10 Şubat 2015 Salı

DİVAN-I KEBİR 1 CİLT 1900 İNCİ BEYİT

1900-  Amıca (Amca), ondan başkasının eteği yok ki ihsan etmek (İyilik etmek, bağışlamak) için şunu-bunu koysun, hepsi de yoksul onların;
Sen padişahlar padişahının eteğine (Ayrılmamak üzere) yapış iki ellerinle.

Onun derdine düş (Yapılması gerekeni gerçekleştirmek için yollarını ara), güneş gibi geceye dek, gamlarla eş ol, ateşler içinde (Çok istekli olarak) yürü, gece olunca da ay gibi bir hoşça dön, dolaş onun damının çevresinde.

Onun damının çevresinde şu yıldızlar, ta sabaha dek sopacıklarını vurup bekçilik ederler (Yabancıları sokmazlar).
And olsun(Yemin) Tanrı’ya, kutlu bir tapıdır (Yerdir) orası, and olsun Tanrı’ya kutlu bir kapıdır.

O Peygamberler, hani gökyüzüne yüz tuttular ya, işte onlar, yeryüzü tuzağından da kurtuldular, ahmak (Akılsız veya aklını doğru kullanamayan) kişinin şirk koşmasından (Allah’a vereceği sevgiyi yarattıklarına veren, Allah’a ortak koşan) da.

Demir nasıl mıhladız (Mıknatıs) tarafından çekilirse onlar da öbür dünyaya (Mana dünyasına) kapıldılar;
Kehlibarın (Kehribarın) önünde saman çöpünün kolsuz, kanatsız uçtuğu gibi öbür dünyaya uçtular.

Bil ki o lütfetmedikçe yeryüzünde hiçbir gıda bitmez, o emretmeyip yaratmadıkça bir gölge bile vücuda gelip yere düşmez.

Ruhlar, “Gezin” sesiyle develer gibi esrik (Sarhoş gibi), çöl Arabı o develere ıh-ıh (Deveye çök komutu) der, yerde ıhlatır (Çöktürür) onları.

Can remilcisi (Cana şekiller çizen), gönül levhasına gerçekler remilini (Şekilleri) dökerse döktüğü rakamlarla kum bile halis (Katışıksız), ayarı tam altın kesilir.

Daha iyi yürüyün yoldaşlar, daha iyi yol alın, dünyaya öyle bir hekim geldi ki her ölüyü diriltir, her anadan doğma körün gözlerini açar o.

Bunların hepsi de olur biter amma yeryüzündeki perdeyi kaldırdın mı ne Zühre (Uğursuzluk) kalır, ne nağme (Yalandan yapılan naz), ne ağlayıcının vah- vahları (Para karşılığı ağlayanın ağlayışı).
                                 ***   
DİVAN-I KEBİR1 MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
İstanbul REMZİ KİTABEVİ 93
                             ***
Neler öğrendik:
1.    Birikimi olmayan kişinin bize vereceği bir şey olmayacağını öğrendik.
2.    Gönlü zengin olan kişinin etrafından ayrılmamamız gerektiğini öğrendik.
3.    Gündüz helal para kazanmak için uğraşı vermemiz gece olunca da Allah ve dostları ile birlikte olmak için yoğun istekte olmamız gerektiğini öğrendik.
4.    Gökyüzü nimetlerini önemseyen, isteyen kişinin dünya nimetlerini elde ederken düşeceği tuzaklardan kurtulacağını öğrendik.
5.    Dünya sevgisinden kurtulabilenlerin mana dünyasını tanıyıp iki yüzlülük, sahte davranışlardan kurtulduklarını ve orada yaşadıklarını öğrendik.
6.    Allah istemedikçe mana dünyasına giremeyeceğimizden yalvarışla Allah’tan istememiz ve çekiciliği ile mesafe almamız gerektiğini öğrendik.
7.    Mevlana Hazretlerinin bozulmuş ruh sağlığımızı düzelteceğini, sağlam ve sağlıklı kişiliğe kavuşturacak hekimliğe sahip olduğunu öğrendik.
                        *                 
İşte böyle yaren,
Halk kötümser, ikiyüzlü ve amaçlarını gizlerler.
Gizlemeyi perde ile yaparlar.

Bizim yüzümüzde perde varsa biz de hakikati göremeyiz olan olayların ve söylenen sözlerin ne manaya geldiğini bilemeyeceğimizden kafamız karışır ve şaşkınlığa düşeriz.

Öncelikle yüzümüzdeki perdeyi kaldırmamız, ve perde arkasında gizlenmiş gerçeği görebilecek gönül gözüne sahip olmamız gerektiğini, Mevlana Hazretlerine sevgi ile bağlanıp öğretisini canına işleyenlerin hakikati olduğu gibi görme imkanına kavuşabileceklerini öğrendik, anladık.

Allah’ın da uygun ve olgun olmayanlardan yani yabancılardan değerli hazinelerini perdeleyerek sakladığını öğrendik, anladık.
                                 *                                          
RAVLİ


Popüler Yayınlar