27 Şubat 2022 Pazar

DİVAN-I KEBİR 7-8 CİLT 4170 İNCİ BEYİT

(Mevlâna hazretleri Şems Hazretlerini anlatıyor)


4170. Oğlak'a (Kendini övmeyi seven, kendini beğenen ve takdir edilmekten ve alkış tutulmasından hoşlanana) bak hele (Hedef olarak aslana odaklanmış), göz ucuyla Arslan'a (Özgüvenliye, gururluya, mağrura, koruyana, kollayana, gösterişliye, sanata, estetiğe düşkün olana) bakıyor...

Balık'ı (Utangaç olmasına rağmen sosyal ilişkiler kurduğunu) seyret denizden nasılda toz koparıyor.


Müşteri (Jüpiter, dil veilim, yavaşlık ve yumuşaklıkla utanarak, alçak gönüllülükle, akıl ve iffet güzel manalı konuşarak, yoğun çalışma ve gayret ile) atını koşturarak kocalmış Zühal'e (Ahmak, cahil, pinti, korkak, cimri, tembel, kafasız, yalan ve fena olana doğru) gidiyor da müjdemi ver diyor;

Yeni baştan gençleşiyorsun.


Eli kılıcının kabzasında kanlara bulanan Mirrih (Merih) (Neşeli, atılgan, birlik ve zevk ve eğlenceye düşkün, kuvvetli, ve hain, öfkeli ve utanmaz, inatçı, baş olmak için uğraşan) canlar bağışlamakta, izi kutlu güneşe dönmüş.


Gökyüzünün Kova'sı (İleriyi gören, olayların farkında olan, eşitliği seven, herkesin aynı hakka sahip olmasını isteyen), o Ab-ı hayatla (Ölümsüzlük suyu ile) doldu ya..

Artık o kurumuş Başak (Burcu, Saflığa önem veren, ilişkilerini net görmek isteyen, kendini güvende olmayı isteyen, en ufak ayrıntıya dikkat eden, düzenli olmayı isteyen), bu suyla gelişir, inci taneleriyle dolar.


İçi dolu ceviz ne kırılmaktan ürker (Bir şeyden korkup sıçramak), ne Teraziyle (Eleştiriye uğramaktan) tartılmaktan.

Kuzu, anasından tiksinir de kaçar mı hiç?


Bakış Oku, Ay'ın gönlünden atıldı da Tay'ın (Yay burcu) gönlüne saplandı ya Akrep de bunu gördü, heveslendi de gece yolculuğuna kalkıştı.


A eğri-büğrü yürüyen, Yengeç (Duygusal konularda takıntılı, huzursuz, çok çabuk değişen ve endileşen, yersiz korkular duyan) gibi ayağın balçığa saplanmışsa böylesine bir bayramda yürü, gökyüzü öküz'ünü (Boğayı; Kararlı ve sadık, güvenilir, zevk sahibi, sakin, huzur verici, pratik, ve ekonomik, verimli olmayı) kurban et (Kendi isteğin için feda et)-gitsin.


Şu gökyüzü sanki bir usturlap (Gök cisimlerinin yükseltisini ölçmekte kullanılan araç);

Gerçek olansa aşk.

Ne diyorsak söze bakma da, anlama aç kulağını*******.


A Tebriz'li Şems, hangi sabah doğar, parlarsan Ay yüzünden karanlık gece, adın gündüze döner.


Hele biraz daha aşağıdan, biraz daha aşağıdan biraz daha aşağıdan; Daha çabuk...

Hele, senin oynayışın yüzünden herkesin işi-gücü daha iyi bir hale geldi, daha düzene girdi.

                         ***

DİVAN-I KEBİR 7 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİNHAZIRLAYAN: ABDULBAKİ GÖLPINARLI KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385

                        ***

Neler öğrendik;

  1. Seven sevdiği ile buluşma zamanında olmayacak denilen işler yaptığını, gençleştiğini, bağışlayan, aydınlık izler bırakan, ölümsüzlüğe doğru giden, bir duygu ve davranışa gireceğini öğrendik.

  2. Seven sevdiği ile buluşacağı zaman içi aşkla doluysa kırılmaktan, imtahan edilmekten, ölçüye alınmaktan, imtihan edilmekten çekinmeyeceğini öğrendik.

  3. Seven sevdiği ile buluşacağı zaman anne ile yavrusu arasında olan birbirini çeken, bulan ses ve kokunun bağının etkisinin görüleceğini öğrendik.

  4. Seven kişi sevdiği ile buluşacağı zaman hevesleri onu yolculuğa çıkaracağını öğrendik.

  5. Seven sevdii ile buluşacağı zaman eğri büğrü yürüyen olmasa da, kirli işler yapmış olsa da kendini bu aşka kurban edeceğini öğrendik.

  6. Gökyüzünün burçlarının sanki bir ölçü verdiğini, bunun tam doğru olmadığını, gerçek aşkta söze bakılmayacağını, anlama kulak açılması gerektiğini öğrendik.

  7. Şems Hazretleri kendini gösterdiği zaman aydınlığından karanlık gecenin gündüze döneceğini, karanlığa saklanan her ne varsa görünür olacağını öğrendik.

                         *

İşte böyle yaren;

Şems Hazretlerinin öğretisi ile ona olan aşk ile herkesin işinin gücünün daha iyi bir hale geleceğini, düzene gireceğini öğrendik, anladık.

                          *

RAVLİ


Popüler Yayınlar