20 Haziran 2021 Pazar

DİVAN-I KEBİR 7-8 CİLT 2150 İNCİ BEYİT

(Mevlana Hazretleri Aşkı anlatıyor)
 
2150. Betine-benzine (Yüzüne) renk geldi ya;
Onun için sararıp sol.,
Bir atlının ardından ne diye safran gibi sararıyorsun?
 
Horoz gibi erkek (Sözüne güvenilir, mert) ol;
Vakti tanı;
Öne geç, yürü,
Horozken (Erkek isen) tavuk gibi dişileşmen (Dişi gibi davranman) yazıktır.
 
Eğri otur, doğru söyle..
Doğru olur bu iş, layık (Uygun) olan da budur..
Senin canın da benim, ruhun (Duyguların) da;
Sense onları bir başka yana yollayıp duruyorsun.
 
"Borç verin" (Yoksullara, din uğruna devlete edilen yardıma karşılık Allah, yardım edene, fazlasıyla dünyada ve bilhassa ahrette karşılık, sevap ihsan edeceğinden bu verilene, mecazen borç denmiştir) buyruğuna uyar da bir kesinti verirsen bil ki kalp bir kesintiyi bile define edersin, hazine yaparsın, maden haline gelirsin.
 
"Sakının" (Bakara suresi 24 ve diğer 72 Ayette) buyruğuna uyar da iki-üç gün gözünü yumarsan duygu gözünün kaynağını apaçık incilerle dolu bir deniz yapar, gidersin.
 
Amacımıza bir soluk, ok gibi doğru gidersen gökyüzündeki utarid (Merkür) yıldızının boyunu (Zeka enerjisi ile keskin algılama gücü yüksek, çabuk öğrenen, çabuk bıkan, öğrenme yetenekleri ile dolu olarak) kendi kirişine (Ok atılan yayın iki ucu arasındaki esnek bağı) yay edersin.
 
Bundan daha iyi kerem (Soyluluk, ululuk, büyüklük, asalet) de şudur ki suçunu, günahını bağışlar...
Bunu bir anlatayım da bak;
Bana karşı nasıl, ne çeşit feryat edersin (Haykırır, çığlık atarsın).
 
Yeter, bu söz, anlatmaya sığmaz;
Ağız a gelmez...
Hatta bütün zerreleri (Çok küçük parçacık 0,00156 gram ağırlıkta olanı) açsan, her birini bir ağız haline getirsen gene anlatılamaz.
 
Seni seven, soluktan soluğa, yüz batmanlık (700,692 kg) cefa taşı yese bile, sen, ona yüzünü ekşitmedikçe gam yemez.
 
Şarap (Tanrı şarabı), ona edeceğini etti mi oyuna dalar, bağırır, çağırır, neşesini bildirir...
Çünkü o, madenin has (En iyi cinsten, saf) akıykını (Akik taşını) koltuğuna almıştır.
                        ***
DİVAN-I KEBİR 7 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN 
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                        ***
Neler öğrendik;
1.    Bakış görüş ışığını veren Allah yakınını kendimize padişah seçmemiz, saygıyla ona çekinmeden, kaçınmadan hizmet etmemiz, yaşamımıza renk gelmesini sağlamamız gerektiğini öğrendik.
2.    Ne zaman neyi yapmamız gerektiğini bilmemiz, yapacağımız işte yetişkin adam gibi kararlı olarak korkmadan yapmamız, yapmamak için bahanelere sığınmamamız gerektiğini öğrendik.
3.    Canımızın, ruhumuzun Mevlana Hazretlerine uygun olduğunu, canımızı ve ruhumuzu başka yerlere yollayıp yanlış iş yapmamamız, doğru iş yapmamız gerektiğini öğrendik.
4.    Yoksullara, din uğruna devlete yardım edenlerin karşılığını Allah’ın madde ve mana olarak fazlasıyla karşılığını vereceğini, bizim Allah’ın yardım edenler defterine adımızı yazdırmamız, bu olanağı kaçırmamak gerektiğini öğrendik.
5.    Madde dünyasından isteklerimizi azalttıkça, Allah’ın yasaklarından, şüpheli olanlarından uzaklaşırsak;  duygu dünyamızın gücünün ortaya çıkacağını, görüş ve anlayışımızın artacağını, çok değerli görüşlere sahip hazine olacağımızı öğrendik.  
6.    Mevlana Hazretlerinin amacının yolunda düz gidenin olgunlaştıkça bahtının, şansının, talihinin üstün başarı kazanacağını öğrendik.
7.    Mevlana Hazretlerinin söylediklerini doğru kabul edip yerine getirenlerin asillikten, büyüklükten, ululuktan pay alacaklarını, günahlarından kurtulacaklarını, bunların gerçekliğine kavuşanların sevinç çığlığı attıklarını öğrendik.
8.    Mevlana Hazretleri her sözü açmadığını, her ağızın bu sözleri her ağıza uymadığını öğrendik.
9.    Sevene karşı uygunsuz, yakışıksız bakmadıkça her yükü çekeceğini öğrendik.
                             *
İşte böyle yaren;
Allah yakının Tanrı şarabının tesiriyle oyunlara daldığını, bağırıp çağırıp coşkun bir halde neşelendiğini, çünkü en kıymetli değerlere sahip olmanın neşesini yaşadığını öğrendik, anladık.
                            *
RAVLİ
 

Popüler Yayınlar