17 Temmuz 2019 Çarşamba

DİVAN-I KEBİR 5. CİLT 5690 İNCİ BEYİT


(Mevlana Hazretleri aşkı anlatıyor)

5690. Gönlün darsa, betin-benzin uçmuşsa onun gül bahçesinin yanına var;
Mahmursan (Sersemlemişsen), hatırına toz-toprak konmuşsa (Uzun süredir hatırlamamış, hareketsiz kalmışsan) var, şu seçkin şarabı (Tanrı şarabını) çek.

Bu saki (İnsan ruhuna Allah’ı sevdiren, Allah nuru saçan), şu âr-namus kaydında kalan (Toplumun aşağılamasına uğramaktan korkan) sarhoşlardan kaçar;
Bu kayıtlardan (Dünyaya Ait kurallara bağlanmadan) geçmişsen, hiçbir şeye aldırış etmiyorsan gizli içme, ap-açık içedur.

Bıstâmî  (Beyazıt-ı Bistami büyük İslam âlimi) gibi, Kerhi gibi (Hıristiyan iken Allah’ı arama yoluna düşüp Müslüman olan) eşler-dostlar elde etmek istiyorsan şu külhanda şarap içme, o yüce tavanda kurul, orda iç.

Yürü-git, bir işceğizin varsa işinin başına geç;
Mademki Yûsuf a âşık değilsin, Zelîhâ'nın nazının gamını yiyedur.

Dünyanın tembelidir dükkânını yıkan kişi;
Mademki sel kapmamı seni (Sel kapmasını istemiyorsan), sakanın (Su taşıyanın) tulumundan su iç.

Şu dünya kazanının çevresinde kepçe gibi ne diye döner-durursun?
A yoksul, çık dışarıya, zahmet çekme de helva ye.

A deli, şu pazarda çıban gibi kanlarla doldun;
Mademki güzele tamah (Doymazlık) ettin;
Var, lalanın (Bakıcının, eğiticinin) kılıcını ye, dayan.

Tebrizli Şemseddin'in doğuşlarına, ışıklarına iştiyakın (Özlemin) varsa sabır (Olacak ve gelecek bir şeyi telaş göstermeden bekle) ve takva (İş yaparken de Allah ne der diye korkarak) şarabını (Tanrı şarabını) çekinmeden, tiksinmeden iç.

Şu gönlünü aldırmış âşık, kaybolursa o gönül alıcıda arayın onu;
Âşık, kaçar-giderse sevgilinin yanında arayın onu.

Şu can bülbülüm, ansızın bedenden uçar-giderse her tikenden sormayın onu;
O gül bahçesinde arayın onu.
                         ***
DİVAN-I KEBİR 5 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                        ***

Neler öğrendik;
1.    Sebebini bilmediği içinde sıkıntı olanın, olumsuz bir durumla karşılaşıp korkarsak, endişe duyarsak Allah dostlarının yanına gitmemiz gerektiğini öğrendik.
2.    Ne yapacağımızı, neye karar vereceğimizi bilemediğimiz, durgunlaştığımız, doğru olanın hangi seçenek olduğunu bilemediğimiz, şaşkınlaştığımız zaman Allah dostlarının ikram edecekleri Allah sözleriyle sıkıntıdan kurtulmamız, aklımızın takılı kaldığı engeli aşmamız gerektiğini öğrendik.
3.     Allah’ı ruhumuza sevdiren, Allah nuru döken kişinin utanan, çekinen kişinin yanından kaçtığını, bizim böyle kişinin yanına bütün samimiyetimizle, gizlediğimiz hiçbir şey olmadan, çekinmeden, doğrulukla yaklaşmamız gerektiğini öğrendik.
4.    Allah dostlarından dostlar etmek istiyorsak, onların Allah’ı aradığı gibi arayıp, onların yolunu izleyip yüce yere ulaşmak ve orada Allah dostlarına katılmak gerektiğini öğrendik.
5.    Aşkı bilmeyen, önemsemeyen kişinin kendi işiyle uğraşması, kadın kahrını çekmekle ömrünü tüketmesi gerektiğini öğrendik.
6.    Gelişi güzel davranmak yerine işinin uzmanı örnek alarak, dediklerini yaparak zarar görmeden yaşamak gerektiğini öğrendik.
7.    Dünya yaşamının oyalayıcı etkisinden kendimizi kurtarıp aşk alanına geçmemiz gerektiğini öğrendik.
8.    Güzele ulaşmak isteyen, terbiye edenin davranışlarına katlanması gerektiğini öğrendik.
9.    Mevlana Hazretleri Şems Hazretlerinin sözlerinin gerçek ve iyi sonuçlar aldıracak öneriler olduğunu, sözlerin önemsenmesini ve bu yoldan gidilmesi tavsiye ettiğini öğrendik.
10.                      Gönlümüzün nerede olduğunu bulmak istersek sevdiğimiz ve saygı duyduğumuz kişide aramamız gerektiğini öğrendik.
                    *
İşte böyle yaren;
 Yaşarken Allah dostlarını arayan, onların yanına gitmeye çabalayan kişinin canının Allah dostlarıyla birlikte kıyamete kadar olacaklarını öğrendik, anladık.
                     *

Popüler Yayınlar