11 Ocak 2024 Perşembe

MEVLANA CELALEDDİN RUBAİLER D10

Gönülleri (Kalpte oluşan duyguların kaynağı), Elest'ten (Allah'ın ruhları yarattıktan sonra “Elestü bi-rabbiküm=” Ben sizin Rabbiniz değil miyim?” dediği zaman, insanların yaradılış başlangıcı zamanında “Evet”diye cevap veren) sarhoş olarak gelenlerin canları, yokluktan (Hiçlikten) aşka tapa-gelmiştir (Tutku ile severek, bağlanarak yaşamayı seçmişlerdir).

Canla-gönülle (Seve seve, her şeyi göze alarak, var gücüyle, duygularıyla) canın ayağına baş koymuşlar (Yaşamaya çok saygı duymuşlar) da dertlerle dolu bir solukcağız (Nefes) elde etmişlerdir.

                        *

ÇEVİREN VE HAZIRLAYAN: Abdulbaki GÖLPINARLI

Ajans-TÜRK MATBAACILIK SANAİ ANKARA-1982

                      *

Neler öğrendik;

  1. Allah'ın yaratıp ruh ve akıl verilerek kendilerine hitap edip “Ben sizin Rabbiniz değil miyim?” soruya “Bela=Evet” diye cevap vermişlerin Allah'ın varlığını ve birliğini kavrayabilecek nitelikte olanların o zamandan beri yokluktan varlığa aşk ile geldiklerini anlayarak aşka çok önem verdiklerini öğrendik.

  2. Aşkın önemini kavrayanların canla, gönülle, hareket eden, dertleri kendine sorun etmeyen bir yaşayışı kabul ettiklerini, ölümsüzlük elde ettiklerini öğrendik.

                         *

RAVLİ

Popüler Yayınlar