19 Haziran 2018 Salı

DİVAN-I KEBİR 5. CİLT 1240 İNCİ BEYİT


(Mevlana Hazretleri Şems Hazretlerini anlatıyor)

1240. * Onun ceylânlarının (Güzel gözlü, zarif, hızlı hareket eden kişinin) soluğu geldi mi can, "Doğru yolu bulurdu" çayırlığına  (Güzel besleneceği yere) yönelir.

* "Seni okutacağız da(Yetiştireceğiz), unutmayacağız"(Â’LÂ suresi 6) dendi mi, susuzluk (Sırlara duyulan susuzluk), unutulur-gider.

Gönlümde yüzlerce davul çalınıyor;
Yarın duyarız sesini.

Yarının derdi, sevda vesvesesi (Tutkulu sevginin endişesi), kulakta pamuktur (Söyleneni doğru duymayı engeller), gözde kıl (Olduğu gibi görmeyi engeller).

Hallâc (Mansur) gibi, tertemiz erler gibi sen de aşk ateşine yak şu pamuğu.

Ateşle pamuğu ne diye tutar-durursun?
Bu ikisi, zıttır birbirine, bir arada duramaz.

Aşkla buluşmam yakın;
Buluşma günü için güzelleş.

Ölümümüz, neşedir, buluşmaktır bize;
Sana yassa yürü, git buradan.

* Mademki şu dünya zindandır (Kapalı yer-hapishanedir) bize;
Zindanın yıkılması (Yok edilmesi) zevktir, neşedir elbet.

Onun (Şems Hazretlerinin) zindanı bile bu kadar güzel olursa dünyayı bezeyen meclisi nicedir (Nasıldır) ki?
                     ***
DİVAN-I KEBİR 3 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                     ***
Neler öğrendik;
1.    Yüce Rabbinin adını söyleyene gönlünü ilahi sırları okuyacak duruma getirecek güzel ve hızlı öğreten dostlarının geleceğini, hiç unutulmayacak şekilde öğreteceklerini öğrendik.
2.    İlahi öğretiyi karıştırmak, bulandırmak ve etkisizleştirmek için gönlümüze çeşitli ses ve sözlerin korku ve kaygı vermek için yüksek tonda geleceğini öğrendik.
3.    Açık seçik, belli bir neden olmaksızın duyulan korkunun endişe, gerginlik, güvensizlik, korku, panik, şaşkınlık, tedirginlik, ağız kuruluğu, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, çarpıntı, güçsüzlük, halsizlik, iştahsızlık, kan basıncı düşmesi ya da yükselmesi, kas gerginliği, mide –barsak yakınmaları, solunum sayısında artma, terleme, titreme, uykusuzluk verdiğini öğrendik.
4.    İnsanın başkalarının iyi niyet amaçlarını kötüye yorarak konuyla ilgili kötü ihtimalleri akla getirip yanlış ve yersiz düşünce oluşturduğunu öğrendik.
5.    Gerçeğin ne olduğunu kestirememekten doğan kararsızlıkla körlük oluştuğunu, insanın hakikati olduğu gibi göremediğini, yapılan öneri ve uyarıları önemseyerek dikkate almayanların kendilerini sağır ettiğini, gelecek için korku ve endişe duyduklarını öğrendik.
6.    Varlığımızı Allah’a taşıyıp Allah’ta kendimizi yok etmemiz, dünya sevgisinden ve bağlarından kurtulmamız gerektiğini öğrendik.
7.    Allah ile buluşamazsak bile Allah dostu ile buluşmak için güzel bir durum almak, uygun duruma gelmek için hazırlık yapmamız gerektiğini öğrendik.
8.    Gerçek yaşamın ne olduğunu bilenlerin dünyanın hapishane olduğunu, bu hapishaneyi yıkıp yok etmedikçe kişinin zevke ulaşamayacağını öğrendik.
                     *
İşte böyle yaren;
Allah’ın zindanı olan dünya bu kadar güzel olduğuna göre sevdiklerini topladığı meclisin ne kadar güzel olacağını düşünmemiz, hayal etmemiz gerektiğini öğrendik, anladık.
                   *
RAV

Popüler Yayınlar