİLT 250 İNCİ BEYİT

(Mevlana Hazretleri Şems Hazretlerini anlatıyor)
 
250. Birçok yerler, üst oldu, gök kesildi;
Birçok sollar (Sağlıksız işler), devletin eliyle sağ (Sağlıklı) oldu gitti.
 
Gönül karanlığıydı (Neyi seveceğimizi, neyi isteyeceğimizi, neyi düşüneceğimizi, kimi hatırlayıp anacağımızı bilmiyor, göremiyorduk);
Şimdi gönül penceresi haline geldi;
Din yolunu vururdu;
Şimdi din yolunda kendisine uyulur bir er oldu.
 
Yusuf’un hapishanesi olan bela kuyusuydu;
 Şimdi, onu dışarıya çıkarmak için sağlam bir ip kesildi.
 
Her parça-buçuk (Bölük pörçük, parça-parça) Tanrı ordusu gibi Tanrı buyruğuna uymuş;
Kula eminlik olarak gelmiş, ululuğaysa pusu kurmuş.
 
Sus ki senin sözün Nil gibi;
Kıpti (Mısır halkı) topluluğuna kan olmuş;
İsrail oğullarına arı-duru su (Olmuş).
 
Bir kere daha o su dolaba geldi;
O dönüp duran değirmentaşı hızlı-hızlı dönmeye koyuldu.
 
O ateşlerle, sularla dolu olan can, bir kere daha güneş gibi, cıva gibi titremeye başladı.
 
Bir kere daha âlemin o gizli şekil, dün gece can penceresinden Ay ışığı gibi vurdu.
 
Yüzünden doğunun da batının da yırtılıp paralandığı güneş, usturlaba (Gök cisimlerinin yükseltisini ölçmekte kullanılan araç) girerse, kendi lütfundan (Büyüklüğünün gereği olan iyiliğinden, bağışından) girer.
 
Yüz yıllık ölü bile uykudan uyansın diye o sabah çağı, bir kere daha güldü, ışıdı.
                     ***
DİVAN-I KEBİR 7 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                        ***
Neler öğrendik;
1.    Soluyan, öfkelenen, şaşırtan, saygısızca davranan, dik başlı, aksi, huysuz, ters, değersiz, solgun, korku veren, Şems Hazretlerinin yardımı ve güçlü etkisi ile Mevlana Hazretlerinin öğretisi ve yardımı sayesinde üst seviyeye gelineceğini, güzel kazanımlar elde edileceğini öğrendik.
2.    Neyi seveceğimizi, neyi isteyeceğimizi, neyi düşüneceğimizi, neyi ve kimi hep aklımızda tutacağımızı ayrım ve önemini belirlemeden gönlünde yer edersek gönlümüzü çer-çöple doldurup gönül karanlığı oluşturacağımızı öğrendik.
3.    Gelişigüzel çer-çöp gönlümüzde durdukça çürüyecek pislik olacak duygu ve düşüncelerimizin gönlümüzü karartacağını, Şems Hazretlerinin yardımı ve güçlü etkisi ile Mevlana Hazretlerinin öğretisi ve yardımı sayesinde din yolunu aydınlatan, önder olan kişi haline gelebileceğimizi öğrendik.
4.    İnsan çıkmaza düştüğü zaman bile Allah’tan ümidini kesmemesi, Allah’ın bir şekilde kurtuluş ipini oraya sarkıtıp kurtaracağını, bunun bilincine erişenlerin yükseleceğini öğrendik.
5.    Allah’ın yarattığı her bir parçayı insanın kullanımına verdiğini, böylece insanların bunu eminlik olarak algılandığını, fakat ululuğa gidiş yoluna tuzak kurup herkesin gidişine engel olduğunu, ancak kendi dostlarına yol verdiğini öğrendik.
6.    Şems Hazretlerinin, Mevlana Hazretlerinin sözlerinin bazılarının içine çekemeyeceğini, bazılarının değerini bilip içine alacağını, sahipleneceğini, yaşamına katacağını, faydasını defalarca göreceğini öğrendik.
7.    Hareket etme enerjisini alanın bu yolda hızla hareket etmeye başlayacaklarını öğrendik.
8.    Karanlıkları aydınlatan, yolu görmeye ışık veren, görünür görünmez yardım eden güneş gibi aydınlık veren büyüklerimizden yararlanmamız gerektiğini öğrendik.
                     *
İşte böyle yaren;
Uyan diye her sabah güneş parıldadığını, aklımızı uyandırmamız gerektiğini, bu kadar aydınlatıcı veriyi muhakkak içselleştirip sahip olmamız, hareket sağlamamızın gerektiğini öğrendik, anladık.
                     *
RAVLİ

Popüler Yayınlar