10 Temmuz 2015 Cuma

DİVAN-I KEBİR 1 CİLT 3470 İNCİ BEYİT

3470.  Senden dügâh  (Uykuya, hayal âlemine gitmek için müzik) istiyorlar, sen çârgâhtan (Rahatlık ver coşkuda devamlı kalma duygusu ve sonsuzluk zevkinden haberler) söyle;

Sen bu yerin, bu yurdun namususun (Doğruluk ve dürüstlük örneğisin), ışığısın, a güzelim, ne de hoş çalmadasın, ne de hoş söylemede.

Ey eşsiz, örneksiz yaratıcı (Allah’ım)!
Tutarsın da bir köpeği aslandan üstün edersin, tutarsın da bir kara taşa sakalık (Su tutmayı ve taşımayı) öğretirsin.

Kılıçlarından kan damlayan nice padişahlar, nice Feridunlar (Ünlüler), o lale gibi yüzleriyle dilenciliğe düşerler, uşaklık eder, ayakkabı çeviriler.

Baş çeken ulular, ateşten daha tez, daha yakıcı nice cebbarlar (Kudret sahibi zorlayıcı zorbalar) gün gelir, aşk mahallesine döner, dolaşırlar, yoksulluğa, dilenciliğe düşerler.

Ateşin işi kahretmektir, mumun işi ağlamak;
Bizden vefada bulunmak (Sevgiyi sürdürmemiz, sevgi ve dostluk bağlılığı) beklenir.

Gülmeyen ateş küldür, dumandır, ağlamayan mum, tahta parçasıdır, sopadır.

Dünya bostanına gelip de bostan ıssını aramayan, tiken otlamaya düşen eşektir.

A eşek, önce bostan ıssını (Gelişip güzelleşmeyi, şartlara uygun olmayı, bakımlı olmayı, değişmeye ve gelişmeye hazır olmaya, şen, rahat olmayı) ara da onun lütfuyla (İyiliğiyle, bağışıyla), onun (Allah dostlarının) ululuğuyla eşeklikten kurtul.

Bir garip yoldan geldi de bir ulu kişiye konuk oldu.
Konak sahibi onu ağırladı, izzetle (Ciddiyetle), ikramla (Cömertlikle) konukladı.

Önüne güzelim kebaplar, görülmemiş börekler çıkardı, meclisinde mumlar yaktı, güzeller çağırdı, ona nice elbiseler verdi.
                          ***   
DİVAN-I KEBİR1 MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
İstanbul REMZİ KİTABEVİ 93
                             ***
Neler öğrendik:
1.    Değişmeye ve gelişmeye uygun yapımız olduğunu öğrendik.
2.    Allah’ın taşa bile su tutmayı öğretebileceğini, köpeği aslandan üstün hale getirebileceğini, olmaz diye düşündüğümüzü bile olur hale getirebileceğini öğrendik.
3.    Allah yüksektekini aşağıya, aşağıdakini yükseğe çıkartacak kudrette olduğunu öğrendik.
4.    İnsan olarak geldiysek dünyaya huy ve ahlak yönünden olgunluğa ulaşmamız gerektiğini öğrendik.
5.    Dünyaya gelenin dünyanın güzel insanlarını araması gerektiğini öğrendik.
6.    Olgun insanın ululuğuyla, büyüklüğüyle eşeklikten yani anlayışsızlıktan, kaba davranışlardan kurtulmamız gerektiğini öğrendik.
                               *
İşte böyle yaren;
Mevlana Hazretlerinin olduğumuz gibi kalmamızın yanlış olduğunu, ahlaken değişmemizi, anlayışlı ince davranışlı olarak gelişmemiz gerektiğini, bize gel, yaklaş diye öğretmek ve göstermek için davet ettiğini, öğrendik, anladık.

Mevlana Hazretlerinin bizden istediğinin kendisine sevgimizi sürdürmemiz, bağlanmamız, dostluğu devam ettirmemiz olduğunu ve açık davetle bizi beklemekte olduğunu, karşılığında iyi karşılayacağını, ikramlar sunacağını öğrendik, anladık.

Yani yaren insan olmayı, insan gibi davranmayı öğrenip yaşamamız için Mevlana Hazretlerine sevgiyle katılmamız, her dediğini doğru kabul ederek yaşamımıza katmamız gerektiğini öğrendik, anladık.

Mevlana Hazretlerinin ruhunun bedeninden ayrılmasıyla ölmediğini, hala yaşadığını, etkili ve yetkili olduğunu, ölmeden önceki gücünün kat-kat üstünde olduğunu bilmemiz gerektiğini, sözlerinin, ruhani etkilerinin çok güçlü olduğunu sevgiyle bağlanıp dostluğunu devam ettirenlerin bizzat yaşayarak inanacağını ve sayısız fayda göreceğini, bizi kabalıktan ve düşüncesizlikten kurtarıp insan edeceğini öğrendik, anladık.
                                 *

RAVLİ

Popüler Yayınlar