23 Mart 2015 Pazartesi

DİVAN-I KEBİR 1 CİLT 2310 İNCİ BEYİT

2310-  Görünmeyen padişahlar (Allah dostları) halini gördüler de sevgilerinden lütfettiler (İyilikte bulundular), hepsi de dua etti sana.

Gönülde yurt edinenlerle otur;
Çünkü kin (Gizli düşmanlık) güdenler (Öcünü alıncaya kadar kininden vazgeçmezler), mektebe (Okula) yeni başlayan çocuğa döndürürler seni, ne elin kaldı ne ayağın.

Onlar (Görünmeyen padişahlar) gizlenmişlerdir, bunlarsa (Hak dostları) sır ehlidir, bir düzen kurdular da seni çenk (Arp’ı andıran telli bir çalgı) gibi birden, iki büklüm ediverdiler.

Kork onlardan, düşüncelerini bilirler senin;
Bunlardansa pek vefa umma (Halkın verdiği sözü yerine getireceğinden emin olma), (Yaşantında) gördün ya, sana vefa etmediler.

Bir ev dolusu sarhoş, gene de yeni sarhoşlar geldi, bağlı deliler, zincirden boşandı.

Duymasınlar diye çok ihtiyatlı davrandık amma sanki kaza ve kader, bir davuldur, dövdü, sanki onlar da bu davulun sesini duydular.

Bütün sarhoşların canlarıyla âşıkların gönülleri, ansızın kafesi kırdılar, kuşlar gibi uçup gittiler.

Dün yoldan geldim, böyle bir topluluğa rastladım işte.
Kendimi onlardan çektim amma onlar beni tutup kendilerine çektiler.

Canı, seçip gökyüzünü konak edinen kişiyi, istidadı olan, görüş sahibi bulunan gözlerden başka gözler göremez.

Bir saki meydana çıktı, gökyüzüne fitneler saldı, her tarafı birbirine kattı.
İşte şarap o zamandan itibaren coştu, kekremsileşti (Genzi yakan, buruk), içinde bulunduğu tulumu da o yüzden yırttılar.
                             ***   
DİVAN-I KEBİR1 MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
İstanbul REMZİ KİTABEVİ 93
                             ***
Neler öğrendik:
1.    Allah dostlarının dualarının bereketi ile aşk yolunun açıldığını, Allah’a doğru gidiş sağlandığını öğrendik.
2.    Allah dostlarının gönül adamları olduğunu, bizim böyle insanlara hizmet ederek yakınlaşmamız, onlarla birlikte olmaya çalışmamız gerektiğini öğrendik.
3.    Allah dostlarının vücutları bu dünyada olmasa bile, Allah’ın izni ile yardım etme, yön verme, yönlendirme, koruma yetki ve güçlerinin olduğunu, açık veya gizli esirgediklerini öğrendik.
4.    Gizli düşmanlıkta bulunanlar daima korkularımızı uyandırırlar, suçlu durumda olmamızı sağlarlar, yalnız kalma endişesine yönlendirirler ve bizi sorunlu biri haline getirerek alay edecekleri bir durumda bırakmayı seçeceklerini öğrendik.
5.    Kardeşin bile olsa kıskançlığından dolayı kin beslediğini, ancak gönül adamı olmadıkça kinden temizlenemeyeceğini, kinlerinin ölünceye kadar deva edeceğini unutmamamız gerektiğini öğrendik.
6.    Gizli düşmanlık edenlerin sevgiyi sürdüremediklerini, verdikleri sözde durmadıklarını, sevgi ve dostluk bağlılığında kalamadıklarını, din ve aklın gerektiği işlerden kaçındıklarını öğrendik.
7.    Allah dostlarının kendilerini gizlediklerini fakat bizim düşüncelerimizi bildikleri için korku ve saygı içinde olmamız gerektiğini öğrendik.
8.    Allah dostları kendilerini gizleseler bile bir şekilde görüp anlayabileceğimizi öğrendik.
                        *   
İşte böyle yaren,
Canını yeryüzünden vazgeçip gökyüzüne taşıyan kişiyi ancak yetenek sahibi, görüş sahibi olanların görebileceğini, 100.000 kişide bir kişi olacağını, sıradan insanların görseler bile anlayamayacaklarını öğrendik, anladık.
                                 *  

RAVLİ

Popüler Yayınlar