3 Temmuz 2019 Çarşamba

DİVAN-I KEBİR 5. CİLT 5450 İNCİ BEYİT


(Mevlana Hazretleri aşkı anlatıyor)

5450. Baştan aşağıya, aşağıdan başa, okuyup durduğun, iki-üç satırdan ibâret (Meydana gelendir);
Başka bir işin-gücün yok;
Eğer böyle değilse bu baş, bu ayak da nedir ki?

Gönül gözü kör oldu, kulak da toprakla doldu, körle sağırın, vesveseler (Yanlış ve yersiz düşünce, bir konuyla ilgili kötü ihtimalleri akla getirip tasalanma) evinden başka yerde ne işi olur?

Güzelimin hayali, her gece, benim zatımın sıfatlarını över-durur, benim zatımın yokluğunu söyler de varlığımı ispat etmiş olur.

Yedi yıldızın satranç padişahı, onun Ay’ına benzeyen gözünden bir işarette bulunur, cım'a (ج) benzeyen kulağından bir şeydir, nakleder;
Bir harfle beni mat eder-gider.
O ağaçtan bir elma koparsam da yarsam, ondan öylesine bir huri doğar ki bütün âlemi, üzüm kaplar, şarap kaplar da bağlarımın - bahçelerimin çevresinde akar-durur.

Elime Mushaf (Kur’an) alsam şaşkınlıkla elimden düşer de yüzü, aşır (Dini tören sırasında okunan Kur’an ayetleri) başım olur, dudakları ayet (Kur’an sureleri) kesilir bana.

* Dünya Tûrdağıdır (Allah’ın belirdiği, göründüğü, ortaya çıktığı ve Musa ile konuştuğu yüksek yer), bense Mûsâ'yım (Allah’ın hitap ettiği kimseyim);
Ben kendimden geçmişim, dünya ise oynayıp durmada;
Fakat bunu, benim vade verdiğim yerde dönüp dolaşan bilir.

Can güneşi doğdu da a ağırcanlılar (Çok yavaş iş yapan, çevik olmayan) dedi;
Kalkın;
Dağa bir vurdum mu, en aşağılık zerrelerim (Küçük parçalarım) bile oynayıp dönmeye koyulur.

Sus;
O kadar ağladım, feryat (Haykırış) ettim ki şu dünya, yüzlerce asırlar geçer de gene benim heyheylerimle (Öz eleştiri yapan sözlerimle) kıvranır, hey-hatlarımla (Nara atarak sema ederek) döner durur.  

Bu gece uyku gelirse sakalına, bıyığına ne lâyıksa onu görür;
Yatak-yastık yerine boyuna yumruk, tekme yer.
                         ***
DİVAN-I KEBİR 5 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                        ***

Neler öğrendik;
1.    Sadece okuyup öğrenmekle kalmamız, çünkü öğrendiğimizi eyleme geçirecek, sonuç alacak organlara sahip olduğumuzu öğrendik.
2.    Allah’ın güzel sanatını görmek için sıradan insanın harekete geçiremediği kör halde bıraktığı gönlü görür hale getirmemiz gerektiğini öğrendik.
3.    Doğru kişiyi dinlemeyenin, doğru kişinin yanına gitmeyenin yanlış ve yersiz düşüneceğini, hep kötü ihtimalleri akla getirip üzüleceğini, benliğinin çekişinden kurtulamayacağı için sağır ve kör hükmünde kalacağını öğrendik.
4.    Allah dostunu seven kişinin fiziksel olarak birbirinden uzakta olsalar bile hayalleriyle konuşabileceklerini, anlaşabileceklerini öğrendik.
5.    Allah dostu Şems Hazretlerinin insanlara tesir eden yıldızların-burçların etkisinden çok daha etki yaptığını, ezberlenmiş yıldız bilgisi olan kişileri bu oyunda yendiğini öğrendik.
6.    Şems Hazretlerinin Kur’an’ı kerimin canlısı, yürüyen Kur’an olduğunu Mevlana Hazretlerinden öğrendik.
7.    Mevlana Hazretlerinin Allah ile aracısız konuştuğunu, bu konuşmayı ancak Mevlana Hazretlerinin verdiği zamanda ve yerde olanların şahit olabileceğini öğrendik. (Ledün ilmi sahibi)
8.    Mevlana Hazretlerinin sözlerinin kıyamete kadar Allah’ı, hakikati arayanlara kılavuzluk edeceğini, uygun olanları olgunluk kazandırarak Allah’ın huzuruna çıkmaya hazırlayacağını, bu çalışmada kişiyi öz eleştiriye sokarak doğru yolu bulan hale getireceğini, kişi bazen sıkıntıdan bazen hayretten şekilden şekle gireceğini, hazır olana kadar çalışmanın devam edeceğini öğrendik.
                     *
İşte böyle yaren;
Şems Hazretlerini özleyip bekleyenin uyku gelince uyumaması gerektiğini, uyuyan kişinin Şems Hazretlerini değil ancak kötü rüya göreceğini öğrendik, anladık.
                     *
RAV



Popüler Yayınlar