16 Haziran 2021 Çarşamba

DİVAN-I KEBİR 7-8 CİLT 2110 İNCİ BEYİT

(Mevlana Hazretler Şems Hazretlerini anlatıyor)

2110. Canımı kul-köle (Sevgiyle bağlan, sevgi, dostluğa devam et, karşılıksız hizmet etmeye kendini hazır) et, zevkimi, neşemi dirilt...Yok et beni, sonra yarat da bir kere daha yaratıcılığını göster.

Bir soluk sus (Konuşmaktan kaçın), susarken coş (Duygu ve düşünceleri güçlü bir tepki ile dışarı vur), köpür (Gerekli gereksiz, aralıksız ve bıktırıcı konuş)...Seher çağında susarsın sen, susarken söylersin sen.

Gönülsüz, cansız söz söylemek Samirî'nin öküzünün (Taha suresi 88) töresidir; Ey oğul, doğru olmaz bu; Sen doğru yürümeye bak, doğrulukta behren (Hisse, pay, kısmet, nasip) var senin.

İki dünyada da gönlünü arıtan her insan Elest sesine karşı "bela-evet" demenin yokluk olduğunu görmüş anlamıştır.

Topraktan yaratılmış alem bir tepeciktir sanki; Yokluk, onun altında gömülü define...Tepenin üstünde oynayıp eğlenmek çocukların zevki, neşesidir ancak.

Kimin gözü bağlanırsa hırs parıltısı yatışır onun...Defineden haberi olmayan, ona aldırış etmeyense ağır canlı olur, tembelleşir-gider.

Ay gibi bir güzellik definesi..Can onu gördü de aman, ne de güzel, nazar değmesin dedi, binlerce padişah, yoluna düşmüş...Ah, ne de büyük, ne de elde edilmesi gereken yüce bir şey.

Överdim dudağını, açar-saçardım can yüzünü, giderdim anlatma yoluna; Fakat nerde anlıyacak, nerde ona ulaşacak kişi?

İki köyde de ona layık kimsecik yok ama varsın-olmasın...Sen, canını da at yoluna, kendin de atıl; Baş çekme, koy başcağızını yere.

A tanınmış Tebriz, Şemseddin'in kapısında kemer kuşan (Hizmet etmeye hazır ol).,Çünkü başın, bir olgun kişinin ayağına kapanması kutlu bir şeydir.

                        ***

DİVAN-I KEBİR 7 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN 

Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI

KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385

                        ***

(TÂ HÂ suresi 88: Bu adam, onlar için, böğürebilen bir buzağı heykeli icat etti. Bunun üzerine; İşte dediler, bu sizin de Musa’nın da Tanrısıdır. Fakat onu unuttu)

Neler öğrendik;

Allah dostunun bizi yok edip sonra yaratması için canımızı Allah dostuna sevgiyle bağlanıp sevgi ve dostluğu devam ettirmemiz, yapacağı işlere, emirlerini doğru kabul edip karşı gelmememiz gerektiğini öğrendik.

2.  Uygunluğu tamamlayıp olgunluğa geçmek için bazen susmak, bazen susarken konuşmak, bazen duygu ve düşüncelerin sapma olup olmamasına bakmadan konuşmak gerektiğini, içteki üstü örtülmüş, çürümeye başlamış, hatırlamaktan bile çekinip utandığımız, unuttuğumuz her ne varsa söyleyerek içimizden dışarı çıkarmamız gerektiğini öğrendik.

3.Yokluk âleminin ne olduğunu bilmek ve yeterince anlamak için şimdiki zamandan geriye yaratılışa kadar geri dönmemiz, geçirdiğimiz aşamaların ne olduğunu şimdiki bilgimizin ışığıyla görüp anlamamız gerektiğini öğrendik.

4.Topraktan yaratılmış dünyanın aslında kainata göre bir tepecik olduğunu, yokluk âlemini buna göre kıyaslamak gerektiğini öğrendik.

5.Sonu gelmeyen istek, aşırı tutkuya gözünü kapatanların sakinleşeceğini, gerçek hazinenin peşine düşeceğini öğrendik.

6.Şems Hazretlerini Tanıyan Mevlana Hazretlerinin onu anlayacak, ona ulaşacak kişilere güzelliğini, büyüklüğünü tanıttığını öğrendik.

7. Şems Haretlerini uygun kimse olmasak da hizmet etmeye karar vermemiz ve onun yoluna canımızı atmamız, baş koyup bizi doğru yürümeyi öğretmesini, doğrulukta olan payımızı almamızı sağlayıncaya kadar dayanmamız gerektiğini öğrendik.

                             *

İşte böyle yaren;

Allah dostu büyüklerimiz bizi uygunluktan olgunluğa geçmemiz için sevgiyle bağlanıp sevgi, dostluğu devam ettirmemizi, karşılık beklemeden hizmet etmenin değerini öğreteceklerini, kişinin bunlara hazır ve kararlı olmasının önemli olduğunu, heves veya meraklı kişinin yolda ilerleyemeyeceğini, sıradan bir kişi olarak yaşamını tamamlayacağını öğrendik, anladık.

                            *

RAVLİ

 

Popüler Yayınlar