27 Temmuz 2019 Cumartesi

DİVAN-I KEBİR 5. CİLT 5790 İNCİ BEYİT


(Mevlana Hazretleri aşkı anlatıyor)

5790. Secdede de, oturuşta da, duruşta da bütün yalvarışlar bu tapıya, bütün dilekler bu tapıdan;
Fakat bu tadı bulmana şehvet (Aşırı istekler), perde oluyor.

Sabra (Olacak veya gelecek bir şeyi telaş göstermeden beklemek)  dost olanlara buyur;
Hırs (Sonu gelmeyen istek, paraya, şöhrete aşırı tutku) besleyenlere öğüt ver;

Ağlayıp inleyen nefsin (İsteğin yüreği sızlatan acı, üzüntü belirten ağlama) sesini dinleme;

Hırsın (Sonu gelmeyen isteklerin, aşırı tutkuların) elinden yemek yeme (Beslenme).

Birisine öğüt verdin mi bu öğüt (Bir kimseye yapması veya yapmaması gerekeni söylemen), senin hırsına (Sonu gelmeyen isteklerin, aşırı tutkularına)  da mâni (Engel) olur, ilerde elde edilecek şey için şu çabucak elde edilenden geçer, dayanırsan bu sabır (Olacak veya gelecek bir şeyi telaş göstermeden beklemek), seni şekerleştirir.

Neliksiz-niteliksizlikten nelikler (Anlama, bilme, unutmamanın akılda oluşturduğu düşünceyle akılda şekle sokmak), nitelikler (Gerçek) oldu;

Mekânsızlıktan (Bilinmeyen yerden) mekânlar (Bilinen yaşanan yerler)  peydahlandı (Oluştu);
Sirkeden kanlar hâsıl oldu;
Bir gerçekten kaç çeşit renkte bâtıl (Boşluk, yararsızlık, anlamsızlık) belirdi.

Varlık levhinin harflerini (Allah’ın öncesiz zamanda yazılmış kanunlarını ), bu teville (Ayrı mana vererek) okuyorsun, hepsinin de özünün, özetinin de sabır olduğunu biliyorsun ya;
Artık bu teville de amel et (Varması gereken yere vardırarak düşün ve buna göre eylem yap).

Sabret Tebrizli Şemseddin uğruna;
Acele etme;
İnsan yatar, melek kalkarsın;
O, pek büyük bir ihsan sahibi padişahtır.

Ay yüzlü güzelim, lütuf (Önem verilen, sayılan birinden gelen iyilik, yardım) üstüne lütfetmede (Daha iyisine, daha çoğunu yapmada);

O yüzden kararım yok (Ne yapacağımı şaşırdım) a gönül.
Gönlüm abıhayat (Ölümsüzlük) kaynağında, bedenim lalelikte a gönlü.

Her ağacın altına, padişahın yüzünü görmek için bir alımlı dilber, bir Ay yüzlü Yûsuf, bir gül yanaklı güzel oturmuş a gönül.

Can güzellerinin gönüllerine de kendi canının, teninin aşkından bir kıvılcım salmış, beden güzellerinin gönüllerine de a gönül.

Narın içindeki taneler gibi kullarının gönüllerine neşeler doldurmuş a gönül.
                         ***
DİVAN-I KEBİR 5 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                        ***
Neler öğrendik;
1.    Namaz kılıp niyazımızı tamamlayıp naza geçip Allah’tan yalvarışla istemenin ve bu isteklerin çok olması ile ne isteğimizi sonra ne elde etsek bile farkında olmadan sahip olacağımızı, tadını alamayacağımızı, öğrendik.
2.    Allah’tan isteyeceklerimizin ayrı çalışıp kazanacaklarımızın ayrı olduğunun bilincinde olarak her işimizi Allah’a yaptırmaya kalkmamamız, Allah’tan istediğimiz sabırla beklememiz gerektiğini öğrendik.
3.     Başkalarına sabır tavsiye ettikçe bizim de bu önerdiğimize sahip çıkacağımızı, aşırı isteklerden kendimizi kurtaracağımızı öğrendik.
4.    İsteklerin ayrı, ihtiyaçların ayrı düşünmemiz gerektiğini, isteğimizi ihtiyacımız gibi algılayıp kendimizi ve çevremizi zorlamamamız gerektiğini öğrendik.
5.    Allah’ın yaratılık kanunlarını bilmek gerektiğini öğrebndik.
6.    Anlama, bilme, unutmama yoluyla aklımızda oluşturduğumuzun bir zaman sonra şekle bürünüp kendini göstereceğini öğrendik.
7.    Şems Hazretlerine kavuşmak için acele etmememiz gerektiğini, onun bir gecede kendisine sevgiyle bağlanmış kişiyi melek huylu kişi haline sokma gücü ve yetkisi olduğunu öğrendik.
8.    Şems Hazretlerinin güzelliğinin ululuğunun, asilliğinin sınırsız olduğundan, iyiliklerinin de sınırı olmadığını, iyilik üstüne iyilik yaptığını öğrendik.
                    *
İşte böyle yaren;
 Şems Hazretlerinin güzelliğini görecek göze sahip olmak için sabırla Mevlana Hazretlerinden göz, akıl, fikir, bilgi, bunları kullanacak usulleri almak, bilmek ve uygulayarak ulaşmak gerektiğini öğrendik, anladık.
(Mevlevilik kişinin hayatının tamamını ister)
                     *
RAV


Popüler Yayınlar