7 Mart 2015 Cumartesi

DİVAN-I KEBİR 1 CİLT 2150 İNCİ BEYİT

2150-  Nerde kaynak (Esinlenme, içe doğmayı sağlayan) varsa orası perilerin (Cinlerin çok güzel ve alımlı olarak farz edilen dişilerine verilen isim) konağıdır, oraya ihtiyatla (İleriyi düşünerek ölçülü davranmak, sakınmak, önlem alarak yaklaşmak) gitmek gerek.

Şu beş duygu kaynağın, bedeninde akıp durdukça bil ki o peri, bu bentleri (Engelleri) açmıştır, şu beş kaynağı ayırmıştır, akıtmıştır.

Vehmetmek (Yersiz korkuya düşmek), tasavvurda (Zihinde canlandırmak, göz önüne getirmek) bulunmak gibi beş tane de iç duygun var ya, bil ki her beş kaynak da yayım (Yayma yerine) yerine doğru yürüyüp gitmede.

Her kaynağın iki kalesi (Yakınlık duymak, uyuşup anlaşmak), elli tane de suyolcusu var, gönlünü cilalarsan yüzlerini gösterirler sana.   

Subaşında edebe riayet etmezsen (Terbiyeli davranmazsan) perilerden zarar gelir sana;
Çünkü bu çeşit tanınmış periler serttir, pervasızdır.   

Ne kadar çalışsan takdir, tedbiri bozar, onun düzeni bizim gibi yüzlercesinin kilimini aldı götürdü.

Şu kafesteki kuşlara bak, ağdaki balıkları gör, o düzenbazın hilesi yüzünden ağlamaya koyulmuş gönülleri seyret.

Her güzele hıyanetle  (Kutsal sayılan şeylere el uzatma, kötülük etme veya karşı davranma, hainlik, ihanet etme) hırsızlamaca göz atma da o güzelim padişah, seni gözünden çıkarmasın.

Birkaç beyit daha kaldı amma o kaynak kayboldu gitti, yarın bir davranır, sıçrarsak o (İlham) kaynak gene coşar, gene akmaya başlar.  

Canların baharı geldi, oyna ey yaş dal;
Yusuf’un Mısır’a girişi gibi şekerler geldi dünyaya, oynamaya başla.       
                             ***   
DİVAN-I KEBİR1 MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
İstanbul REMZİ KİTABEVİ 93
                             ***
Neler öğrendik:
1.    Gönlümüzü dünyalık isteklerde temizler, cinsi baskılardan kurtarırsak ve Tanrı aşkıyla cilalarsak herkese kendini göstermeyen perileri görebileceğimizi öğrendik.
2.    İnsanı  kendi dışındakilerden haberdar eden beş duygu olduğunu, bunların görmek, işitmek, koklamak, tatmak, bilhassa elle, sıcağı soğuğu, serti yumuşağı..anlamak duygusu olduğunu öğrendik.
3.    Beş tane de iç duygusu olduğunu bunların hayal, düşünce vehmediş, yani olanı-olmayanı anlayış, zihinde hıfzediş ve müşterek duygu olduğunu öğrendik.
4.    İnsanın müşterek duyguyla dış ve iç duygularını düzenlediğini öğrendik.
5.    İç ve dış alemimizle ilgi ve ilişkiler olduğunu, farkında olmamız, bilmemiz, anlamamız ve uyum içinde olmamız gerektiğini öğrendik.
                                    *
İşte böyle yaren,
Duygularımıza tesir eden, varlığımızda egemenlik kurabilen, engellenmesi zor Cinlerin çok güzel ve alımlı olan dişilerinin tesirinde olabileceğimizi öğrendik.

Yersiz korkularımız, hayalimizde canlandırdığımız gerçekmiş gibi bize kabul ettiren, bizimle birlikte hareket eden cinlerin perilerin tesirinde olduğumuzu öğrendik.

Perilerin varlığını, gücünü bilenlerin perilerin bulundukları yere terbiyeli olarak yaklaşması gerektiğini öğrendik.

Su kaynağının olduğu yerde temizlik yaparken veya bir yere işerken “Destur” diyerek izin isteyip ihtiyacımızı görmemiz gerektiğini, pınara ve akan suya işeyenin çarpılabileceğini bilmesi gerektiğini öğrendik.

Allah’ın takdir ettiği bir hüküm varsa biz ne yaparsak yapalım değiştiremeyeceğimizi öğrendik.

Peri insana üstünlük sağlayınca insanın insanlık sıfatının kaybolduğunu insanın susup perinin konuşmaya başlayacağını öğrendik.

Allah’tan ilham alamayan türkün varlığının gittiğini, perinin Arapça söylettiğini, fakat kendine geldiğinde Arapça bilmediğinin ortaya çıktığını öğrendik.

Perilerin insan şeklinde olduğunu, çok terbiyeli ve nur yüzlü güzel olduklarını fakat bizim gibi topraktan bedenleri olmadıkları için suretlerinin olmadığını öğrendik.

Perilerin Şems Hazretlerinin nurunu görünce neşelendiklerini öğrendik.
Perilerin gözden gizli varlıklar olduğunu öğrendik.
Perilerin savaşacak güç ve kuvvette olduklarını öğrendik.
RAVLİ İÇ BEŞ DUYU
RAVLİ GERÇEK VE İÇ BEŞ DUYU yazarak Googleden okumalısın.
                                 *  
Bu bilgilerle kafan karışmasın:
Cin, şeytan, ifrit, melek gibi bizim gözümüze gözükmeyen bizim gibi toprağa bağlanmamış hızlı hareket edebilen varlıkların olduğunu, belirli bir güçleri ve tesir etme yetenekleri olduğunu bilmemiz ve kabul etmemiz gereklidir, bunları kabul etmemiz ve önemsememiz bilinçli yaşam için şarttır.  

Allah’a sığınan ve sevgiyle bağlananlar görünmeyen varlıklardan ve görünenlerden gelecek kötülüklerden bu sayede korunabilirler.   
                                 *

RAVLİ

Popüler Yayınlar