7 Ağustos 2022 Pazar

DİVAN-I KEBİR 7-8 CİLT 5770 İNCİ BEYİT

 (Mevlâna hazretleri Şems Hazretlerini anlatıyor)

5770. A avcı, ne biçim tuzaktır, nasıl bir yem?

Söylemiyorsun ama Zumruduankaa bile görse sarhoş bir halde yuvasından uçar da bu tuzağa tutulur.


Filanın (Söylenmesi istenmeyen veya gerekli görülmeyen bir özel adın yerini tutan kelime), elinden başka bir elden şarap içme;

Çünkü filanın elinden içtiğin şarap, seni afsundan da (Büyüden de) kurtarır, efsaneden (Gerçeğe dayanmayan asılsız sözden) de.


Sopa, Musa'nın elinden dünyanın aşkını içince alev gibi, yalım (Alev) gibi herkesi diliyle yakar-yandırır.


Ne çalgıdır, ne sema (Mevlevi dansı), ne oyun?

Tanrısal bir kement bu.,

Şu beyte (Anlam bakımından birbirine bağlı iki diziden oluşmuş şiir parçası), şu rubaiye (Divan edebiyatında dört diziden oluşan ve belirli aruz kalıpları ile yazılan şiir, dördül), varlığına bürünüp de hor bakma sakın.


Kahpe (Orospu, ahlaksız, dönek), pezevengin (Gizli ve yasal olmayan cinsel ilişki öncesinde aracılık eden), güzele düşüp düşmemenin gamını yeme hiç?

Kel, bezeyicinin (Süsleyenin), tarağın derdine düşer mi hiç?


Hani birisi, ağzına bıçak alır (Hakaret, ağır söz ve başka kırıcı davranışların hiçbir zaman unutulmayacağı için, kızgınlığını ağzına bıçak almakla gösterir) ya ;

Veren, senin de ağzına böyle bir kılıç vermiş.


Aşağılık kişilerin hayallerinin (Zihninde tasarladıkları, canlandırdıkları ve gerçekleşmesini özledikleribelli belirsiz görünen gölge) hepsi de Tanrı kapısının kapıcılarıdır.,

Köpeklerin, eşiğe, kapıya girmelerine engel olurlar.


Kahbeleri (Ahlaksızları) orduya sokmazlar.,

Çünkü düşman, kancasına (Bir şey çekmeye yarar, ucu çengelli demir çubuğuna) şatafata (Göz alıcı ve gösterişli olma durumuna) güler-durur.


Amacı görmemiştir de o yüzden okuna siper olmaz..

İki kadehcik (Tanrı şarabı) içmemiştir de o yüzden tek er (Yiğit) olamamıştır.


Hele deniz kuşu ol, dal denize;

Uzaktan seyredip durma.,

Çünkü inci denizin dibindedir, köpükse kıyıda.

                                       ***
DİVAN-I KEBİR 7 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN HAZIRLAYAN: ABDULBAKİ GÖLPINARLI KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                                      ***

      Neler öğrendik;

    1. Şems Hazretlerin uygun kişiyi avladığını, avlayacağı kişi çok yüksek makamda olsa bile sarhoş bir hale getirip avladığını öğrendik.

    2. Şems Hazretlerinin elinden şarap içmek gerektiğini, çünkü onun Tanrı şarabı ile sarhoş ettiğini, büyüden kurtardığını, gerçeğe dayanmayan aslı olmayan sözlerden arındırdığını öğrendik.

    3. Şems Hazretlerinin aşkının kişiyi sardığı zaman kişinin alev gibi yandığını, sözleri ile herkesi yakar-yandırdığını öğrendik.

    4. Şems Hazretlerinin Tanrısal kement kullandığını, onun kement attığı kişinin kurtulup kaçmasının imkansız olduğunu öğrendik.

    5. Ahlaksız, dönek, gizli ve yasal olmayan ilişki içinde olan veya aracılık edenin başına gelenlere üzülmemek gerektiğini öğrendik.

    6. Şems Hazretlerinin bakışının, sözlerinin insanı kılıç ile kesilmiş gibi tesir ettiğini öğrendik.

    7. Aşağılık kişilerin ancak hayallerinin gidebileceği yerin Tanrı kapısına kadar olduğunu, içeriye giremeyeceklerini öğrendik.

    8. Ahlaksız kişilerin amacı savaşmak, korumak için göğsünü siper etmek yerine düşmanın süsüyle uğraştıklarını öğrendik.

    9. Tanrı şarabı içenin yiğitlik yapacağını, er olacağını öğrendik                                              *İşte böyle yaren;

Değerli olan şeylerin derinde olduğunu, uzaktan seyretmekle ancak deniz köpüğünü seyredeceğimizi, köpük seyretmeyi bırakıp o denizin derinliklerine dalıp değerli olanı almak, çıkarmak gerektiğini öğrendik, anladık.
                                *
RAVLİ

Popüler Yayınlar