15 Temmuz 2015 Çarşamba

DİVAN-I KEBİR 1 CİLT 3520 İNCİ BEYİT

3520. And içmiştim (Yapmamaya söz vermiştim), sağ oldukça gülmeyeyim demiştim;
Yüzünü açtın da göründün mü andım (Verdiğim söz de) da yanar ahdim (Kendi kendime yaptığım sözleşme) de.

Hangi ölüyü istersen var, sına;
Mezarının başına gittin mi, kefenini paramparça edip kalkar da kadeh kapmaya (Allah’ı sevmeye, nurla dolmaya) koyulur.

Öldüğün (Ölmeden önce öldüğün ) gün gel, kabrimin yanından bir geç de nasıl kalkıyorum bir gör, bir seyret asıl kıyameti (Yeniden dirilmeyi).

Sakisi (İnsan ruhuna Allah sevgisi, Allah nuru saçan) sen olasın, nasıl ölür o kişi?
Suladığın yer yemyeşildir (Eğittiği kişi güzelleşir), solmaz, yanmaz, çürümez o yer.

Yoldaş ol bize, isterse yüzlerce çöl olsun önümüzde;
Bak, nasıl aşıyoruz o yolu;
Elimiz ayağımız sensin çünkü.

Ay’a, yıldıza dedim ki:
Ne vaktedek başınızı ayak yapıp gideceksiniz?
Bu yolun uzaklığından mı, yoksa şaşkınlıktan mı?

A Ay dedim, himmetin (İyiliğin, yardımın) yüce;
Yücelerdesin, yücesin, fakat gene de gâh eksilmedesin, incelmedesin, gâh olgunlaşmada, dolunay olmada;
Gündüzleri yarası gibi ortada yoksun, geceleri bayrak sahibisin.

Bir şey olgunlaşır, bir şey vebal altına girer(Kutsuzlaşır).
Bir şey ölür, yok olur gider, bir derdin de dermanı vardır.

Benim ay yüzlümün şakirdi (Öğrencisi, çırağı) ol da onun bayrağı altında yürü;
Yürü de Tanrı’nın korumasıyla halde hale girişten kurtul.

Dedi ki:
Hamsan (Olgunlaşmamışsan) şüpheni gidereyim, müşkülünü yuyup arıtayım (Yıkayıp pisliklerden temizleyeyim), bir tercî’e daha gir (Geriye dönüp tekrar yazdıklarımı oku da) de ahvalimi (Durumumu, halimi, vaziyetimi) söyleyeyim sana.
                          ***   
DİVAN-I KEBİR1 MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
İstanbul REMZİ KİTABEVİ 93
                             ***
Neler öğrendik:
1.    Sevdiği kişi ile yüz yüze gelenin daha önce verdiği tüm sözleri bu sevinç anında unutacağını öğrendik.
2.    Ölmeden önce ölünüz “hadisinin manasını bilenin ve yerine getirenin; Mevlana Hazretlerinin ölü gönülleri nasıl dirilttiğini görebileceğini öğrendik.
3.    Hazreti Mevlana’ya sağlığında sevgiyle bağlananların ölünce mezarında yalnız kalmayacağını Mevlana Hazretlerinden öğrendik.
4.    Allah sevgisi veren ve Allah nurları saçan kişiyi bulmamız ve özümüzü onda eritip yok etmemiz gerektiğini öğrendik.
5.    Mevlana Hazretlerine sevgiyle bağlanan kişinin çok zorlukları Mevlana Hazretlerinin elinden tutacağını, yardımıyla zorlu yolları aşacağını öğrendik.
6.    Ay ve yıldızların ayakları olmadan yol aldığı gibi uygun kişilerin Allah’a ulaşmak için böyle yol alacaklarını öğrendik.
7.    Olgunluk yolunda olan kişilerin Ay gibi daima hareket edeceklerini, karanlıkta kalanları ışık vereceğini öğrendik.
8.    Şems Hazretlerini önder olarak kabul etmemiz, öğrencisi olmamız, tutkulu bir sevgiyle bağlanmamız, her sözünü şüphesiz doğru kabul etmemiz gerektiğini, böylece Tanrı’nın korumasıyla yaşayacağımızı, deneme yanılmalardan kurtulup hakikati olduğu gibi görerek yaşayacağımızı öğrendik.  
                           *                                                            
İşte böyle yaren;
Şems Hazretlerinin öncülüğünde, önerlerinin yolunda severek ve isteyerek yürümemiz, Allah’ın koruması altına girmeyi öğrenmemiz gerektiğini öğrendik, anladık.

Mevlana hazretlerinin şüpheleri giderdiğini, hamlıktan kurtararak olgunlaştırdığını, anlayamadıklarımızı anlattığını, bilemediklerimizi öğrettiğini, güçlükleri aşmada yetersizliklerimize güçsüzlüğümüze yardım ettiğini, göremediklerimizi gösterdiğini daha birçok görebildiğimizi ve görünmeyen yardımlarda yaptığını kendi sözünden anladık, öğrendik.

Mevlana Hazretlerinin kitaplarını okuduğumuz zaman belli bir anlayış ve kavrayışla görüş sahibi olabileceğimizi, aynı kitabı bir zaman sonra okuduğumda farklı ve ilk görüşten daha farklı bir görüşe sahip olacağımızı, aynı kitabı defalarca okusak bile her okuyuşla farklı görüşlere sahip olacağımızı öğrendik, anladık.

Mevlana Hazretlerinin kendi kendimize psikolojik analiz, yüzleşme yaptırdığını,  kendi kendimize yüzleşmeden korkmamamız gerektiğini öğrendik, anladık,.

Allah’ın izniyle Allah dostlarının yardımlarını yaşayarak gördük, defalarca inandık, şahit olduk, faydasını gördük, yaşamımıza renk geldi, farklılaştık, sıradan bir kişi olmaktan kurtulduk, çözülmez problemleri çözdük, kendi gücümüzün ve değerimizin farkına vardık elhamdülillah.
                                  *

RAVLİ

Popüler Yayınlar