11 Ekim 2023 Çarşamba

MEVLANA CELALEDDİN RUBAİLER A 27

Aşık (Aşırı sevgi ve bağlılık duyan), bütün yıl sarhoş, rezil-rüsvay (Toplum içinde ayıplanacak bir duruma düşmek), deli-divane (Çılgın) olmalı.


Ayıkken her şeye gam yeriz (Üzülürüz);

Fakat sarhoş (Çok fazla mutluluk duyan) olduk mu, ne olursa olsun artık.

                                         *

ÇEVİREN VE HAZIRLAYAN: Abdulbaki GÖLPINARLI

Ajans-TÜRK MATBAACILIK SANAİ ANKARA-1982

                                           *

Neler öğrendik;

  1. Allah dostuna aşık olmuş kişinin aşırı sevgi ve bağlılık duygusuyla sevdiğine sevinçle hizmet etmesi, toplumun kınamalarını değersiz görmesi gerektiğini öğrendik.

  2. Kişinin sevgi ve bağlılık duygusu olmadığı zaman her şeyin kendine zarar verecek, herkesin kendisini aldatacak gibi yersiz korkuya, yanlış düşünceye kapılarak üzüntü içinde yaşamaya başlayacağını, sonrasında üzüntülü hayatı kabullenip hayatını kendine zehir edeceğini, uyarılara kendini kapatacağını, üzüntü içinde hayatının sonuna kadar yaşayacağını, yakınlarını üzeceğini öğrendik.

  3. Ne kendimizi ne de bizi sevenleri üzüntüye sokmamak için herşeyden tat alan, mutlu bir yaşamı, Allah'ın takdirini gönülden kabul ederek dünya yaşamını tatlılıkla yaşamak gerektiğini öğrendik.

  4. Sevgi ve bağlılığı olmayanların hayalle birleşen isteklerinin peşinde olarak hem kendinin hem de yakın çevresinin yaşamını zehir ettiklerini öğrendik.

                                                 *

    RAVLİ

Popüler Yayınlar