10 Mart 2015 Salı

DİVAN-I KEBİR 1 CİLT 2180 İNCİ BEYİT

2180-  Çalgıyı, neşeyi uyandır, ver kendini bana, bana uy;
Kötü gözlerin kör olması için çevir yüzünü, böylece bak bana.

Dirilmek için kendini bana ver de sonra o güvenilir afsunu (Helal büyü sözlerini) oku, üfür ölüye İsa gibi.

Ey yüzü Ay’dan da güzel, yüzünü yüzüme koy da bu kul, o ebedi devleti görsün.

Hani bir öpüş, yavuklunundur, o öpebilir ancak demiştin ya, rüyada gördüm, benmişim o, şeker dudaklarını öpüyormuşum, o şekerden tadıyormuşum.

Meleklere can kesilseydi o sevgili, “Kimseyi oğul edinmez” (İsrâ suresi 111) ayetini yüzünde gösterseydi, eşsizliğini âleme bildirseydi ne olurdu.

Yarabbi!
Senin eline yapıştığım andan beri başka hiç kimseyi görmedim, yalnız öylesine bir kendinden geçiş âlemine daldım ki orda ne akıl kalmış, ne fikir, hepsi de kaybolmuş gitmiş.

Sun o nar renkli kadehi, doldur, ağzı ağzına doldur da gözüm doysun, haset bir yana kalsın.

Yücelerden gelen şarabı, “Yoktur ondan başka tapacak”  (Muhammed suresi19) meclisinde sun da ruh, Tanrı’yı görsün, kalıbı yıksın gitsin.

Akıl aynası (Akılla gördüklerimiz), şu yünden yapılma muhafazaya benzeyen kalıptan bir hoşça çıkıp gittikten sonra (Ölünce) artık istediğin kadar bu yün parçasını döv.

Ey can suyunun suyolcu başısı, kır testiyi, kır sürahiyi de huzurunda gözler, kâse gibi açılsın.

                             ***   
DİVAN-I KEBİR1 MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
İstanbul REMZİ KİTABEVİ 93
                             ***
Neler öğrendik:
1.     Yüzümüzü Mevlana Hazretlerine döndürüp sevgi ve saygı ile bağlanırsak, dediklerini doğru kabul edip uygun hareket edersek ölmeden önce ölüp yeniden dirileceğimizi, yeniden yeniye bilinçli bir hayata kavuşacağımızı öğrendik.
2.     Hazreti Mevlana’ya ne kadar yakınlaşırsak kontrolü, doğruluğu, hakikati, görünmeyeni görebileceğimizi ve sayısız donanımla donatılıp kaybolmayan güce sahip olacağımızı ve bunları doğru olarak nasıl kullanacağımızı öğrendik.
3.     Aklı ve fikri terk edip aşkla kendinden geçişle ve sevgili Allah’a doğru gitmekle ruhumuzun Allah’ı görebilme olanağına sahip olabileceğimizi öğrendik.
4.     Hazreti Mevlana’nın elimize yapışıp yardım ettiği zaman başka hiç kimseyi düşünmememiz gerektiğini, onun bizi her nereye götürecekse gitmemiz gerektiğini öğrendik.
5.     Hazreti Mevlana’nın bizi rahatsız eden düşüncelerden, akıldan uzaklaştırıp sevinç içinde yaşanan ortama götüreceğini, burada neşeli yaşamayı öğreteceğini öğrendik.
                                    *
İşte böyle yaren,
Kaybolup gitmeyecek sevince istekliysek, kararlıysak Hazreti Mevlana’ya sevgiyle bağlanmamız, önerdiklerini yapmamız, götüreceği her yere direnmeden gitmemiz gerektiğini öğrendik, anladık.
                                 *  

RAVLİ

Popüler Yayınlar