1 Şubat 2015 Pazar

DİVAN-I KEBİR 1 CİLT 1810 İNCİ BEYİT


1810-  İsa (Ölüyü dirilten, hastayı sakatı iyileştiren güce sahip Tanrı eri), bakırını altın eder, altının varsa mücevher yapar, mücevherin varsa onu daha da güzelleştirir, Ay’dan da, Güneş’ten de daha güzel bir hale sokar.

Parasız pulsuz müşteri değil, hatta “Allah satın almıştır” (Tevbe suresi 111) sırlarına (Aklın erişemediği, açıklanamayan veya çözülemeyen gizemi anlar) mazhar eder (İyi bir yere ulaştırır) seni;
Yusuf’san bu gömlekten bir koku alırsın elbet.

Meryem gibi bize de kuru daldan yaş hurma biter; bize de İsa gibi, istemeden, beşikte ululuk verilir.

Bağsız, asmasız üzüme bak, gecesiz kutlu, parıl-parıl parlayan nuru seyret, savaşsız, kavgasız, Tanrı ihsanı olan şu üstün, şu yardıma mazhar olmuş devleti gör.

Ateş gibi yüzümden dünya hamamı kızıştı, çocuklar gibi hamamdaki resimlere bakıp ağlama pek.

Yarın görürsün, o yüzü, yılana, sıçana gıda olmuş, o nergis gözleri karıncaların girip çıktığı bir pencere haline gelmiş.

Ay ışığı ışıtmadıkça, Ay, o duvara vurmadıkça duvar kapkaranlık kalmış da, “ Gerçekten de biz ona varacağız” (Zuhruf suresi 14) ayetini okumuş görüyorsan, görüşe sahipsen o yana bak.

Ya Tebriz’e yürü, Şemseddin’den Haz al (Hoşlan, keyiflen);
Yahut da bunu anlatanların sözlerine gerçek olarak inan.

Ey bizi yeryüzünden yemyeşil göğe çeken!
Ey can, daha çabuk çek, daha çabuk!
Ne de güzel çekmedesin bizi.

Bugün ne de güzel kalktım, gürültüler ediyorum, kavgalar ediyorum, bugün daha da yücelmedeyim, çünkü bugün daha iyi, daha güzel çekiyorsun beni.

                                 ***   
DİVAN-I KEBİR1
MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
İstanbul REMZİ KİTABEVİ 93
                             ***
Neler öğrendik:
1.    Allah’a kendisini adamış kişiye sevgiyle bağlananın olduğundan daha güzelliklere kavuşabileceğini öğrendik.
2.    Allah adamını bilen, anlayabilen uygunluğa kendimizi getirmemiz sonra bu aziz kişiye hizmet ederek yaklaşmamız gerektiğini öğrendik.
3.    Allah adamının gözetiminde olanın sebepsiz olarak istediği veya istemediği olanaklara sahip olabileceğini öğrendik.
4.    Bedenine önem verenlerin bilmeleri gerekenin vücudun sonuç olarak böceklere yem olacağını bilmelerinin gerektiğini öğrendik.
5.    Allah’ın nurunu Allah adamının yansıtmasıyla (Ay) karanlıklardan, bilinmezliklerden kurtulacağını, bilinçli ve sağlam bilgilerle donanıp hayatını yaşayacağını öğrendik.
                        *                 
İşte böyle yaren,
Daha iyi ve güzel olmamız için, göğe doğru çekilmemiz için Şems Hazretlerini olduğu gibi kabul edip sevgiyle bağlanmamız, onu anlatanların sözlerine şüphe duymadan inanıp gönül bağlamamız gerektiğini öğrendik, anladık.

Yaren bu sözleri olduğu gibi aktarıyor sanma, tüm sözlerin doğru olduğuna şahit oldum, yaşadım, faydasını gördüm de sizlerin de faydalanmanız için sunuyoruz.

Dünyanın neresinde olursak olalım gurbetteyiz.
Dünyada benim diyebileceğimiz hiçbir şeyimiz yok, ancak bir zaman kullanımına verilen sonra geri alınanlar var.
Ömrümüz sözlerle, haykırışlarla, ağlayışlarla eriyip sona erer.

Bunları anladıysan, bir koku aldın ise Allah seni satın alır da dostlarından birini sana sevdirerek kendine doğru çekmeye başlar.
                                 *                                          

RAVLİ

Popüler Yayınlar