28 Ekim 2023 Cumartesi

MEVLANA CELALEDDİN RUBAİLER A 44

Yalnız başına seni düzüp koşan (Düzene sokup harekete geçiren), sevdalar (Güçlü sevgi, aşk) içinde de yalnız bırakmaz seni.

Senin düşünceler meydana getirdiğin evde, yani gönlünde (Kalbinde oluşan duyguların kaynağında) yüzlerce güzelim eş-dost belirtir sana.

                  *

ÇEVİREN VE HAZIRLAYAN: Abdulbaki GÖLPINARLI

Ajans-TÜRK MATBAACILIK SANAİ ANKARA-1982

                  *

Neler öğrendik;

  1. Bizi yetiştirip düzene sokup iş yapacak duruma getiren Allah dostu büyüğün aşıklıkta da yalnız bırakmayacağını, öğrendik.

  2. Yetişecek kişinin ona olumsuz tesir edecek, bağlayacak kişilerden, maldan, mülkten, makamdan ve hatıralardan soyutlandırılarak temizlik sağlandığını, temiz kalpte duyguların ve aklın birlikte ve birbirine yardımcı ve destek olarak ilerleme sağlandığını öğrendik.

  3. Olumsuzluklardan ve eski bağlardan kurtuldukça kişinin yalnızlaşacağını ancak yetiştiren büyüğün yetiştirdiğini asla yalnız bırakmayacağını, gücünün yetmediği işleri de çaktırmadan yapıp yolunda engel bırakmayacağını öğrendik.

  4. Uygunluktan olgunluğa, olgunluktan sonra hayvani bir hayata mahkum olmuş aklını kurtararak dirilten, bolluk oluşturan bakışa ulaştıracağını öğrendik.

  5. Aşamalardan sonra kalpte oluşan duyguların kaynağı Allah dostu yüce kişide olanın bu yüce kişinin dostlarıyla eş-dost olma olanağına kavuşacağını öğrendik.

                            *

    RAVLİ

Popüler Yayınlar