26 Şubat 2022 Cumartesi

DİVAN-I KEBİR 7-8 CİLT 4160 İNCİ BEYİT

(Mevlâna hazretleri Şems Hazretlerini anlatıyor)


4160. Gizli olan, o karanlıklarda bulunan Ab-ı hayatla (Ölümsüzlük sağladığına inanılan bir su) bütün şehir, dağlar, ovalar-çöller dolsa, her yan sulansa ne çıkar ki?


Şu kullar-köleler (Sevgiyle bağlanmış karşılık beklemeden hizmet eden), şu arıklar (Zayıflar, güçsüzler), senin gibi bir padişahtan yeni elbiseler elde etseler de giyinip kuşansalar noolur?


Ata binsen, sürsen de meydana gelsen;

Her gönülün köşesi, bucağı genişlese, meydana dönse ne çıkar?


Gönlümüz darmadağan, kapkara bedenimizse toplu...

Arı-duru (Saf, tertemiz) gönül (Kalpte oluşan duyguların kaynağı) toplu bir hale gelse de kapkara beden dağılsa noolur?


Ay bizimle değil de o yüzden arıklamışım (Zayıflamışım), terazide hafif gelmedeyim...

Hatırımız için Ay, terazi Burcuna gitse (Uyum, denge, adalet ve hakkaniyet ile ilgilense, iç dünyasında ve duygusal ilişkilerinde dengede olsa, uyumlu olmayı ve herkes için adaletli olmayı önemsese) ne çıkar?


Bir solukta Uzeyr'e de can bağışladı, eşeğine de (“Ahd-i atıyk” anlatılan Hızkıyal peygamber , ölü kemikleriyle dolu bir ova görür;

Tanrı emriyle bu kemikler, etlerle kaplanır, derilerle örtülür;

Hızkıyal, Tanrı emriyle o cesetlere üfürür;

Hepsi de dirilir.

Bu rüya, Kur’anda şöylegeçer Hz. Üzeyir ile alakalı ayet sayısı oldukça sınırlıdır. Buna göre Üzeyir peygamberden yalnızca Bakara Suresi ve Tevbe Suresi’nde bahsedilmektedir. Bu surelerde yer alan ayetler ise aşağıdaki gibi sıralanmaktadır.

Bakara Suresi, 259. Ayet:

Yahut evlerinin duvarları çatıları üzerine yıkılmış, ıssız bir kasabaya uğrayan kimsenin durumu gibi. Bu kişinin, "Allah, bütün bunları öldükten sonra nasıl diriltecek?" demesi üzerine Allah onu yüzyıl ölü olarak tuttu, sonra diriltti. "Ne kadar kaldın" diye sordu. "Bir gün veya günün bir kısmı kadar kaldım" dedi. Allah "Hayır, yüzyıl kaldın. Anlamak için yiyeceğine içeceğine bak, henüz değişmemiş; eşeğine bak, -seni insanlara bir işaret kılmamız için- ve kemiklere bak, onları nasıl düzeltiyor ve üzerini etle kaplıyoruz" buyurdu. Artık o adam için durum açıkça ortaya çıkınca, "Biliyorum ki Allah kesinlikle her şeye kadirdir" )

Nefis eşeği de eşip yelmeye, gezip tozmaya layık olsa noolur?


Gam (Üzüntü) mahallenin başında bir manastırımız var...

İsterse Lübnan dağının tepesinde kim manastır kadar eski olmasın;

Ne çıkar?


Kendine gel, sus artık, o kıskanç canı düşün de bir derlen-toplan. Darmadağan sözler olmasa noolur yani.


Buluşma gecesi;

Yıldızların serpilip şaşılacağı çağ...

Gökyüzünde Ay'ın ondördü gibi bir gelin var.


Hani bülbül, İlkbaharda gülün yüzünden sarhoş olur ya, tıpkı onun gibi Zühre (Venüs)( Güzel yüzüyle, yumuşaklığıyla ve sevimliliğiyle, incelik ve zerafetiyle, neşeli ve istekli, güzel huylu kendini gösterip) de güzelim nağmelerle derisine sığamıyor.

                           ***

DİVAN-I KEBİR 7 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİNHAZIRLAYAN: ABDULBAKİ GÖLPINARLI KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385

                          ***

Neler öğrendik;

  1. Mevlana Hazretleri Allah’ın herşeyi yarattığı gibi yok ettiğini, yok ettiğini de yeniden hayat verdiğini bldiğinden Allah’ın güzelikleri üzerimize yağdırmasını, sevdiklerimize kavuştarmasını istediğini, dilediğini öğrendik.

  2. Mevlana Hazretleri Şems Hazretlerini çok özlediğini öldüyse bile Allah’ın emriyle ete kemiğe bürünüp görünmesini, hasretinin bitmesini istediğini öğrendik.

                          *

İşte böyle yaren;

Mevlana Hazretleri Allah’tan yaratılış güzelliğini ilkbaharda her sene gösterdiği gibi Şems Hazretleri ile buluşmak istediğini öğrendik, anladık.

                        *

RAVLİ


Popüler Yayınlar